Rize'de 36 yıl sonra ilk!

DİSK’in çağrısı ile Rize’de 36 yıl sonra işçi sendikaları ilk kez 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı kutlayacak.Rize’de son olarak 1978 yılında Tek Gıda İş Sendikası’nın çağrısı ile Cumhuriyet Meydanı’nda işçi sendikaları ve bazı siyasi partilerin katılımı

Rize'de 36 yıl sonra ilk!

DİSK’in çağrısı ile Rize’de 36 yıl sonra işçi sendikaları ilk kez 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı kutlayacak.

Rize’de son olarak 1978 yılında Tek Gıda İş Sendikası’nın çağrısı ile Cumhuriyet Meydanı’nda işçi sendikaları ve bazı siyasi partilerin katılımı ile 1 Mayıs İşve Emekçi Bayramı kutlanmıştı. O günden bu güne kadar Rize’de 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirilmedi. 35 yıl sonra ise geçtiğimiz yıl TGB tarafından Rize Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Mayıs dolayısı ile bir basın açıklaması düzenlendi.

Çaykur’da ilk kez bu yıl örgütlenme çalışmaları başlatan DİSK, 36 yıl sonra ilk kez Rize’de 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan DİSK Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Arslan, “36 yıl sonra Rize’de 1 Mayıs kutlamak için hazırlıklara başladık. Diğer sendikalara, siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine de çağrıda bulunacağız. Saat 15:00’da Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamaları için toplanacağız” dedi.

YAŞ ÇAY FİYATI 2 TL’NİN ALTINDA OLMAMALI

Arslan, ayrıca yaptığı açıklamada bu yıl Çaykur tarafından açıklanacak olan yaş çay fiyatının üreticilerin mağdur olmaması için 2 TL’nin altında olmaması gerektiğini ve özel sektör işletmelerinin de uygulayacağı bir taban fiyat belirlenmesi gerektiğini açıkladı. Arslan yaptığı açıklamada, “Yaşanan don felaketi nedeniyle yaş çay üretiminde 50 bin ton kayıp olacağı bilinmektedir. Kayıp üreticiye yansıyacaktır. Hükümet yaş çay fiyatını açıklarken hem üretecinin bu kaybını, hem de; işçilik, gübre, akaryakıt gibi maliyetleri göz önüne alarak enflasyonu da göz ardı etmemelidir. Geçtiğimiz yıl üretici örgütleri 1.50 TL’lik bir fiyat talebinde bulunurken 12 kuruşluk destekleme bedelleri ile üreticiye 1.35 kuruş verilmiştir. Bu yıl artan maliyetler ve yaşanan zirai afet göz önüne alınarak üreticinin mağdur edilmemesi için açıklanacak fiyat 2 TL’nin altında olmamalıdır” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ ÖZEL SEKTÖRE İTİLMEMELİ

Çaykur’un alım politikalarını düzenleyerek üreticiyi özel sektöre mahkum etmemesi gerektiğinin altını da çizen Arslan, aynı zamanda özel sektör işletmelerinin de uygulayacağı bir taban fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi. Arslan konuyla ilgili olarak, “Geçtiğimiz yıl üretilen 1 milyon 200 bin ton çayın sadece 672 bin tonu Çaykur tarafından alınmıştır. Üretici çayının kalan kısmını düşük bedeller ile özel sektör işletmelerine satmak zorunda kalmıştır. Üreticiyi bu durumdan kurtaracak, çayının gerçek karşılığını alabilecek önlemleri almak hükümetin ve başbakanın görevidir” diye konuştu.

Arslan, Çaykur’un bu yıl taşeron firma elemanlarını çalıştıracağını da açıklayarak bu girişimin hukuki ve etik olmadığını belirtirken, çalıştırılacak personelin taşeron olarak değil de kadrolu veya mevsimlik olarak çalıştırılması gerektiğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel