Recep Ergenç

Recep Ergenç

KTÜ ve Trabzon Üniversitesi

Büyük bir havuza köpekbalığı koymuşlar… Günlerce aç bırakmışlar. Çok parlak kırılması zor bir cam fanus içinde köpekbalığının çok sevdiği bir balık indirmişler havuza… Aç köpekbalığı ilk saldırısında birkaç dişini kırmış. İkinci saldırısında karnından yaralanmış… Birkaç saldırı denemesinden sonra havuzun bir kenarına çekilmiş beklemeye başlamış...

 

Cam fanustan çıkarılan balık suya bırakılmış. Sopa ile köpekbalığının burnunun dibine kadar yaklaştırılmış… Aç köpekbalığında hiçbir hareket gözlenmemiş. Çünkü kopekbalığı o avı yemesinin olanaksız olduğuna kendini inandırmış. 

 

Araştırmayı yapanlar buna “zihin kelepçelenmesi “ diyorlar.

 

KTÜ’de zihinsel kelepçelenme

 

Bizim kuşak KTÜ’nün hem temel atma törenine hem de açılış törenine katılma onurunu yaşamıştır. 

Mustafa Reşit Tarakçıoğlu (Maarif Komisyonu Başkanı) ve arkadaşlarının TBMM’ye sundukları KTÜ’ nün Kuruluş Yasası ve TBMM’deki vekillerin kürsü konuşmaları (1955)  KTÜ” nün bir teknik üniversite olarak kurulması yönünde verdikleri desteklerden oluşmaktadır. (tutanaklardan incelenebilir.)

 

Devran döndü

 

Geçen zaman içinde (YÖK’ten sonra) KTÜ’ de sosyal bilimlere ait fakülte ve bölüm sayısı o kadar arttı ki, artık KTÜ’nün bir teknik üniversite olarak anılması neredeyse isminde kaldı.

Yukarıdaki köpekbalığı hikâyesi aynen KTÜ için de geçerlidir. .

 

Trabzon’da KTÜ’ nün iki ayrı üniversite olarak ele alınması için birkaç kere harekete geçildiğini anımsayanlar, şimdilerde konunun neden gündemden kalktığını, artık konunun neden seslendirilemediğini yukarıdaki örnek olaya bakarak çok daha iyi anlamlandıracakladır.

 

Denedik ama başaramadık... 

KTÜ’nün ikiye bölünmesi ne yazık ki hem Trabzon kamuoyunda,  KTÜ akademik çevrelerinde ve hem de siyasette zihinsel kelepçelenmeye takılmış durumdadır.

 

KTÜ’nün tekniği korunmalıdır.

Ülkemiz de toplam, biri Ankara’da (ODTÜ), biri İstanbul’da (İTÜ) ve biri de Trabzon’da (KTÜ)olmak üzere üç tane teknik üniversite vardı. Bunlara İstanbul’da bir üniversite daha (YTÜ) isim değişikliği ile eklenmiş ve teknik üniversite sayısı dört olmuştu. Birkaç yıl önce Uludağ Üniversitesi’nin bulunduğu Bursa’da Bursa Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesinin bulunduğu Erzurum’da da Erzurum Teknik Üniversitesi kuruldu. Trabzon’da ise zaten bir teknik üniversite var. Fakat KTÜ’ nün tekniği diğerleri arasında kayboldu.

 

 

Yeni seçilen Rektör Hocamın Trabzon’da ikinci bir devlet üniversitesinin kurulması ve ana yerleşkenin bir teknik üniversite yerleşkesi olarak kalması;

Yeni kurulacak ikinci üniversitenin ise Ülkemizdeki pek çok örnekte olduğu gibi Trabzon Üniversitesi olarak adlandırılmasına önce KTÜ Senatosunda destek araması yerinde olacaktır.

 

Mevcut durum 

 

KTÜ ile; Çoruh Üniversitesi başta olmak üzere, Rize RTE, Giresun, Gümüşhane ve Ordu Üniversitelerinin anası olarak; Avrasya Üniversitesinin de hamisi olarak ne kadar öğünsek azdır...

 

Sıra KTÜ’nün kendini bir teknik üniversite olarak yeniden tasarlamasına gelmiştir.

Elbette Konu bir “yasa” işidir. YÖK’ün ise konu ile ilintisini göz ardı etmiyoruz.

Ama artık KTÜ Rektörü ve Senatosunun, Siyaset Kurumunun, Trabzon Kamuoyunun ve YÖK’ün bu konuya olan ilgisini geliştirmeli bunun için lobi yapmalıyız.

 

İş hayatında başarısız ortaklıklardan sonra da havuz ve köpekbalığı örneği verilir;

Denedik ama olmadı.

 

Zihinsel kelepçelenmeden kurtulmalıyız.

.

55 binlik KTÜ:

Sayısal verilere bakıp “bu ve üzeri sayıda üniversite yönetilemez” iddiasında bulunmak doğru bir yaklaşım değil… Ya da üniversite mevcudu için bir sayı vererek “şu kadar olmalıdır” demek yanıltıcı da olabilir.

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosunda “-teknik hoca- sayısı en azından yarıdan fazla olmalı.”

 

Yeniden deneyeceğiz

 

Bütün sorun ne yaptığımızı,

Neden yaptığımızı,

Potansiyellerimizi,

Kısıtlarımızı

Yaratmak istediğimiz sonuçları bilerek yola çıkmaktır. 

 

Kuruluş felsefesi ve kuruluş yasasında ifade edildiği gibi;

KTÜ bir teknik üniversite olmalı;

Sosyal Bilimlere dayalı bölümler ise Trabzon Üniversitesi olarak ayrı bir üniversite bünyesinde yapılandırılmalıdır.

 

Fatih Eğitim Yerleşkesinin 2. üniversite için (Trabzon Üniversitesi) için ideal bir fiziki mekana sahip olması elimizi çok güçlendirmektedir.

İş Rektör Hocamın konuyu önce senatoya getirmesi ile başlamalı.

Biz denemiştik olmadı yerine tekrar denemeliyiz;

KTÜ’ nün adı kadar kendi de Teknik Üniversite olmalıdır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR