İlk açıklama Abdullah Gül'den geldi

 Devlet erkanından ilk yeni yıl mesajı cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den geldi.Resmi web sitesinde yayımlanan açıklamadaCumhurbaşkanı Abdullah Gül, tüm dünyada ve özellikle Türkiye’nin çevresinde önemli dönüşümlerin yaşanmakta olduğunu kaydederek, “Yeni bir

İlk açıklama Abdullah Gül'den geldi

 

Devlet erkanından ilk yeni yıl mesajı cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den geldi.

Resmi web sitesinde yayımlanan açıklamada

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tüm dünyada ve özellikle Türkiye’nin çevresinde önemli dönüşümlerin yaşanmakta olduğunu kaydederek, “Yeni bir yıla girerken, tüm ülkelerin sağduyuya dayalı ve daha yaşanabilir bir dünya hedefi doğrultusunda gerekli her türlü çabayı göstermesini umut ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, “Dünya ve Türkiye açısından önemli gelişmelere sahne olan 2012 yılını, acı ve tatlı olaylarıyla geride bırakıyor; yeni umutlarla 2013 yılını karşılıyoruz. Yeni yılın milletimize ve tüm insanlığa barış, huzur, refah getirmesini, güzel yarınların başlangıcını oluşturmasını temenni ediyorum” dedi.

“DÜNYADAKİ DÖNÜŞÜM VE YAPILANMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR”

2012 yılının, gerek ulusal, gerek uluslararası seviyede yoğun bir gündemle geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, dünyamızda güvenlikten teröre, açlıktan yoksulluğa, ekonomik istikrardan çevreye kadar pek çok sorunun önemini koruduğunu hatırlatarak, “Dünyadaki dönüşüm ve yapılanma süreci devam etmekte, çeşitli bölgeler siyasi, ekonomik ve askerî güç açısından yeniden şekillenmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, küresel ekonomik krizin etkilerinin Avrupa ülkeleri başta olmak üzere geniş bir coğrafyada hissedildiğini, bununla birlikte yakın coğrafyamızdaki istikrarsızlık ve kırılganlık ortamının, tüm dünyanın ilgisini gerektiren bir sorun olarak önümüzde durduğunu kaydetti.

“ARAP BAHARI, BÖLGE HALKLARININ ÖZGÜRLÜK, ADALET VE ONUR MÜCADELESİDİR”

Arap Baharı kapsamında Kuzey Afrika’da ve Orta Doğu’da meydana gelen gelişmelerin, bölge halklarının özgürlük, adalet ve onur mücadelesiyle şekillendirdikleri tarihî bir dönüşüme işaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu dönüşümün henüz nihayete ermediği Suriye’de, büyük bir insanlık dramı yaşandığına dikkat çekti.

“EN BÜYÜK TEMENNİMİZ SURİYE’DE AKAN KANIN BİR AN ÖNCE DURMASIDIR”

Suriye’de kan akmaya devam ederken, zulümden kaçan binlerce Suriyelinin evlerinden uzakta yaşamaya mecbur bırakıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Zor durumda kalan Suriyeli kardeşlerine kucağını açan Türkiye, onlara desteğini en güçlü şekilde sürdürmektedir. Ülkemizdeki barınma merkezlerinde yüz elli bine yakın Suriye vatandaşı bulunmaktadır. En büyük temennimiz Suriye’de akan kanın bir an önce durması, acıların sona ermesi, Suriye halkının demokratik bir yönetime, barışa, huzura ve refaha kavuşmasıdır. Suriye konusunda uluslararası camianın daha kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”

“TÜRKİYE, ULUSLARARASI ALANDAKİ SİYASİ VE STRATEJİK ETKİNLİĞİYLE FARK YARATIYOR”Böyle kırılgan, istikrar ve güvenliğin oluşmadığı, belirsizliklerin sürdüğü bir bölgede Türkiye’nin, kazanımları sayesinde adeta bir yıldız gibi parladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye, dinamik ve istikrarlı ekonomisiyle, modern devlet yapısıyla, demokratik rejimiyle, güçlü ordusuyla, uluslararası alandaki siyasi ve stratejik etkinliğiyle ve zengin insan kaynağıyla fark yaratmaktadır. Bu vasıflar, Türkiye’yi dünyada emsalsiz bir konuma getirmektedir. Bu, elbette ki hepimiz için gurur vericidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa’da yaşanan derin ekonomik kriz ve Orta Doğu’daki gelişmelere rağmen, ekonomimizin dikkat çeken performansı ve dinamizmiyle güven verdiğini, Türk ekonomisinin son yıllarda elde ettiği en büyük kazanımın, global ekonominin artık kaçınılmaz bir gerçeği haline gelmiş olan krizlere karşı gösterdiği dayanıklılık ve esneklik olduğunu belirtti.

“GERÇEKLEŞTİRİLEN REFORMLAR, GELECEĞİMİZİ DE ŞEKİLLENDİRMEKTEDİR”

Türkiye’nin uluslararası raporlara da yansıdığı şekilde yükselen ekonomik bir güç olarak gösterilmesinin, hayata geçirilen reformların ve kararlılıkla uygulanan politikaların bir sonucu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bununla birlikte, Euro bölgesindeki daralmanın, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki yavaşlamanın Türk ekonomisine de yansımalarının olması tabiidir. Bu nedenle yapısal reformların aksatılmadan devam ettirilmesinin ve kalkınma performansının sürdürülebilir hale getirilmesinin taşıdığı önemi vurgulamak isterim. Türkiye’de siyasetten ekonomiye ve ticarete, demokratik standartlardan hukuk sistemimize ve sosyal hayatımıza kadar her alanda köklü bir değişim söz konusudur. Gerçekleştirilen reformlar, ülkemizin bugünlerini değil, bütün geleceğini de şekillendirecek bir mahiyettedir” dedi.

“YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINDA ORTAK AKILLA HAREKET EDİLMELİ”

Bu sürecin temel ayaklarından birinin de yeni bir Anayasanın hazırlanması olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa çalışmalarında ortak akılla hareket edilmesinin ve bu çalışmaların milletin beklentisi doğrultusunda hızla sonuçlandırılmasının, siyasi partilere ve Parlamento’ya düşen tarihî bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, “Geniş bir temsil yeteneğine sahip Meclisimizin önünde, demokrasimizin çıtasının yükselmesini sağlayacak önemli bir fırsat bulunmaktır” dedi.

“AB ÜYELİĞİ, TEMEL ÖNCELİKLERİMİZDEN BİRİ OLMAYA DEVAM EDİYOR”

AB üyeliğinin temel önceliklerimizden biri olmaya devam edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Tam üyeliğin gerçekleşmesinde Türkiye’nin olduğu kadar AB’nin de hayati çıkarları bulunduğuna inanıyoruz. AB’den meşru taleplerimizin hakkaniyetle karşılanmasını beklerken, ülke olarak da reform ivmesini muhafaza etmemiz elzemdir” dedi.

“HER BAKIMDAN DAİMA EVRENSEL STANDARTLARI HEDEFLEMELİYİZ”

Türkiye’nin, gerek 89 yılda kat ettiği gurur verici mesafe, gerek son yıllardaki dikkat çekici performansının, 2013 yılına ilişkin olarak beklentilerimizi yüksek tutmamıza vesile teşkil ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Eğer bugün model alınan, ilham kaynağı olan bir ülkeden söz edebiliyorsak, sahip olduğumuz potansiyelin harekete geçirilmesi eminim ki Türkiye’yi daha yukarılara taşıyacaktır. Bununla birlikte, hâlâ atılması gereken adımlar olduğunun da idrakindeyiz. Yeni dünya düzeninin önde gelen bir ülkesi olabilmek için, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi değer ve kavramların tüm anlamıyla benimsenmesi ve uygulamaya dönüştürülmesi, toplumun tüm kesimlerinin önündeki önemli bir sorumluluktur. Bu nedenle ekonomik, sosyal, siyasal ve demokratik bakımdan daima evrensel standartları hedeflemeliyiz” dedi.

“ZENGİN İNSAN KAYNAĞIMIZ, TEMEL İTİCİ GÜCÜMÜZDÜR”

Cumhurbaşkanı Gül, eğitim, bilim ve teknoloji, AR-GE ve inovasyona yatırım yapmanın önümüzdeki dönemde de temel önceliklerimizden biri olacağını bildirdi. Türkiye’yi çok iyi bir geleceğin beklediğine ilişkin inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Zengin insan kaynaklarımız, gelişen ekonomimiz, derin köklere sahip kültürümüz ve demokrasi erdemimiz bu süreçte temel itici güçlerimiz olacaktır” dedi.

“BÜTÜN SORUNLARIMIZI BÜYÜK BİR ÖZGÜVENLE AŞACAĞIZ”

Terör başta olmak üzere, ülke gündemindeki ciddi sorunların üzerine kararlılıkla giderek, birlik ve beraberliğin, ülkedeki barış ve huzur ortamının bozulmasına asla müsaade edilmeyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Daha fazla özgürlük, demokrasi ve kalkınma yolunu açarak, ön yargılardan sıyrılarak, konuşarak, tartışarak, empati ve öz eleştiri yaparak bütün sorunlarımızı büyük bir özgüvenle aşacağız.”

Cumhurbaşkanı Gül, “Yeni bir yıla girerken, tüm ülkelerin sağduyuya dayalı daha yaşanabilir bir dünya hedefi doğrultusunda gerekli her türlü çabayı göstermesini umut ediyorum. Önümüzdeki yıl, Türkiye’nin hedeflerine ulaşma yolunda önemli merhaleleri geride bırakacağı inancıyla siz değerli vatandaşlarımın yeni yılını tebrik ediyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem