Amirale ağır suçlama!

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora ile Albay Ümit Metin’in “Ergenekon’a üye olmak”tan 15 yıla kadar hapsi istenen iddianamede Cora, Balyoz kapsamındaki Suga Harekat Planı’nı uygulamaya koymak ve amiraller Yiğit ile Ataç’a sui

Amirale ağır suçlama!

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora ile Albay Ümit Metin’in “Ergenekon’a üye olmak”tan 15 yıla kadar hapsi istenen iddianamede Cora, Balyoz kapsamındaki Suga Harekat Planı’nı uygulamaya koymak ve amiraller Yiğit ile Ataç’a suikasttan yargılanan iki teğmeni yönlendirmekle suçlandı.

Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde yapılan aramalarda ele geçirilen, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile şimdiki Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’e suikast iddiasına ilişkin belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında savcı Salim Duran tarafından hazırlanan 13 sayfalık iddianame

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora ile Poyrazköy davasının tutuklu sanığı Albay Ümit Metin hakkında “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Henüz tensip zaptı hazırlamayan mahkeme, Poyrazköy davasıyla birleştirilmesi talebini değerlendirmedi.

14 maddelik eylem listesi
İddianamede Askeri Casusluk ve Şantaj soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde 6 Aralık 2010’da yapılan aramalarda İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Poyrazköy davasıyla birleştirilen “Amirallere Suikast” davasının içeriğiyle ilgili belge ve deliller ele geçirildiği hatırlatıldı. Amirallere suikast davasının

sanıklarından Faruk Akın ve Sinan Efe Noyan’ın birlikte kaldıkları evde 500 gram TNT kalıbı ile ‘amirallere suikast notu’nun bulunduğu hatırlatıldı. “Şüpheli Cora ’nın atılı suç kapsamında tespit edilen eylemleri” başlıklı bölümde de 14 madde sıralandı.

Örgüte 8 öğrenci kazandırdı
Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde yapılan aramada ele geçirilen, Deniz Cora adıyla Beylerbeyi Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı’na gönderilen Ağustos 2007 tarihli gizli yazıda, “Deniz Harp Okulu 3. sınıfta öğrenci bulunan Ülkü Öztürk, Faruk Akın, Burak Düzalan, Alperen Erdoğan, Sinan Efe Noyan, Tarık Ayabakan,

Ali Seyhur Güçlü ve Yakut Aksoy’un öğrenim süresi zarfında ilgilenilmesi ve yönlendirilmesi faaliyetlerine önceki dönemlerde olduğu gibi devam edilmesi”nin istendiği kaydedildi. Bu belgede adı geçen isimler hakkında Ergenekon terör örgütüne üye olmak suçundan halen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamanın devam ettiği anlatıldı ve bu isimlerin Deniz Harp Okulu’nda öğrenciyken Ergenekon terör örgütüne kazandırıldığı iddia edildi.

Ayrıca Cora’nın, kaldıkları evde “Amirallere suikast” notu çıkan ve halen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Poyrazköy davasında yargılanan teğmenler Faruk Akın ile Sinan Efe Noyan’ı örgütsel yapıya dahil edilmesini ve yönlendirilmelerini sağladığı öne sürüldü.

Gözaltına alınacakların transferi
Cora’nın ‘yasa dışı yapılanma’ içinde ‘Gölcük Bölge Başkanı’ sıfatıyla “Personel Bilgi ve Değerlendirme Cetveli ” hazırladığı ve diğer sanık Albay Ümit Metin ile Poyrazköy davasının sanığı Albay Tayfun Duman’ın Cora ’ya bağlı çalıştığı da iddianameye giren bir başka iddia oldu.

Yine aynı aramada ele geçirilen belgedelerden birinde yer alan “Bilgi Notu” başlıklı ve Aralık 2002 tarihli “Suga Harekat Plan’ının uygulanmasında en hassas safha olduğu değerlendirilen Egaydaak’lara istinaden yürütülecek faaliyetlerin planlanması maksadıyla teşkil edilen alt çalışma grubu Aralık-2/2002 toplantısı sonuç raporu ektedir. Arz ederim” ibareli yazının altında Deniz Cora adının olduğu söylendi.

“Jangenkom.tahliye.doc” isimli belgede de “Gözetim altına alınacak şahısların transferi, tutulma yerleri, koordineli olacak kurumların belirtildiğine dair” ibarelerin yer aldığı ve altında da yine Deniz Cora’nın adının bulunduğu belirtildi.

Renk listesinde Cora kırmızı
“Amiral Listesi 1” isimli Excel belgesinde 6 sayfalık listede 2000-2014 yılları içinde amirallerin gelecekleri rütbe ve makam bilgileri düzenlendiği, isimlerin önemine göre yeşil, lacivert, sarı, turuncu ve eflatun olarak renklendirilip, bazı isimlerin kırmızı renkle yazıldığına yer verilen iddianamede, bu listede Cora’nın adının kırmızı renkte yazıldığına dikkat çekildi.

‘Böyle bir suikast olsa kendimi siper ederdim’
İddianamede Koramiral Deniz Cora ile diğer sanık Albay Ümit Metin’in savunmalarına da yer verildi. İddianamede SUGA Harekat Planı’nda İzmir Bölgesi’nde görevli olduğu öne sürülen Albay Metin’in “Oramiraller Yiğit ve Ataç paşayı çok severim.

Eğer böyle bir suikast planı varsa ben kendilerini korumak için göğsümü siper ederim. Tuğamiral Ahmet Aksoy ’u tanırım, ailecek görüşürüz. Kendisini izlemem için bir sebep yoktur. Tanık olarak dinlenilmesini istiyorum” sözlerine yer verildi. Cora ise kendini şöyle savundu: “Gölcük Bölge Başkanı sıfatını kabul etmiyorum. Böyle bir illegal yapılanma yoktur. Ümit Metin ile Tayfun Duman’ı meslekten olmaları nedeniyle tanırım. Ben Ergenekon Terör Örgütü yapılanması içinde yer almadım. Dolayısıyla Amirallere Suikast ile ilgili çalışmaya da katılmadım.

Adı geçen emekli Oramiral Metin Ataç komutanımın emrinde kendisine en yakın konumda kurmay başkanı olarak çalıştım. Bu komutanımın en güvendiği kişilerden biriydim. Şu anki Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile de en yakınında kurmay başkanı olarak görev yapmaktayım.Bu suçlamalar tamamen hayal ürünüdür.”

Duman hakkında davaya gerek yok
Ayrıca iddianamede, iddialarda adı geçen Poyrazköy Davası’nın tutuklu sanığı Albay Tayfun Duman hakkında daha önce kamu davası açıldığından bu soruşturmada hakkında dava açılmasına yer olmadığı da belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem