Tutuklular için yeni formül

YAŞ kararları bugün açıklanıyor.YAŞ’ta krize neden olan 14 tutuklu komutanlanın emekli edilmesi beklenirken, kulislere yayılan son dakika iddialarına göre yeni Genelkurmay Başkanı’nın elini güçlendirmek için “temdit” (uzatma) kararı ağırlık kazandı.Genelk

Tutuklular için yeni formül

YAŞ kararları bugün açıklanıyor.

YAŞ’ta krize neden olan 14 tutuklu komutanlanın emekli edilmesi beklenirken, kulislere yayılan son dakika iddialarına göre yeni Genelkurmay Başkanı’nın elini güçlendirmek için “temdit” (uzatma) kararı ağırlık kazandı.

Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifa depreminin gölgesinde toplanan Yüksek Askeri Şura, 3 gün süren kritik toplantılarını dün tamamladı. YAŞ’ın son günü olan 3. gün toplantısı, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Karargahı’nda dün saat 09.30’da başladı. Toplantı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın iki saat sonra Karargah’tan ayrılmasının ardından son buldu. Daha sonra Erdoğan Başbakanlık Merkez Binaya, Bakan Yılmaz ise makamına geçti. YAŞ’ın asker kanadı ise durum değerlendirmesi yapmak için Org. Özel başkanlığında karargahta kaldı. Cumhurbaşkanı Gül tarafından akşam da YAŞ üyelerine Çankaya Köşkü’nde iftar yemeği verildi. YAŞ toplantısında alınan kararların Bakan Yılmaz ve Genelkurmay Başkan vekili Org. Özel tarafından bugün saat 11.00’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulması bekleniyor.

TEMDİT FORMÜLÜ AĞIR BASTI

Kararlar, Gül’ün onayının ardından bugün Genelkurmay Başkanlığı tarafından kamuoyuna açıklanacak. 3 gün süren YAŞ’ta tansiyonu, yeni kuvvet komutanlarının belirlenmesinin yanı sıra terfi sırasında bulunan 14 tutuklu general ve amiralin durumu yükseltti. Hükümet, TSK Personel Kanunu’na göre tutuklu oldukları için terfileri mümkün olmayan, terfi sırasındaki bu 14 general ve amiralin emekli edilmesinden yanaydı. YAŞ’ın asker kanadı ise terfi sırasındaki komutanların uzatma (temdit) almasını istiyordu. Ayrıca, yeni Genelkurmay Başkanı’nın elini güçlendirmek için “temdit” formülünün uygulanması ağırlık kazandı. Emeklilik yerine temdit kararı çıkarsa tutuklu general ve amiraller, bulundukları rütbede 1 yıl daha bekleyecekler.

ANDIÇ TERFİYE ENGEL OLDU

Kara Kuvvetleri’nde, terfi sırasındaki İnternet Andıcı soruşturması kapsamında savcının yakalama isteminde bulunduğu isimler arasında bulunan Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korg. İsmail Hakkı Pekin de orgeneralliğe terfi edemedi ve 1 yıl temdit aldı. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Org. Necdet Özel, TSK’nın yeni komutanı olurken 2015 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturacak olan Org. Özel’den sonra, bu makama, bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda or rütbesine terfi eden 3 komutandan birisinin gelmesi bekleniyor. Vatan'dan Levent İçgen'in haberine göre bir son dakika değişikliği olmazsa, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda orgeneralliğe Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanı Abdullah Atay (geçen yıldan temditli), 5. Kolordu Komutanı Ahmet Turmuş ve 3. Kolordu Komutanı Hulusi Akar’ın terfi etmesi kesinleşti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler