Recep Ergenç

Recep Ergenç

Turizm diye diye 2

Trabzon şehir iradesi; pekçok belge ile sahip olduğu varlıklar nedeniyle “turizm”i öncelikli sektör olarak ortaya koymuştur.

Şimdilerde ise turizmin sadece otel yatırımı olmadığını;

“Turizmin çeşitlendirilmesi” gerektiği ve ”katma değer yaratması”nı da istiyor.

Geçen hafta bir turizm çeşidi olarak “ekoturizm”i  Yar. Doç Coşkun Erüz’ün anlatımı ile yazdım. Bu hafta konumuz yüksek katma değerli bir başka turim çeşidi “sağlık turizmi”; konuğum Trabzon İpekyolu Sağlık Turizmi Derneği (TRİSAT) başkanı Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu olacak.

Hocaya, daha düne kadar parası olanların sağlığı için yurt dışına gittiğini, Ülkemizde ve özelde Trabzon’da da çok şeyin değiştiğini sayıp döktüm. Sağlık turizminin dünyanın gündeminde olduğunu, uğruna büyük paralar harcandığını anımsatıp sözü hocaya bıraktım.

Hoca rahmetli Özal’ı kalp ameliyatı için ABD’ye,  Huston’a gittiğini anımsatarak,  Sağlık için biz de olduğu gibi, dünyada paralı insanları İngiltere’ye, taa Amerika’ya kadar gittiklerini, sağlık için yapılan bu seyahatlere  verilen ada “sağlık turizmi” dendiği ile başladığı sözünü şöyle sürdürdü.

Trabzon sahip olduğu değerlerle bu büyük pastadan pay almaya hakkı var. Bunu dünyaya anlatacağız. Trabzon’da turizmin çeşitlendirilmesi, yüksek katma değer yaratması için  “Trabzon İpekyolu Sağlık Turizmi Derneği” (TRİSAT’ı) bu amaca hizmet için kurduk.

Rekabet sözü daha ağzımdan çıkmadan, Elbette sektörde rekabet de çok fazla. Rekabetin tek bir göstergesi vardır: İhracat. Trabzon dışarıya ne kadar çok mal ya da hizmeti satabiliyor. Para kazanabiliyor mu?  Gerisi boş laftır. Rekabet avantajının elde edilmesi ise düşük maliyet, kaliteli ürün; sağlık turizmi için ise hizmetin üretilmesi ve sunulması demektir.

Hizmeti sordum Hocaya: Trabzon’da sorunlu bir alan olduğunu anımsattım. Sarp kapının 1980’de açılmasından sonra Trabzon’un dünya krizinden etkilenmediğini, sonra işi hizmet yetersizliklerimiz, hatalı, yanlış davranışlar nedeniyle kaçırdığımızı anlattım.

 Doğrudur,dedi. Şimdilerde bir Arap turist bolluğu var. Kötü muamele çok erken yayılır. Dolmuş şoförü de, oteller de hepimiz sorumlu davranmalıyız.

Prof Dr Ahmet Kalaycıoğlu ile tanışıklığımız eskidir. Rekabette; verimlilik ve inovasyon vazgeçilmez hatırlatmasını yaptım.

1-129.jpg

TRİSAT başkanının yanıtı net oldu.

Bu nedenle Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının yerel Kurumunu ziyaret ettiklerini anlattı. Başarının takım çalışmasından geçtiğini anımsattı.

TRİSAT Başkanına  Trabzon’un küçük olsun benim olsun, ortak atın beli kırık olur, yani ortak işlere çok önyargılı yaklaştığını anımsattı.

Önce Trabzon’da paydaşlarımızla bir “stratejik plan” yapacağız. Trabzon’u dünyaya nasıl anlatacağımıza dair bir yol haritası ve önceliklerimizi saptayacağız. Bu konuda hazırlıklarımıza başladık.

Dünyada silah sanayisinden sonra büyük  paraların döndüğü sektörden pay almanın yolu olarak “kümelenme” çalışmalarını gördüklerini, çözümün birlikten, bilgiden, satıştan geçeceğinin farkında Hoca. Bunu ekonominin üç temel aktörü (kamu, Özel ve Sivil Sektör) kuruluşları ile başaracaklarını coşkulu anlattı.

tev-001-001.jpg

Sağlık turizmi sektörünün yüksek katma değer yarattığı konusunda görüş birliğimiz oluştu.

TRİSAT,  Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) , Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Kültür Turizm Müdürlüğü, KOSGEB, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Kamu ve Özel Hastanelerimiz, Üniversitelerimiz başta olmak üzere kurum ve kuruluşlarımızla birlikte bir strateji geliştireceklerini ve büyük bir başarı hikayesi yazacaklarını Karadeniz insanın coşkusu ile anlattı.

Trabzon’da turizm “sağlık turizmi” ile bir taraftan çeşitlenirken,  yüksek katma değerli bir sektörün ayak sesleri duyuluyor. Bu çok sevindiricidir.

 TRİSAT’a başarılar dilerim. Yolları açık olsun. Re

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR