Ygs ve Lys'ye tek kişilik tepki

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklama yapan Eğitimci Ferda KUDUNOĞLU milyonlarca üniversite adayının geleceğini etkileyecek. “YGS ve LYS Yerleştirme puan hesabında ortaöğretim Başarı Puanının (5) katsayısı ile çarpılması, kuralının yaratacağı büyük ad

Ygs ve Lys'ye tek kişilik tepki

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklama yapan Eğitimci Ferda KUDUNOĞLU milyonlarca üniversite adayının geleceğini etkileyecek. “YGS ve LYS Yerleştirme puan hesabında ortaöğretim Başarı Puanının (5) katsayısı ile çarpılması, kuralının yaratacağı büyük adaletsizlik ve haksızlığı kaldırmaları ve adaletli bir sistem getirmeleri için; YÖK’ü, ÖSYM’yi Milli Eğitim Bakanlığı’nı ve Hükümeti uyardı.  Bu adaletsiz hesaplama yönteminin YGS ve LYS ne kadar sorunsuz yapılırsa yapılsın, YGS ve LYS’yi şaibe altında bırakacağını belirtti.

2013 YGS sonuçları açıklandığını ve Adayların, büyük adaletsizlikle yerleştirme puan hesabı yapılacak olan 2013 LYS’ye gireceklerini belirten Ferda Kudunoğlu, “ Adaletsizliğe ve sorunlara yol açacak ve 2013 ÖSYS Kılavuzunun 20. sayfasında açıklanan kuralın birinci paragrafının, Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü ikiyüzelli, en büyüğü beş yüz olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Metninde olduğunu söyledi. Kudunoğlu, alt ve üst sınırları 250-500 olan ve (0,12) katsayı ile çarpılacak orta öğretim başarı puanları arasında, yerleştirme puanı hesabına eklenecek en düşük puan 30, en büyük puan ise 60 olacağını, aradaki 30 puanlık farkın büyük bir fark olduğunu ifade etti.

YGS veya LYS’de 400’er puan alan ve lise diploma puanları arasında 10 puanlık fark olan iki aday arasında, okul puanı düşük olan adayın (6) puan kayıpla tercih yapacağını belirten Kudunoğlu,  “YGS ve LYS’de eşit sınav puanı almalarına rağmen, üniversiteye yerleşme puanı hesabında (6) puanlık farkın, çok büyük bir fark olduğunu ve büyük adaletsizlik yaratacağını söyledi. Daha az başarılı olanın daha az katkı puanıyla puanının hesaplanmasının düşünce de doğru olduğunu; fakat Türkiye’de not vermenin objektif ve adaletli olmadığı; lise türleri arasında ders programları, haftalık ders saatleri, ders türlerinin (9. Sınıf hariç) aynı olmadığı ve meslek liselerinde staj uygulamalı derslerden alınan saha derslerinin de diploma notlarına katılması nedenleriyle uygulamada adaletin sağlanamayacağını söyledi. Adaylar arasında imkân ve fırsat eşitliğini yaratmayacaktır dedi.

2012-2013 eğitim ve öğretim yılı ikinci dönemi başladığını belirten Kudunoğlu,”yöntemlerden birinin ve en kısa çözüm yolunun; okul başarı puanının (OBP’nin) YGS/LYS yerleştirme puan hesaplarına katılmaması olduğunu ve lise öğrencilerinin ve adayların okul öğretimine ilgi göstermeleri amacı ile getirilmek istenen bu sistemin yerine, aynı amacı gerçekleştirecek adaletli yöntemlerin var olduğunu söyledi. YGS ve LYS ne kadar sorunsuz yapılırsa yapılsın, YGS ve LYS şaibeli bir sınavlar olmaktan kurtulamayacaklardır dedi. Adayları ve velileri uyanık olmaları konusunda uyardı ve adaylara başarılar diledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem