Sanayiciler Samsun'da buluştu

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile Samsun Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) ortaklaşa düzenledikleri “OSBÜK Orta ve Doğu Karadeniz Bölge Toplantısı” Samsun’da yapıldı.Anemon Otel’de düzenlenen toplantıya AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa

Sanayiciler Samsun'da buluştu

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile Samsun Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) ortaklaşa düzenledikleri “OSBÜK Orta ve Doğu Karadeniz Bölge Toplantısı” Samsun’da yapıldı.

Anemon Otel’de düzenlenen toplantıya AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, Başkan Yardımcısı Ahmet Hasyüncü, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Denetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzoğlu, Samsun OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Bülbül, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan OSB Başkanları, yardımcıları, üyeleri ve yatırımcılar katıldı.

“DOĞALGAZ ÖDEMESİ 23 EKİM TARİHİNE ÖTELENDİ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, “Üst kuruluşumuz kurulduğu günden bugüne kadar ekonomi ve iş dünyasında önemli bir boşluğu doldurmuş, OSB’miz açısından pek çok sorunun yasal yönden çözüme kavuşturulmasında önemli görevleri üstlenerek, çok ciddi başarılara imza atmıştır. Ülkemizin dört bir köşesindeki OSB’lerimizin gözü, kulağı ve sesi olan OSBÜK, tüm faaliyetlerini tüzel kişilik kazanmış 279 OSB için yapmaktadır. OSBÜK Yönetim Kurulumuz ve Bölge Müdürleri Komisyonumuzdan oluşan heyetimizle Samsun ilimize gelmeden önce perşembe ve cuma günü Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu OSB’lerimizde inceleme gezilerimizi gerçekleştirdik. Buralardaki değerli OSB temsilcilerimiz ile bir araya gelerek onlarla hemhal olduk. Sorunlarını kaydettik, başarı hikayelerini gıpta ile dinledik ve gururlandık. Karadeniz bölgesinin başta sanayileşme olmak üzere birçok yönden kabuğunu kırdığına şahit olduk. Yöneticilerimizin hizmet aşkını, yatırımcılarımızın kararlılığını gördük, sağlanan istihdamlarla heyecanlandık. Bugün de burada bölgemizdeki tüm OSB’lerimizin temsilcileri ile bir araya gelerek büyük Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak, sanayileşmenin üsleri olan OSB’lerimizi konuşacağız. Son olarak doğalgazda fatura ödemeleri izleyen ayın 11’i tarihi olarak belirlenmişti. Bu yıl Ekim ayında olacak fatura ödemesi Kurban Bayramı tatiline denk gelmektedir. Bu durum karşısında şuan toplantımıza katılarak bizlere onur veren AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız nezdinde yapmış olduğu girişimler neticesinde bu tarih 23 Ekim 2013 tarihine ötelenmiştir” dedi.

“5 OSB’MİZİN OLMASINA RAĞMEN İHRACATIMIZ 450 MİLYON”

Samsun hakkında bilgi veren Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Denetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun için anlatacak çok şeyimiz var. Belki Gaziantep OSB gibi 46 milyon metrekare gibi bir sanayi alanına sahip değiliz ama küçük de olsa 5 tane OSB’miz var. Türkiye’de çok az ile nasip olan kara, hava, deniz ve demiryolunun kesiştiği birkaç ilden bir tanesi Samsun’dur. Samsun olarak lojistiğe çok önem veriyoruz. Türkiye’nin lojistik kentlerinden bir tanesi olma yolunda yol kat ettik. Lojistik köy oluşturmak için 500 dönüme yakın bir yeri kamulaştırdık. Bunu bin dönüme çıkarmak için çalışmalarımız var. Çok büyük bir sanayimiz yok fakat yeni kurduğumuz Gıda OSB’de 5 bin metre ile 40 bin metre arasında 25 tane parselimizin tahsisini yaptık. Hemen hemen hepsi yapılanma halinde, hatta bunlardan 3 - 4 tanesi üretime başladı. Bununla beraber Samsun sanayisinin biraz daha ileriye gideceğini düşünüyoruz. Potansiyelimiz yüksek fakat tek muzdarip olduğumuz konu, çok büyük bir şehir olmamıza rağmen, 5 tane OSB’miz var diye övünüyoruz ama maalesef ihracatımız 450 milyon lira civarında. Bunu 1 milyar dolara çıkarmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. İnşallah Gıda OSB’mizin faaliyete geçmesiyle bu hedefimize ulaşacağız” diye konuştu.

“OSB’LERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ”

Türkiye’nin 2023 hedefine yakalayabilmek için en önemli konularından biri sanayi sektörünün koşar adımlarla ilerlemesi gerektiğinin altını çizen AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, “Sanayinin önünde engeller var. Bu engelleri aşabilmek için gayret gösteriyoruz. Ama yıllardır biriken engelleri de biz 10 yıllık AK Parti iktidarı döneminde hızlı bir şeklide kaldırmaya çalışıyoruz. Bugün şirket kurulması çok kolaylaştı. Eskiten bir anonim, limitet şirketi kurmak veya herhangi bir ticari işletmeye sahip olabilmek için günlerce, aylarca uğraşmanız gerekiyordu. Şimdi 2 - 3 gün içersinde şirketi kurup hayata geçirmek mümkün hale geldi. OSB’lerin daha önceki dönemlerde farklı sorunlarla karşılaşırken, son zamanlarda sizlerin tavsiyesi üzerine yapılan değerlendirmeler ve yasal düzenlemeler sonucunda önündeki engeller kaldırılmaya çalışıldı. OSB’lerde faaliyet gösteren bir firmanın faktöring yapmasında yasal bir engel var gibi gözüküyor. OSB’lerin dışındaki firmalar faktöring yaparak kaynak temin etme imkanlarına sahipken, OSB’deki firmalar yasalarımızın verdiği engelden dolayı faktöring yapamıyorlar. Yani ekonomik sıkıntılarını ortadan kaldırabilmek için daha ucuz kaynak temin etme imkanıyla karşılaşabilecek OSB’deki böyle bir engelin inşallah ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. OSB’ler kendi başına bir özel kuruluş olarak bölge sınırları içersinde faaliyet göstermekteydi. Hatta imar planı yapabilmekteydi. Böylesine yetkiyle donatılmış OSB’lerin emlak vergilerinin Büyükşehir Belediyesi sınırları içersinde kurulmuş OSB’nin 2 katına çıkarılması sıkıntıydı. Normal illerde emlak vergisi binde 2, OSB’lerde binde 4. Yani bunun düzeltilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bununla ilgili bir çalışma yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin koşan gücü sanayilerse, 2023 hedeflerine 500 milyar dolarlık ihracat, 500 milyar dolarlık ithalat, 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak, 25 bin dolarlık kişi başına gayri safi yurt içi hasılatın milli hasılatın olmasını sağlayabilmek amacımız ise bu engelleri ortadan kaldırıp, OSB’lerin önünü açmak ve o sanayicilere biraz heyecan katacak bir şeyler verilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından sanayiciler sorunlarını dile getirdiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel