Askerlik ne kadar kısalacak?

Yeni yasama yılında yüzbinlerce gencin gözü kulağı hükümetin üzerinde olacak. Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili somut adım nihayet atılıyor.Başbakan Yardımcısı Bozdağın açıkladığı, Genelkurmay Başkanlığının yürüttüğü askerliğin 15ten 12 aya indiri

Askerlik ne kadar kısalacak?

Yeni yasama yılında yüzbinlerce gencin gözü kulağı hükümetin üzerinde olacak. Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili somut adım nihayet atılıyor.

Başbakan Yardımcısı Bozdağın açıkladığı, Genelkurmay Başkanlığının yürüttüğü askerliğin 15ten 12 aya indirilmesine yönelik çalışma son aşamaya geldi. Askerlik daha sonra da 8-9 aya indirilecek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Üsküp'te askerliğin kısaltılmasına ilişkin çalışma yapıldığına yönelik açıklamaları, silah altındaki erlerin yanı sıra askere gitmeyi bekleyen yükümlülüleri de heyecanlandırdı. Kulislerde, Genelkurmay Başkanlığı'nın geçtiğimiz yıl üzerinde çalıştığı askerliğin 15 aydan 12 aya indirilmesine ilişkin çalışmaya son şeklinin verildiği konuşuluyor. Çalışma kapsamında askerliğin önce 12 aya daha sonra da 8 ya da 9 aya indirilebileceği belirtiliyor. Genelkurmay'ın kısa dönem yükümlülerin zorunlu hizmetlerini 8 aya çıkarılmasına ilişkin çalışmasının ise hükümet tarafından doğru bulunmadığı ifade ediliyor.

Genelkurmay'ın bu yöndeki çalışmasını hükümetin yeterli bulmadığı ve yükümlülük süresinin daha da azalması yönünde görüş beyan ettiği ileri sürüldü. Bunun üzerine önce 12 aya indirilmesinden sonra sürenin kademeli olarak indirileceği ve üniversite mezunu olmayan yükümlülerin 8 ya da 9 ay olarak zorunlu hizmetlerini icra edebileceği ifade ediliyor.

5 BİN SÖZLEŞMELİ ER ALINACAK

Genelkurmay Başkanlığı'nın kısa dönem yükümlülerin askerlik süresini 6 aydan 8 aya çıkararak, ordu içindeki kısa dönem askerler ile uzun dönem askerler arasındaki farkın indirilmesi yönünde tavır takındığı kamuoyuna yansımıştı. Ancak, hükümet üyelerinin üniversite mezunu yükümlülerin daha az askerlik yapmasının hakkaniyete uygun olduğu yönündeki açıklamalarının ardından kısa dönem askerler için 6 aylık sürenin değişmeyeceği, daha sonra da 4 aya inebileceği ifade ediliyor. Askeri kaynaklar, bu yöndeki nihai kararın hükümet tarafından verileceğine işaret ediyor.

Özellikle sözleşmeli er alımının başlaması, bazı terör bölgelerinde profesyonelleşmenin tamamlanması ve orduevlerinden er/erbaşların çıkarılmasının ardından TSK'nın asker ihtiyacını karşılama oranını yükselttiği belirtiliyor. İlk etapta 5 bin sözleşmeli er alınacağı ve bu isimlerin eylül ayında görevlerine başlayacağı bu rakamın daha sonra 30 bine çıkabileceği ifade ediliyor. Askerliğin 12 aya inmesi durumunda silah altında bulunan yaklaşık 500 bin uzun dönem yükümlünün 400 bine ineceği tahmin ediliyor. Yaklaşık 100 bin askerin derhal terhis olmasının gündeme gelebileceği belirtiliyor.

YEDEK SUBAY DA KAPSAMDA

Çalışma kapsamında yedek subaylık kapsamının daraltılması gündemde. Yaklaşık 75 bin yedek subayı bulunan Türk Ordusu'nda sadece tıp ve bazı mühendislik alanlarında yedek subay alımının yapılacağı, bu durumun da yedek subay sayısını 1/3 oranında azaltabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem