Böbreği dededen değil, Rize'den geldi

Trabzon'da, kalıtsal böbrek hastalığı nedeniyle dedesinin böbreği nakledilmek için ameliyata hazırlanan 15 yaşındaki Yavuz Halil'e müjdeli haber, Rize'de beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Çiçek'in yakınlarının kararıyla geldi.Halil: ''Artık okula daha rahat g

Böbreği dededen değil, Rize'den geldi

Trabzon'da, kalıtsal böbrek hastalığı nedeniyle dedesinin böbreği nakledilmek için ameliyata hazırlanan 15 yaşındaki Yavuz Halil'e müjdeli haber, Rize'de beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Çiçek'in yakınlarının kararıyla geldi.

Halil: ''Artık okula daha rahat gidebileceğim. Herkesten organlarını bağışlamasını istiyorum'' 
 
Rize'de beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Çiçek'in sol böbreği, Trabzon'da dedesinden nakil için hazırlık yapılan 15 yaşındaki kalıtsal böbrek hastası Yavuz Halil'e nakledildi. 
     
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz,yaptığı açıklamada, 28 Mart'ta Rize'de beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 51 yaşındaki Ahmet Çiçek'in organlarını ailesinin bağışladığını belirtti. 
     
Organların nakil bekleyen hastalarla uyumlu olması üzerine ekibiyle Rize'ye gittiğini ifade eden Türkyılmaz, ''Çiçek'in karaciğer ve bir böbreğini Erzurum'a, pankreasını Ankara'ya gönderdik. Diğer böbreğini ise hastanemizde tedavi gören hastaya nakletmek için aldık'' dedi. 
     
Bu sırada KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde Yavuz Halil ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını anlatan Türkyılmaz, şöyle devam etti: 
     
''Juvenil nefronofitizis, yani kalıtsal böbrek hastası olan Yavuz'a böbreğini vermek için önce anneannesi gönüllü olmuştu ancak bazı tıbbi problemler çıkınca nakil gerçekleştirilemedi. Sonra dedesi böbreğini vermek istedi. Nakil için hazırlıkların tamamlandığı gece Rize'den, kadavradan uyumlu böbrek bulunduğu haberi gelince sevindik. Böylece dedenin böbreğini almaya gerek kalmadı. Nefroloji servisinde yatan dedeyi taburcu ettik. Böbreği başarılı bir operasyonla Yavuz Halil'e naklettik. Hastamız gayet iyi, inşallah artık diyaliz gibi bir sorunu olmayacak, hayatının sonuna kadar bu böbrekle idare edecek.'' 
     
''Gencecik bir insan yaşama tutundu''     
     
Türkyılmaz, Halil'e yapılan nakille şimdiye kadar 32 organ nakli gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: 
   
 ''Bu yılın üçüncü organ naklini yaptık. Başarı oranımız çok iyi. Hastanemiz geçen yıl 40 beyin ölümü tanısı çıkardı. Sağlık Bakanlığınca Türkiye'de beyin ölümü tanısı koyma bakımından üçüncü hastane olduğumuz belirtildi ve teşekkür yazısı gönderildi. Bu sevindirici ancak beyin ölümü tanısı konulan 40 kişiden sadece dördünün organını alabildik. Halbuki hepsini alabilseydik bekleme listemizle hiç hasta olmayacaktı. Önümüzdeki yıllarda bu dileğimiz gerçekleşecek diye umut ediyoruz. Yaklaşık 100 böbrek nakli bekleyen hastamız var. Çiçek'in ailesinin organ bağışlaması ile gencecik bir insan yaşama tutundu.'' 
 
'Dede, belki de gelecekte Yavuz'un kardeşine umut olacak''
     
Çocuk Nefrolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Bahat Özdoğan ise Yavuz Halil'in çocuk yaş grubunda en çok görülen kronik böbrek hastası olarak yaklaşık iki yıldır tedavi gördüğünü söyledi. 
     
Diyalize girme seviyesine geldiği sırada organ nakli için harekete geçtiklerini belirten Özdoğan, ''Dedesinden nakil gerçekleşmesi beklenirken kadavradan uyumlu böbrek bulunduğu haberiyle çok sevindik. Yeni böbreği uyum sağladı ve fonksiyonları gayet güzel. Ailesi de biz de çok mutluyuz'' dedi. 
     
Özdoğan, Yavuz'un nakil sayesinde daha iyi gelişeceğini, daha az ilaç kullanacağını ve zihinsel faaliyetlerinin daha iyi seviyeye ulaşacağını belirterek, ''Yavuz, servisimizde 8'inci böbrek nakli yapılan çocuğumuz. Diyalizdeki çocuk sayısından fazla nakil yapılan hastamız var. Sonuçlarımız da çok iyi, böbrek ve hasta kaybı yaşamadık. Yavuz'u en kısa sürede taburcu etmeyi planlıyoruz'' diye konuştu. 
     
Halil'in kronik böbrek hastası kız kardeşinin de gelecekte diyaliz adayı olduğunu dile getiren Özdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
     
''Yavuz'a böbreğini vermek isteyen dede belki gelecekte kardeşine umut olacak. Ona da inşallah canlıdan değil de kadavradan böbrek nakli gerçekleştiririz. Zamanı geldiğinde bir canlıdan almak yerine kadavranın böbreği toprak olacağına diğer çocuğumuz için umut olması temennimiz.'' 
     
''İstediğim her şeyi yiyebileceğim''     
   
Araklı İmam Hatip Lisesi ikinci sınıf öğrencisi olan Yavuz Halil, naklin ardından kendini çok iyi hissettiğini söyledi. 
     
Organ bağışının önemli olduğunu belirten Halil, ''Artık okula daha rahat gidebileceğim. Herkesten organlarını bağışlamasını istiyorum'' dedi. 
     
Halil, hastalığı dolayısıyla bazı yemekleri yiyemediğini anlatarak, ''Artık istediğim her şeyi yiyebileceğim. Fasulye, nohut gibi yiyecekleri yemem yasaktı, onları da yiyebileceğim'' diye konuştu. 
     
''Torunum sağlığına kavuştu, duygularımı sözle anlatamam''     
     
Yavuz Halil'in dedesi Recep Halil ise ölen Çiçek'e Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı dileyerek, ''Onlara çok teşekkür ediyorum'' dedi. 
     
Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet eden Halil, ''Organlarımızı böyle zamanlarda hediye etmemiz gerektiğine inanıyorum. Çok mutluyuz, torunum sağlığına kavuştu. Duygularımı sözle anlatamam. Ben de aynı pozisyona gelsem organlarımı bir vatandaşa hediye ederim, böylece bir can kurtulmuş olur'' diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel