Merkez Bankasında değişim!

MERKEZ Bankası’nda Durmuş Yılmaz’ın yerine başkan olarak belirlenen isim beklendiği gibi Erdem Başçı oldu. Devlet Bakanı Ali Babacan’ın Çıkrıkcılar Yokuşu’ndan arkadaşı Erdem Başçı, bu görev için tam 5 yıl bekledi. Bundan 5 yıl önce 10’uncu Cumhurbaşkanı

Merkez Bankasında değişim!

MERKEZ Bankası’nda Durmuş Yılmaz’ın yerine başkan olarak belirlenen isim beklendiği gibi Erdem Başçı oldu. Devlet Bakanı Ali Babacan’ın Çıkrıkcılar Yokuşu’ndan arkadaşı Erdem Başçı, bu görev için tam 5 yıl bekledi. Bundan 5 yıl önce 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Başçı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla bu defa Merkez’in yeni başkanı oldu.

DURMUŞ Yılmaz’ın 18 Nisan Pazartesi günü boşaltacağı Merkez Bankası Başkanlık koltuğuna oturacak isim beklendiği gibi Erdem Başçı oldu. Merkez Bankası’nda Süreyya Serdengeçti ve Durmuş Yılmaz döneminde, Başkan Yardımcılığı yapan Erdem Başçı, 5 yıl önce Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından aday olarak Köşke gönderilen ilk isim olmasına karşın, bu görev için tam 5 yıl bekledi. Devlet Bakanı Ali Babacan’ın “Çıkrıkçılar Yokuşu’ndan çocukluk arkadaşı” diye anılan Başçı, 5 yıl aradan sonra bu göreve getirildi. Başçı’nın Merkez Bankası’na atanmasını öngören kararname Gül tarafından imzalanarak, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderildi.

8 yıllık başkan yardımcısı

Ankara’da 1966 yılında doğan Erdem Başçı, TED Ankara Koleji’nin ardından ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’ni bitirdi. Ardından Bilkent Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı, yine bu üniversitede iktisat lisansı yapan Başçı, ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nden de iktisat dereceleri aldı. Ardından Bilkent Üniversitesi’nden iktisat doktoru ünvanını alan Başçı, 1995–2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. İktisat literatürüne teorik katkılarının yanısıra Türkiye ekonomisi üzerine yayınlanmış çalışmaları da bulunan Başçı, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na ilk olarak 9 Ekim 2003’te atandı. Başçı, 10 Ekim 2008’de de aynı göreve ikinci kez atanmıştı.

‘Atama krizi’ yaşanmıştı

Erdem Başçı’nın adı kamuoyunda 2006 yılında yaşanan atama krizi ile duyuldu. O dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanı olarak gösterilen Başçı, 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den ‘olur’ alamamıştı. Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında yaşanan veto polemiği nedeniyle, Süreyya Serdengeçti bir süre daha Merkez Bankası Başkanlığı’na devam ederken, Başçı’nın kendisi gibi ekonomist olan ve bir ekonomik danışmanlık şirketi bulunan eşi Sıdıka Başçı’nın türbanı da gündeme gelmişti. Başçı’nın kararnamesinin Köşk’ten dönmesi Sıdıka Başçı’nın türbanına bağlanırken, Sezer daha sonra yine eşi türbanlı olan Durmuş Yılmaz’ı atayarak bu konudaki polemiğe nokta koymuştu.

Yeni politikanın sinyalini veren ilk Başçı olmuştu

DURMUŞ Yılmaz’dan sonra Merkez Bankası başkanlığı için adı geçen isimler arasında en güçlü aday olarak bir adım önde duran Erdem Başçı, geçen yılın sonunda yaptığı sürpriz açıklamayla dikkatleri üzerine çekmişti. 11 Aralık’ta Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen panelde verdiği mesajlarla gündeme oturan Başçı, bu konuşmasında düşük faiz-yüksek munzam karşılıkları politikasının uygulamaya başlandığını açıklayarak yatırımcılara yeni döneme ilişkin sinyaller verdi. Başçının sözleri o dönemde bir anda piyasaların hareketlenmesine de neden olmuştu.

Babaları dükkan komşusu

ERDEM Başçı isminin bir özelliği de Ali Babacan’a olan yakınlığı. Babaları Hilmi Babacan ve Ahmet Uğur Başçı’nın Ankara’da Çıkrıkcılar Yokuşu’nda karşılıklı dükkanlarının bulunması nedeniyle Ali Babacan ile Erdem Başçı, çocukluk yıllarından bu yana arkadaş. İkisi de ilk ve orta öğrenimi TED Ankara Koleji’nde yaparken, Başçı, üniversite eğitimi için ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’ni tercih etti. Başçı ayrıca, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra Ak Parti’nin iktidara gelmesiyle Devlet Bakanı Ali Babacan’a danışmanlık da yaptı.

Babacan, seçim beyannamesi çalışmasına daldı, G-20’ye gidemedi

DEVLET Bakanı Ali Babacan, Washington’da düzenlenecek olan G-20 Bakanlar Toplantısı ile IMF-Dünya Bankası Bahar toplantılarına seçim beyannamesi çalışmaları nedeniyle katılamayacak. Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk heyetine Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı’nın başkanlığı edeceği belirtildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Nisan’a açıklaması beklenilen seçim beyannamesi üzerinde çalışan kabine üyeleri arasında Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi