Ekmek zammında yetki tartşması

 Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek konusunda yaptıkları açıklamaların TESK Genel Başkanı tarafından ''çarpıtıldığını'' iddia ederek, kanun dışı bir uygulamalarının da olmadığını söyledi.Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan

Ekmek zammında yetki tartşması

 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek konusunda yaptıkları açıklamaların TESK Genel Başkanı tarafından ''çarpıtıldığını'' iddia ederek, kanun dışı bir uygulamalarının da olmadığını söyledi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek zammını açıkladığı basın toplantısının ardından yaşananlar ve gösterilen tepkiler üzerine bugün düzenlediği basın toplantısında, iki gün önce yaptığı açıklamada, Türkiye'de 30 aydan uzun bir süredir ekmek fiyatlarında değişiklik yapmadıklarını ve fiyatları, üyelerinden gelen talepler doğrultusunda değerlendirerek, İstanbul dışındaki illerde fiyat değişikliğinin zorunlu olduğunu söylediğini hatırlattı.

 

Balcı, bu çerçevede, ekmekte kilogram fiyatlarının 2,85 liradan fazla olmaması kaydıyla odalara genelge yayımladıklarını ve odaların da ilgili esnaf kuruluşlarına bu doğrultuda müracaat etmeleri gerektiğini belirtiklerini söyledi. Bu sürecin de yıl sonuna kadar gerçekleşebileceğini ifade ettiğini belirten Balcı, bugün ifade edilen azami fiyatın, zaten 2 yıldır İstanbul'da uygulanan fiyat olduğunu vurguladı.

 

YETKİ TARTIŞMALARI

Kamuoyunda son günlerde ekmek fiyatlarını belirleme yetkisinin ''federasyonda mı, değil mi'' şeklinde tartışılmasını ve bu konuda gündem yaratılmasını doğru bulmadıklarını kaydeden Halil İbrahim Balcı, ''Biz bu açıklamaları ilk defa yapmıyoruz. Kanun dışı bir eylemde bulunmadık. Bugün yetki tartışmasının nereden ve niçin çıktığını da anlamakta zorluk çekiyoruz'' dedi.

Federasyonun, esnaf ve tüketici arasında bir köprü olduğunu söyleyen Balcı, tüketici aleyhine olacak bir uygulama yapmadıklarını, tüketici derneklerinin de itiraz gerekçelerini anlayamadıklarını kaydetti. Balcı, ''2 yıldır İstanbul'da uygulanan fiyatın diğer illerde uygulanmasına mı karşı çıkıyorlar?'' diye konuştu.

 

''KONU TESK TARAFINDAN ÇARPITILDI''

Gazetecilerin ''ekmekte fiyat belirleme yetkisi kimde?'' şeklindeki soruları üzerine Balcı, fiyat belirleme yetkisinin ilgili odalarda olduğunu, kendilerinin de bunun dışında bir şey söylemediklerini ifade etti.

''Maalesef bu konu TESK Genel Başkanı tarafından çarpıtılmıştır'' diyen Balcı, yetki olayının hiçbir zaman gündeme gelmediğini ve federasyon olarak hiçbir ilin fiyatını belirlemediklerini, sadece oda başkanlarıyla görüşerek fiyatın ne olması gerektiği konusunda karar aldıklarını bildirdi.

Balcı, ''300 gram ekmeğin 85 kuruştan fazla olmaması yönünde bir genelge yayımladık. Ankara'da da 300 gram ekmek 80 kuruştur. 'Herkes fiyat değişikliğine gitsin' demiyorum. Sadece 'fiyatı belirleyecekseniz bunun üzerine çıkmayın' diyoruz. Konuyu başka taraflara çekmenin bir anlamı yok'' dedi.

 

 

''MEMUR, EMEKLİ ZAMLARIYLA İLGİSİ YOK''

Bir gazetecinin ''TESK Başkanı (ekmek fiyatlarının memur ve emekli zamlarının açıklanması ardından çok manidar) diye açıklama yaptı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Balcı, konunun memur ve emekli maaş zamlarıyla bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Ramazan ayı içerisinde ekmek ve pide fiyatlarında bir değişiklik yapılmayacağını açıkladıklarını belirten Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı, ekmek fiyatlarının un fiyatlarının yanı sıra diğer girdiler olan enerji, işçilik, maya gibi fiyatlar dikkate alınarak belirlendiğini hatırlattı.

FIRINCI KARI YÜZDE 10

Ekmeğin bir tarifesinin bulunduğuna ve bütün esnafın bu tarifeler çerçevesinde kendi fiyatını belirleyebildiğine işaret eden Balcı, bugün Ankara'da rekabetten dolayı 50-60 kuruşa bile ekmek satıldığını söyledi. Bu rekabetten dolayı esnafın bir karının bulunmadığını anlatan Balcı, ''Bu fiyata ekmek satılması kaliteyi de bozacaktır. Temel gıda olan ekmeğin, fiyatının uygun olmasının yanı sıra sağlıklı ve hijyen ortamlarda üretilmesi de önemlidir'' dedi.

Federasyon olarak ekmek konusunda açıklama yapmalarını kimsenin yadırgamaması gerektiğini de belirten Balcı, ''Federasyon başkanı olarak çay konusunda açıklama yapamam. Ekmek konusunda açıklama yapmam gayet doğaldır'' diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem