İran sessiz sedasız 3 Türk şirketini satın aldı

Ticari ambargolar nedeniyle kaynaklarını yatırıma çevirmekte büyük güçlüklerle karşılaşan İran, rotayı Türkiye'ye çevirdi. Edinilen bilgilere göre İran, şirket satın alması ve doğrudan yatırımlar için 7-8 milyar dolarlık nakit bir fonu Türkiye için ayırdı

İran sessiz sedasız 3 Türk şirketini satın aldı

Ticari ambargolar nedeniyle kaynaklarını yatırıma çevirmekte büyük güçlüklerle karşılaşan İran, rotayı Türkiye'ye çevirdi. Edinilen bilgilere göre İran, şirket satın alması ve doğrudan yatırımlar için 7-8 milyar dolarlık nakit bir fonu Türkiye için ayırdı. Dubai'de park eden kaynak adım adım Türkiye'ye yatırımlara akacak.

ONUR'A GENEL MÜDÜR

Habertürk'ün haberine göre; Pek çok farklı sektörde şirket satın almaları planlayan fonun yönetiminin ise Atlasjet ile yakın zamanda yollarını ayıran Sami Alan'a teslim edildiği ileri sürüldü. Alan, Türkiye'de satın alınan şirketlerin yönetimine girecek ve yeni satın almalara yön verecek isim olacak. Birleşmiş Milletler çatısı altında İran ile ABD arasında 36 yıl aradan sonra yeniden görüşmelerin başladığı bir dönemde bu adımlarla da iki komşu ülke İran-Türkiye'nin dolaylı yoldan da olsa ticari köprüsü yeniden inşa edilmiş olacak.

İLK HEDEF 2-3 MİLYAR $

Fon aslında ulaştırma sektöründe bir iki büyük markaya yatırımıyla da sessiz sedasız Türkiye'de adını duyurmaya başlamış. Öyle ki yıl içinde Dubai asıllı işadamı Mahdi Shams'ın satın aldığı Onur Air, Ulusoy ve Varan şirketlerinin de bu dev fonun yatırımları arasında olduğu ifade edildi.

Nitekim Alan'ın Onur Air'in de Genel Müdür ve İcra Kurulu Başkanlığı'na oturacağı da gelen bilgiler arasında. Söz konusu fonun yatırımları sadece ulaştırma sektörü ile de sınırlı kalmayacak. Fonun özellikle gıda ve petrokimya sektörü ile de yakından ilgili olduğu iddia ediliyor. Ve ilk etapta 2-3 milyar dolarlık yatırım için düğmeye basıldığı belirtiliyor.

ONUR VE ULUSOY'LA 350 MİLYON $

Özel havayolu şirketi Onur Air'in çoğunluk hissesi için 250 milyon dolar yatırım yapan Dubai merkezli şirketin başındaki işadamı Mahdi Shams bir süre önce de Varan'ı bünyesine katan Ulusoy Seyahat'e yüzde 50 ortak olmuştu. Ulusoy ve dolaylı olarak Varan'a da 100 milyona yakın bir yatırım yapıldığı öğrenildi. Böylece ana kaynağı İran olduğu ileri sürülen fonun Türkiye'deki yatırımlarının büyüklüğü 350 milyon doları şimdiden aştı. Ambargonun etkisiyle fon yatırımlarını Dubai üzerinden yapıyor. Son dönemde Türkiye'de kurulan İranlı şirket sayısı da hızla artıyor. Öyle ki, geçen yıl Türkiye'ye gelen 6 yabancı şirketten 1'i İran sermayeli.

ALAN'IN HAVADAKİ YOLCULUĞU

İranlıların Türkiye'ye yatırım için 7-8 milyar dolarını teslim ettiği kişi Sami Alan'ı Türk kamuoyu havacılık sektöründen tanıyor. Amerika'da University of California'dan işletme yüksek lisansı yapan Alan sektöre adımını 2003 yılında Türk Hava Yolları'nda Genel Müdür Danışmanı olarak attı.

THY'de Gelir Yönetim Başkan Yardımcısı iken şirketin bir alt marka olarak oluşturduğu Anadolujet'in emanet edildiği Alan, havadaki yoluna daha sonra Atlasjet'le devam etti. Atlasjet'te bir yıl İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapan Sami Alan, son olarak iki üç hafta önce sürpriz bir şekilde buradan ayrılma kararı almıştı. Aradan çok geçmeden Onur Air ile geri dönmeye hazırlanan Sami Alan'ı, İranlı fonun yöneticilerinin bulduğu uzun süren görüşmelerin ardından bu iş için ikna ettiği konuşuluyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler