Hükümet yasal değişiklik yapacak

Akil İnsanlar Heyeti'yle bir araya gelen BDP'den "Hükümet yasal düzenleme hazırlığında" açıklaması geldi. Beşir Atalay ve Sadullah Ergin'le yaptıkları görüşme hakkında bilgi veren BDP'li Baluken, "Hükümet adına yasal bir çalışma yaptıklarını söylediler" d

Hükümet yasal değişiklik yapacak
Akil İnsanlar Heyeti'yle bir araya gelen BDP'den "Hükümet yasal düzenleme hazırlığında" açıklaması geldi. Beşir Atalay ve Sadullah Ergin'le yaptıkları görüşme hakkında bilgi veren BDP'li Baluken, "Hükümet adına yasal bir çalışma yaptıklarını söylediler" dedi
 
Akil İnsanlar Heyeti, Meclis'te BDP'lilerle görüştü. Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın talebiyle gerçekleşen görüşmeye Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın yanı sıra Mardin Milletvekili Ahmet Türk katıldı.  Akil İnsanlar tarafında ise Can Paker, Yılmaz Ensaroğlu, Ahmet Taşgetiren, Tarık Çelenk, Mithat Sancar ve Yusuf Şevki Hakyemez yer aldı.
 
Yaklaşık iki saat süren görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından İdris Baluken, söz konusu toplantının yanı sıra geçtiğimiz gün Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le yaptıkları görüşme hakkında bilgi verdi.
 
GEZİ SONRASI REFORM PAKETİ
 
İki Eş Genel Başkan ve iki Grup başkanvekili olarak görüşmeyi gerçekleştirdiklerini aktaran Baluken, görüşmede "Özellikle Gezi Parkı olaylarıyla beraber artık ikinci aşamayla ilgili demokratik reform paketinin bütün Türkiye için gereklilik olduğunu ifade ettik" dedi.
 
Baluken, hükümete daha önce ilettikleri reform paketini de görüştüklerini kaydederek KCK tutuklularının durumu ve Uludere ailelerine verilen para cezası gibi konularda şikayetlerini ilettiklerini ifade etti.
 
MECLİS KAPANMADAN 
 
Baluken, "Onlar da hükümet adına yasal bir çalışma yaptıklarını söylediler ama bu çalışmanın detayları konusunda net bilgiler paylaşmadılar" dedi. BDP'nin hükümete ilettiği paketi yetkililerin incelediğinin söylendiğini aktaran Baluken, "Kendileri de çalışma yaptıklarını söylediler. Hangi noktada ortaklaşmalar var, hangi noktada ayrılıklar var, siyaseten nasıl yaklaşılması gerekir, bu konuda henüz hazırlığı bitirmediklerini söylediler" diye konuştu.
 
Söz konusu düzenlemenin, Meclis kapanmadan gündeme gelip gelmeyeceğini sorması üzerine Baluken, bu konuda hükümette bir netlik olmadığını söyledi. Baluken, "Her halükarda Meclis kapanmadan önce ikinci aşamayla ilgili hükümet tarafından bir irade beyanının ve bazı somut adımların atılmasının kaygıları giderme noktasında önemli olduğunu ifade ettik. Sanırım önümüzdeki hafta içerisinde tekrar bir araya gelebiliriz" diye konuştu.
       
Hızla somut gelişme olmalı
 
Hükümetten nasıl bir adım beklediklerinin sorulması üzerine Baluken, "İrade beyanıyla birlikte somut adımların da ortaya çıkması gerekiyor. Biz Türkiye'nin birkaç hafta içerisinde tamamen demokratikleşeceği yasal düzenlemelerin getirileceği beklentisi içerisinde değiliz ama önemli olan irade beyanı ve acil olan bazı konularda ilerleme sağlanması" cevabını verdi.
 
Baluken, "Görüşmeden ikna oldunuz mu" sorusuna, "Tam olarak ikna olduğumuzu söyleyemeyiz ama görüşmenin yapılmış olması, hükümetin bu konuda bir çalışma içerisinde olduğunu ifade etmesi, kaygıları giderme noktasında kendilerinin de duyarlı yaklaştığını ifade etmesi, bizim açımızdan önemlidir. Ama hızla artık hükümeti bağlayıcı somut gelişmeler olmalı" karşılığını verdi.
 
Akil toplantısından notlar
 
BDP, hükümete ilettikleri reform paketini heyete sundu.
 
BDP, Akil İnsanlar Heyeti'nin İmralı'ya giderek, Abdullah Öcalan'la görüşmesini önerdi.
 
BDP, cezaevindeki parti ve belediye yöneticilerinin tahliyesini sağlayacak TMK ve TCK'da değişiklik talep etti.
 
Uludere'yle ilgili görevsizlik kararı ve ailelere sınırı izinsiz geçtikleri için kesilen para cezasına yönelik tepki dile getirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem