TTSO'da AB görüşüldü

“Malların Serbest Dolaşımı” kapsamında ve Gümrük Birliği Kararı ile doğrudan ilgili alanlarda özellikle “Ticarette Teknik Engeller” konusunda Türk kamu ve özel sektörünü teknik mevzuat uyumunda ve kalite altyapılarını AB seviyesinde güçlendirmeyi hedefley

TTSO'da AB görüşüldü

“Malların Serbest Dolaşımı” kapsamında ve Gümrük Birliği Kararı ile doğrudan ilgili alanlarda özellikle “Ticarette Teknik Engeller” konusunda Türk kamu ve özel sektörünü teknik mevzuat uyumunda ve kalite altyapılarını AB seviyesinde güçlendirmeyi hedefleyen çalıştay Trabzon’da yapıldı.

Türkiye’de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi ülke raporu 2012 çalıştayı Trabzon toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. Proje idari biriminden Claes Skjernov, Türkiye Raporu Grup Lideri Rıchard Collyer Akreditasyon, Baerbal Zimmermann Standardizasyon, Wolfgang Lentsch uygunluk değerlendirmesi ve Hakan Kalgrenn ise Metrolojii-Kalibrasyon alanlarında ülke raporunu açıkladılar.

Proje idari biriminden Claes Skjernov, “Avrupa’ya ürün satmak istiyorsanız ürününüzü kaliteli olduğunu belgeleyin” uyarısında bulunarak “Ürününüzün bir şekilde kaliteli olduğunu, akredite olduğunu bir şekilde ortaya koyun. Avrupalı buna önem veriyor. Türkiye bu alanda farkındalık sağlamalı“ dedi.

Gıda sanayinin çok hassas bir sektör olduğunu, Avrupa’da yüksek kontroller yapıldığı kaydeden Skjernov, Trabzon ve Türkiye’de yapılan incelemelerde gıda konusunda ciddi kontroller yapıldığına şahit olduklarını belirterek “Buradaki testlerden geçen gıda ürünleri Avrupa’da da geçer diye düşünüyorum. Balık sektöründe de aynı durum söz konudur” diye konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise kalite altyapısının düzeltilmesinde bütün hedefin özünde müşteri memnuniyetinin olduğunu söyledi. Türk ürünlerin dış pazarlarda gereken uygunlukta olması gerektiğinin altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’den bütün dünyaya mal satıldığını aktararak, “İhracatımızın yüzde 45’i Avrupa Birliği’nedir. AB en büyük ortağımızdır. Bu neden kaynaklanıyor Avrupa Birliğinin standartlarına uygunluğumuzdan” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin uluslararası standartlara eriştiğini, bu alanda yakın zamana göre çok yol aldığını bir örnek vererek anlatan Hacısalihoğlu, “Sebze ve meyve ihracatı başlangıçta dökme yük olarak gönderilirdi. Bugün bu ihracatı uluslararası en üst düzeyde ürün kontrolleri, ambalajı ve yüksek kalitede ihraç ediyor. Türkiye gözüne kestirdiği pazarın isteklerini kısa sürede tamamlıyor uluslararası pazarda rekabet edebiliyor” şeklinde konuştu.

Trabzon’a gelen AB heyetine yaptığı konuşmada, belgelendirme işlemlerinde alınan ücretlerin yüksekliğinden de şikayetçi olan Hacısalihoğlu, “AB çok yüksek ücretler alıyor. Hedef sadece para kazanmak olmamalı. Bu belgelendirme ücretleri makul seviyelere çekilmelidir. Ayrıca AB, Türkiye’deki belgelendirme kurumlarımıza da destek sağlamalıdır” dedi.

Türkiye’de ürünlerin belgelendirilmesine, kalite kontrol ve standardizasyon çalışmalarına devletin destek olması gerektiğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, yapılacak desteklerin ülke ihracatını arttıracağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel