Başarılı cerraha ilginç soru

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, alt üst çene ve yüz nakli yapılan Salih Üslün'ün boğazındaki operasyonun ardından daha rahat yemek yiyip, konuşabileceğini söyledi. A

Başarılı cerraha ilginç soru

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, alt üst çene ve yüz nakli yapılan Salih Üslün'ün boğazındaki operasyonun ardından daha rahat yemek yiyip, konuşabileceğini söyledi. Ayrıca dünkü ameliyat ile birlikte dünyada tam yüz nakli yapan tek cerrah olan Özkan, bu soruya "Bizim için önemli olan ihtiyacı olan hastaya naklin yapılması ve hastanın sağlıklı olması" diye cevap verdi.

Prof. Dr. Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Akdeniz Üniversitesi'nin 4'üncü, Türkiye'nin ise 6'ncı yüz nakli yapılan 54 yaşındaki Salih Üslün'ün ameliyattan sonraki birinci gününde sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Yoğun bakımda kalan her hastayı "riskli" olarak değerlendirdiklerini ve Üslün için ilk 10 günün önemli olduğunu ifade eden Özkan, yoğun bakım ünitesindeki tedavinin başarılı şekilde sürdüğünü kaydetti.

Salih Üslün'ün kaç gün yoğun bakımda kalacağına o bölümdeki hekimlerin karar vereceğini belirten Özkan, kendileri için hastanın bir an önce sağlığına kavuşmasının önemli olduğunu vurguladı.

Üslün'e alt üst çene, dil, saç ve tam yüz nakli yapıldığını hatırlatan Özkan, tedavi sürecinde gerekirse farklı operasyonların da yapılabileceğine değindi. Hastanın dilinin geride olması nedeniyle nefes almakta, yemek yemede, konuşmada sıkıntı çektiğini anlatan Özkan, nakil kapsamında boğazındaki deliğin de kapatılacağını bildirdi.

Geride olan dilin nakille öne getirildiğini ifade eden Özkan, "Boğazındaki operasyonun ardından hastamız daha rahat yemek yiyebilecek, konuşabilecek, içebilecek. Bir ya da bir buçuk ay sonra konuşur inşallah" dedi.

"SAKALLARI GİBİ SAÇLARIDA UZAYACAK"

Üslün'e saçlı deri nakli yapıldığını ifade eden Özkan, "Sakalları gibi saçları da uzayacak" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Rekora mı koşuyorsunuz?" sorusuna Özkan, yüz nakli konusunda rekora koşma gibi bir hedefi olmadığını vurguladı. Kendisi için önemli olanın insanlara yardımcı olmak olduğunu belirten Özkan, "İnsanların neye ihtiyacı varsa o konuda yardımcı olmak istiyoruz. Bizim için insanların sağlığı önemli. Rekora koşmak için değil ama oldukça güzel gidiyor. Güzel bir hava var. İnsanlara yardımcı olmak için yapıyoruz. Önemli olan nakiller başarılı olsun, herşey sorunsuz bir şekilde gitsin" dedi.

Özkan, yüz naklinin de böbrek nakli gibi normal nakiller arasında yer almasını arzuladıklarını ifade etti.

DÜNYADA 4 TAM YÜZ NAKLİ YAPAN TEK CERRAH

Bir gazetecinin, "Dünyada 4 tam yüz nakli yapan başka hekim var mıdır?" sorusuna Özkan, "Sanıyorum dünyada bu kadar tam yüz nakli yapan yoktur. Cerrah olarak da üst üste tam yüz nakli yapan yoktur ama bunların bizim için çok fazla önemi yok. Bizim için önemli olan ihtiyacı olan hastaya naklin yapılması ve hastanın sağlıklı olması" diye konuştu.

Yüz nakillerinin en fazla erkek hastalara yapıldığının hatırlatılması üzerine Özkan, donöre göre bu nakillerin yapıldığını kaydetti. Donör olduğu sürece kadınlara da nakil yapılabileceğine işaret eden Özkan, "Biz erkek ya da kadın diye ayırmıyoruz. Önemli olan en fazla faydalı olacak hastaya çıkması" dedi.

Yüz nakli bekleyen çok hasta olduğunu dile getiren Özkan, hastaları sınırlı tuttuklarını, nakle en çok ihtiyacı olan hastayı ameliyata aldıklarını belirtti.

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzü, dün gerçekleştirilen operasyonla 54 yaşındaki Salih Üslün'e nakledilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem