Trabzon'da "nefesini ölçtür"

Türk Toraks Derneğince 11 ilde halka açık alanlarda gerçekleştirilen 'Nefesini Ölçtür' kampanyası kapsamında nefesi ölçülen 2 bin 172 kişinin 346'sında anormal test sonuçları bulundu. Bu kişilere gerekli uyarılar yapıldıktan sonra daha fazla inceleme için

Trabzon'da "nefesini ölçtür"

Türk Toraks Derneğince 11 ilde halka açık alanlarda gerçekleştirilen 'Nefesini Ölçtür' kampanyası kapsamında nefesi ölçülen 2 bin 172 kişinin 346'sında anormal test sonuçları bulundu. Bu kişilere gerekli uyarılar yapıldıktan sonra daha fazla inceleme için doktora başvurmaları önerildi. Türk Toraks Derneğinden yapılan açıklamada, Avrupa'daki diğer ülkelerle birlikte 14 Ekimde Dünya Spirometri Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ücretsiz nefes ölçüm testleri etkinliğine gönüllü vatandaşların katıldığı belirtildi. Açıklamada, derneğe bağlı çalışan 11 şubenin, hizmet verdikleri illerdeki yerel yönetimlerle iş birliği yaparak gerçekleştirdikleri nefes ölçüm testi etkinliklerinin daha fazla insanın akciğer sağlığı konusunda farkındalığını artırmayı ve halkı spirometrik nefes ölçüm testi ile tanıştırmayı amaçladığı anlatıldı. Dernek üyelerinin bu amaçlarla İstanbul, Ankara, Trabzon, İzmir, Van, Isparta, Kayseri, Diyarbakır, Düzce, Samsun ve Eskişehir'de halka açık alışveriş merkezlerinde, meydanlarda, hastane bahçelerinde toplam 2 bin 172 kişiye ölçüm gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, 'Ölçümler sonucunda 346 kişide (ölçüm yapılanların yüzde 16'sı) anormal test sonuçları bulundu. Bu kişilere gerekli uyarılarda bulunuldu ve daha fazla inceleme için doktorlarına başvurmaları tavsiye edildi' bilgisine yer verildi. Açıklamada, spirometrik nefes ölçüm testlerinin, akciğerler için insanlara potansiyel olarak ölümcül olabilen, fakat büyük ölçüde önlenebilir astım, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıklar hakkında bilgiler veren bir yöntem olduğuna dikkat çekilerek, 'Akciğer hastalığı varlığını taramak için gerçekleştirilen nefes ölçüm testlerinin 40 yaş üstü veya sigara içmekte olan veya daha önce sigara içmiş herkeste yapılması' tavsiye edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel