Cumhurbaşkanı Erdoğan halka seslendi!

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Mehmetçiğimiz bizim gözbebeğimizdir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan halka seslendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde vatandaşlara hitap etti. Darbe girişimi sonrası gözaltı sayısının 13 bin 165 kişi olduğunu belirten Erdoğan, tutuklanarak cezaevine konulanların 123’ünün general olmak üzere 5 bin 863 kişi olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin 81 vilayetindeki ve ilçelerdeki meydanlarda canlı olarak  bizleri izleyen sevgili kardeşlerim" ifadesiyle konuşmasına başlayan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tankın, topun, uçağın, helikopterin, tüfeğin karşısına  sadece ve sadece imanıyla, inancıyla, yüreğiyle dikilen aziz milletim. 15 Temmuz  silahlı darbe girişimini bozguna uğratan aslan yürekli kardeşlerim. Günlerdir  sokakları, meydanları boş bırakmayarak istiklaline ve istikbaline sahip çıkma  konusundaki kararlılığını ortaya koyan kıymetli kardeşlerim, vatandaşlarım  sizleri en kalbi duygularımla, hasretle, muhabbetle selamlıyorum" diye konuştu.

"7'den 70'e tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum"

"Gün iradeye sahip çıkma günüdür" diyerek meydanları darbecilere  teslim etmeyen vatandaşları, gençleri ve çocukları da selamlayan Erdoğan, "15  Temmuz'da meydanları, havalimanlarını, yolları, köprüleri doldurarak Fetullahçı  Terör Örgütü mensubu hainleri hezimete uğratan 7'den 70'e tüm vatandaşlarıma  şükranlarımı sunuyorum. Aynı şekilde Asya'da, Afrika'da, Avrupa'da, dünyanın dört  bir yanında dualarıyla, ellerinde pankartlarıyla milletimizin yanında yer alan  tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye desteklerini ileten tüm dost ülke liderlerine de  teşekkürlerini sunan Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

15 Temmuz darbe girişiminde 62'si polis, 179'u sivil, 5'i asker olmak  üzere 246 şehidin olduğunu belirten Erdoğan, "Rabbim onları şefkatıyla,  merhametiyle kuşatsın, Peygamber Efendimize komşu eylesin. Yaralılarımızın sayısı  2 bin 186, yaralılarımıza Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum. Şehitlerimiz  ve gazilerimiz 15 Temmuz gecesi cesaretleriyle, dirayetleriyle, kararlı ve dik  duruşlarıyla tarih yazdılar. Hiç şüphesiz şehitlerimiz kalplerimizdeki mümtaz  yerlerini daima muhafaza edeceklerdir. Bununla birlikte artık her yıl '15 Temmuz  Şehitlerimizi Anma Günü'nde kendilerini hassaten yad edecek, hatıralarını gelecek  nesillere aktaracağız." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün 81 ilimizdeki, ilçelerimizdeki meydanlarda ve tüm Türkiye'de  coşkuyla, gururla söylenen özgürlük türkülerinin asıl bestekarı milletimizin  bizatihi ta kendisidir. 15 Temmuz gecesi sokaklarda Sünni Alevi yoktu, Türk Kürt  yoktu, Çerkez Roman yoktu, o gece meydanlarda sağcı, solcu, zengin, fakir,  iktidar, muhalefet yoktu. 15 Temmuz'da tıpkı Çanakkale'de, İstiklal Harbimizde  olduğu gibi tüm fertleriyle tek yürek, tek bilek olmuş, iradesini bir avuç  darbeciye çiğnetmeyen büyük Türkiye vardı, Türk milleti vardı. Bu darbe  girişiminde milletimiz tıpkı bin yıl önce Malazgirt'te olduğu gibi bu coğrafyayı  vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Milletimiz  tıpkı 717 yıl önce Söğüt'te, 563 yıl önce İstanbul'da olduğu gibi Anadolu  topraklarını hayat alanı olmanın ötesinde İstikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya  haykırmıştır. Milletimiz bu ülkeyi kendisine yar etmemek için saldıranlara karşı  100 yıl önce Çanakkale'de, Kut'ül Amare'de, Dumlupınar'da ne cevap vermişse, 15  Temmuz'da da aynı cevabı vermiştir."

"15 Temmuz, milletimizin, kökü nerede olursa olsun, hangi güce  dayanırsa dayansın, iradesini hangi odağa teslim ederse etsin bu millete ve bu  ülkeye ait olmayanlara karşı tarihi bir meydan okumasıdır." ifadesini kullanan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu meydan okumayı sadece şu veya bu kesim değil hamdolsun  milletimizin tamamı yapmıştır. Demokrasi mücadelesini destekleyen tüm siyasi  partilerimize, bu partilere gönül veren, oy veren tüm vatandaşlarıma, hukuk  devletinin, hak ve özgürlüklerin, milletimizin ve ülkemizin geleceğinin yanında  yer aldıkları için şükranlarımı sunuyorum. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın  darbe haberini aldıklarından itibaren imkanları ölçüsünde ülkelerinin ve  milletlerinin yanında yer almak için gösterdikleri çabayı takdirle ve minnetle  karşılıyorum."

"Hepsini biliyoruz, vakti saati geldiğinde onların hesaplarını da önlerine koyacağız"

Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi tüm farklılıklarını, tüm renklerini, tüm  meşreplerini geride bırakarak tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet  ilkeleri etrafında birleştiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi bu  ihanet çetesi mensupları aracılığıyla, bu vatan hainleri vasıtasıyla tedip  edeceklerini, devleti teslim alabileceklerini sanarak 15 Temmuz akşamı harekete  geçenler ertesi gün akşam olmadan milletimiz tarafından hüsrana uğratılmışlardır.  Bu sözüm, maşalarla birlikte onları bir katil sürüsü halinde sokaklara salanlar  için de geçerlidir. Hepsini biliyoruz, vakti saati geldiğinde onların hesaplarını  da önlerine koyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Şimdi çalışma zamanı." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çalışacağız, çok çalışacağız, Türkiye'yi 2023 hedeflerine  ulaştıracağız. Bununla kalmayacak, 2053, 2071 vizyonlarımızı gerçekleştireceğiz.  Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelen, savunma sanayinde dışa  bağımlılığı tamamen ortadan kalkan, büyük projelerini, yatırımlarını kesintisiz  hayata geçiren bir Türkiye'nin önünde kimse duramaz. İşte bunu bildikleri için  buldukları her fırsatta önümüzü kesmeye, ayağımıza çelme takmaya çalışıyorlar.  Kendi güçlerinin yetmediği yerde çevremizdeki, kendi içimizdeki ihanet  şebekelerini harekete geçiriyorlar.

Türkiye'nin başındaki PKK belasının bir türlü sona ermemesinin sebebi  budur. Suriye'de PYD adıyla bu örgütün bir kolunun icat edilip güney sınırlarımız  boyunca karşımıza çıkartılmasının sebebi de budur. DAİŞ denilen bir örgüt icat  edilip bölgemize ve ülkemize musallat edilmesi de aynı gayeye matuftur. Son üç  yıldır da FETÖ denilen bu örgütü önce yargı ve polis içindeki mensuplarıyla,  onlar başaramayınca ordu içindeki üniforma giymiş teröristleriyle üzerimize  sürenlerin amacı da aynıdır. Ülkemizin kutlu yürüyüşünü engellemek isteyenlerin  azgın piyonları olan teröristler, milletin ortak iradesi, sarsılmaz cesareti  karşısında bir kez daha bozguna uğradı."

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Mehmetçiğimiz bizim gözbebeğimizdir"

Darbe girişiminin millet, hükümet, Meclis ile birlikte Türk Silahlı  Kuvvetleri'ne de yapıldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Mehmetçiğimiz bizim gözbebeğimizdir. 15  Temmuz'da aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerimizi de bu asker elbisesi giymiş  teröristlerin saldırısından kurtardık. Bu silahlı darbe girişiminin akamete  uğratılmasıyla Türkiye artık yeni bir döneme girmiştir. Şairin dediği gibi,  'Tasalanma yiğidim, zaman bizden yanadır / Külümüzden yükselen duman bizden  yanadır / Son durak, son ilahi ferman bizden yanadır / Dünya düşman olsa da iman  bizden yanadır.' Bizlere bu güzel günleri yaşatan hainler karşısında zaferi nasip  eden Rabbimize hamd olsun."
    
Erdoğan, Türkiye'ye yönelik, 79 milyona yönelik hiçbir girişime bugüne  kadar nasıl "eyvallah" edilmediyse buna da edilmediğini söyledi.

Olayın ilk anlarından itibaren hadiseleri an be an takip ederek,  ilgili yerlere gerekli talimatları vererek, millete sokaklara sahip çıkmaları  çağrısında bulunarak, duruşunu ortaya koyduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini  şöyle sürdürdü:

"Hamdolsun vatandaşlarımız çağrılarımıza uyarak sokakları, meydanları  doldurdu. Meydanları darbecilere bırakmadı. Allah sizlerden razı olsun. Şimdi bu  olaylara karışanların hepsi de devletine, güvenlik güçlerimize, adalete hesap  veriyorlar. Şu saate kadar gözaltına alınanların sayısı 13 bin 165'tir. Bunların  8 bin 838'i asker. 2 bin 101'i hakim-savcı, bin 485'i polis, 52'si mülki idare  amiri, 689'u sivildir. Tutuklanarak cezaevine konanların sayısı 123'ü general,  282'si rütbeli polis, bin 559'u hakim-savcı olmak üzere 5 bin 863'tür.  Diğerlerinin sorguları devam ediyor.

Darbe girişimi sonrasındaki tedbirlerin etkin ve hızlı bir şekilde  yürütülebilmesini sağlamak için Milli Güvenlik Kurulumuzun tavsiyesiyle  hükümetimiz olağanüstü hal ilan etmiştir. Bu karar, Meclisimiz tarafından da  onaylanmıştır. Bugün olağanüstü hal yetkileri çerçevesinde ilk kanun hükmünde  kararnameler çıkartılarak süreç işletilmeye başlatılmıştır. Bugünkü Resmi  Gazete'de yayımlanan kararnamelerle gözaltı süresi dört günden bir aya  çıkartıldı. Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup devlet görevlilerinin memuriyetle  ilişkileri kesilmeye başlandı. Bu yapıya ait 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 15  üniversite, 104 vakıf, 35 sağlık kuruluşu, bin 125 dernek, 19 sendika kapatıldı.  Tüm bu kurumların mal varlıklarına devlet tarafından el konuldu. 15 Temmuz darbe  girişiminde şehit olan tüm vatandaşlarımız terörle mücadele kapsamındaki şehitlik  statüsüne dahil edilmiştir. Kamudan, bu terör örgütüyle ilişkisi sebebiyle  çıkartılanlar bir daha memur olamayacaklar. Bu işlemlerle ilgili yürütmeyi  durdurma kararı da alınamayacak. Fetullahçı Terör Örgütü'nü tüm unsurlarıyla  ülkemizden kazımak için gereken önlemleri peyder pey almaya devam ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin, kendisine silah çekene, vatandaşına  kurşun sıkana, vatandaşının üzerine tankla yürüyene, vatandaşına F-16'larla bomba  yağdıranlara, helikopterlerle ateş edenlere hak ettiği cezayı verecek kudrete ve  geleneğe sahip olduğunun altını çizerek, "Hiç şüpheniz olmasın, şehitlerimizin  kanı asla yerde kalmayacak. Milletimizin meydanlarda sürdürdüğü şanlı demokrasi  direnişinin gereği harfiyen yerine getirilecektir. Türkiye, böyle bir darbe  girişimi karşısında dahi yolundan şaşmayacak, hedeflerinden uzaklaşmayacak,  irtifa kaybetmeyecek kadar güçlü bir ülkedir." açıklamasında bulundu.

"Ekonomimizin tüm göstergeleri pek çok ülkeden daha iyi durumda"

"Adeta darbecilerle kol kola çalışan birtakım güçlerin sabotajlarına  rağmen ekonomimiz kendi rayında, istikrar içinde işleyişini sürdürüyor. Ülkemizin  kredi notunu indiren o kuruluşun veya kuruluşların böyle bir yetkisi yoktur. Not  indirimi için sadece bizi değil hiç kimseyi ikna edecek bir gerekçeleri de  yoktur. Ekonomimizin tüm göstergeleri dünyanın pek çok ülkesinden çok iyi  durumdadır." ifadesini kullanan Erdoğan, ekonominin tüm göstergelerinin dünyanın  pek çok ülkesinden çok daha iyi durumda olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Her şey serbest piyasa kuralları içerisinde yürüyor, yürümeye devam  edecektir. Mali disiplinden taviz yoktur. Milletimiz ülkesine ve ekonomisine  güveniyor. Yatırımlarımız aynı kararlılıkla devam edecek. İşte şimdi 26 Ağustos  geliyor. İnşallah boğazın üzerinde üçüncü gerdanlık, Yavuz Sultan Selim  Köprüsü'nün açılışını yapacağız. İnşallah 20 Aralık'ta yine boğazda Marmaray'ın  kardeşi geliyor. Marmaray, raylı sistem, bu ise otomobillerin denizin altından  geçeceği Avrasya Tüneli. Bu da geliyor. Osmangazi, Yavuz Sultan Selim, Avrasya  Tüneli. Ama şimdi bir de yeni adımlar atıyoruz. Bunlardan bir tanesi Kanal  İstanbul... Ardından artık Çanakkale'yi köprüyle geçecek hale geleceğiz ve  Çanakkale Köprüsü... Türkiye'nin büyümesini, kalkınmasını, gelişmesini esas alan  ekonomi politikasından asla taviz vermeyeceğiz."

"Bugünkü Türkiye, 15 Temmuz akşamı Türkiyesinden daha güçlüdür"

Finans sektöründe de Türkiye'nin gayet güçlü yürüdüğüne işaret eden  Erdoğan, "İşte bu akşam da az önce Sayın Başbakanımız, ilgili bakanlar, ilgili  finans kuruluşlarımızın temsilcileriyle çok geniş bir toplantıyı yaptık ve  atılacak adımların kararını aldık. Milletimiz müsterih olsun. Türkiye, terör  örgütleri vasıtasıyla önüne kurulan tuzakları birer birer bozarak yoluna devam  ederken üstesinden geldiği her saldırıdan zayıflayarak değil, tam tersine  güçlenerek çıkmaktadır. Bugünkü Türkiye, 15 Temmuz akşamı Türkiyesinden daha  güçlüdür. Çünkü hastalık teşhis edilip yaraya neşter vurulmuş, operasyon  başarıyla sürdürülmektedir. Rabbimin yardımıyla yarınki Türkiye, bugünkünden çok  daha güçlü olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Provokatörlere asla prim vermeyeceğiz"

"İzmir'den Erzurum’a, Van'dan Denizli'ye, Trabzon'dan Mersin'e kadar  şu anda  81 vilayetin meydan ve ilçelerinde, evlerinde televizyonları başında  bizleri dinleyen  79 milyonun tamamına cesaretleri, kahramanlıkları,  kararlılıkları için şahsım ve milletim adına Ankara'dan teşekkür ediyorum." diyen  Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milletimizi birbirine düşürmek isteyen, zafere leke sürmeye çalışan  provokatörlere asla prim vermeyeceğiz. Sizler, tanklara, uçaklara, kurşunlara  karşı vücudunuzu siper ederek tarih yazdınız. Bu kutlu mücadeleyi sabote etmek  isteyenleri de yine basiret ve ferasetinizle alt edeceğinize inanıyorum. Bir  olunuz, iri olunuz, diri olunuz, kardeş olunuz, hep birlikte Türkiye olunuz.  Sözlerime son verirken bir kez daha 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle  yad ediyorum. Gazilerimize şifalar diliyorum. Rabbim yar ve yardımcınız olsun,  Allah yolumuzu, bahtımızı açık etsin."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler