Trabzon'un "Fethi sohbeti"

Trabzon’un fethinin 549. yıldönümü düzenlenen “ Fetih Sohbetiyle “ anlatıldı. Trabzon Belediyesi tarafından organize edilen “Fetih Sohbetleri” programı  Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde yapıldı. Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak ile araştırmacı-Yazar Mus

Trabzon'un "Fethi sohbeti"

Trabzon’un fethinin 549. yıldönümü düzenlenen “ Fetih Sohbetiyle “ anlatıldı.

 

Trabzon Belediyesi tarafından organize edilen “Fetih Sohbetleri” programı  Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde yapıldı.

 

Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak ile araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı’nın konuşmacı olarak yer aldıkları programa Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan ve çok sayıda davetli katıldı.

 

“Fetih Sohbetleri” programı açılısında konuşan Araştırmacı –Yazar Mustafa Yazıcı, Trabzon tarihinin hakkıyla öğrenilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “5 bin senelik Trabzon tarihi bir yana Trabzonlular olarak Trabzon tarihini hakkıyla öğrenemedik. Fethin bu yıl 549. yılını kutluyoruz.  Halbuki Kommenler Trabzon’da 257 yıl kaldı. Onlar buna dayanarak diyorlar ki ‘Trabzon bizimdir’. Bizim 549’umuz ne oluyor. Halbuki onlardan önce burada Türk kavimleri vardı. Kemençeyi icat eden Kıpçak Türkleri var. Bunlardan kimse bahsetmiyor. Politik olarak Trabzon’un gerçekleri ört-pas ediliyor” diye konuştu.

 

Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmek istemesinin birçok sebebi olduğunun altını çizen Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak, ““ Fatih, Trabzon alınmadığı müddetçe İstanbul’un fethinin yarım kalacağını düşünmüştü. Bu nedenle Fatih, “Trabzon; bir yara gibi içimi yakar” demişti. Bu düşünceyle Fatih, Anadolu’da Türk hakimiyetini kurabilmek için Trabzon’u almak istiyordu. Bunun yanında Trabzon Bizans’ın devamı gibi görülüyordu. Bu düşünceyi kökünden ortadan kaldırmak için Trabzon’un fethi önemliydi. Fatih, 21 yaşında bu iradeyi gösterebilen büyük bir insandı. Bu sebeplerin yanında ticari, ekonomik sebeplerde vardı” şeklinde konuştu.

 

Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan “Fetih Sohbeti’nin kapanışında yaptığı konuşmada Trabzon’un Fethinin önemine değinerek, “ Bu toprakları bizlere yurt olarak miras bırakan ecdadımıza minnet borçluyuz. Onlarım bu emanetine sahip çıkmak ve fethi gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak için böylesine programların düzenlenmesine önem veriyoruz. Bu kapsamda yapılan “Fetih Sohbetinden” büyük feyiz aldım. Bizlere önemli bilgiler veren hocalarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Başkan Yardımcısı Turan daha sonra Mustafa Yazıcı ve Hüseyin Albayrak’a katkılarından dolayı plaket verdi.

 

Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak programın sonunda, “Trabzon’un Fethi” adlı kitabını imzaladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel