Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Toplumu bilgilendirme adına Akyazı Stadı Gerçeği

Bugün Japonya’da, Çin’de, deniz dolgusu üzerinde yapılan havaalanı ile ilgili başarıları ve başarısızlıkları, bütün mühendislik deneyimlerini, internet sayesinde ben biliyorken Trabzon halkı yanı başındaki Akyazı stadı ile ilgili gerçekleri neden bilmesin?

Şurası bir gerçek ki ne bilime, ne bilim adamına, ne de ilimizde var olan üniversitelere gereği kadar değer vermiyoruz.

Öteden beri tartışılan Akyazı Stadı son günlerde Trabzon Büyük Şehir belediyesi ile Ortahisar Belediyesi meclisinde yeniden gündem oluşturdu.

Görünen o ki konuyu sahiplenme açısından halk, her iki Belediye meclisinin önünde gidiyor.

Akyazı Stadı ile ilgili bilimsel uyarılarımızı yazılı olarak ilgili makamlara çok önceden iletmiş olduğumuzdan aşağıdaki açıklamayı yine halkı aydınlatmak için yazmaya çalışıyorum.

AKYAZI STADINDAKİ SORUN NEDİR?

Kazıklı radye temel üzerine inşa edilmiş olan spor kompleksi farklı oturmadan dolayı açılma, kırılma ve dönme deformasyonu gösteriyor.

FARKLI OTURMA NEDİR?

Spor kompleksinin her tarafı aynı miktarda oturursa binada hasar olmaz. Ancak bir taraf yılda 25mm otururken başka bir taraf 5mm kadar oturursa bu tür farklı oturmalar binada kırılma, açılma, dönme deformasyonu oluşturur. 

FARKLI OTURMANIN NEDENİ NE OLABİLİR?

Farklı oturma Akyazı’da iki farklı nedenle gelişmiş olabilir.

1-    Tüm toplam ağırlık nedeniyle alttaki suya doygun tabakalı zeminin farklı yerlerde farklı miktarda sıkışması ve üsteki yapının farklı oturması.
2-    Akyazı Spor Komleksi Akyazı Heyelan Sahasının deniz uzantısı üzerinde kurulmuştur. Deniz tabanındaki muhtemel fay ve kırıklar aşırı yük nedeniyle hareket etmiş olabilir. Bu harekette üstteki yapıda farklı oturmalara neden olabilir.

YERALTI JEOLOJİSİ YETERİNCE BELLİMİDİR?

Yapılan jeolojik, jeofizik ve sondaj çalışmaları yeraltının jeolojisini ayrıntılı bir şekilde açıklayacak nitelikte değildir.

FARKLI OTURMALAR NE ZAMAN DURUR?

Farklı oturma temeldeki tabakaların sıkıştırılması ile ilgili ise oturmalar yıllarca sürebilir. Ta ki, alttaki suya doygun zemin sıkışmayla bünyesindeki suyu dışarı atar ve sertleşerek üstteki yükü taşıyabilme kapasitesine ulaşır.
Farklı oturma alttaki fay ve kırık hareketleriyle ilgili ise fay veya kırık dengeye gelinceye dek hareket ve üsteki oturma devam eder.

SPOR KOMLEKSİNDEKİ HASAR DURUMU NEDİR?

Farklı oturmalardan dolayı gelişebilecek bina hasarı:
1-    Birinci evre. Az hasar. 
2-    İkinci evre. Orta hasar
3-    Üçüncü evre. Ağır Hasar

Binada gözlenen kırık genişlikleri 3mm kadar olduğundan bina AZ HASARLIDIR,

Ancak oturmalar devam ederse hasarda zamanla ilerler. Üçüncü Aşama yanı kırık genişliklerinin çok arttığı durumda stadın yıkılma tehlikesi söz konusudur.

NE YAPILMALI?

Öncelikli olarak yıllık oturmalar takip edilerek ölçülmeli, farklı oturmalara bağlı olarak gelişen deformasyon yapıları izlenmelidir.

Bunun içinde 3-4 aylık dönemlerle işlemler takip edilmeli. Sonuçlar bütün açıklığıyla toplumla paylaşılmalıdır. 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR