Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Karadeniz 2. bir kuzey deniz petrol sahası mı?

2011 yılında Sürmene açıklarında petrol umudu kaybolmuş olsa da, Petrole aç olan Türkiye’nin gözü kulağı 2012 yılında Romanya açıklarında Karadeniz’in derin sularında keşfedilen, 2014 yılında ise genişletilmeğe çalışılan doğal gaz alanından alınacak sonuçlara çevrilmiştir.

2012 yılında Romanya’nın Karadeniz açıklarında, derin sularda, NEPTUN Bloğunda, Domino 1 kuyusu doğal gazın varlığını kanıtlamıştır. 2014 yılında Domino 2 kuyusu doğal gaz alanının genişletilmesi için planlanmıştır.

2011 DE SÜRMENE DE SÖNEN PETROL ALEVİ

2011 yılında Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını hızlandıran TPAO, Karadeniz'deki en derin kuyusu olan Sürmene 1 kuyusundan olumlu bir sonuç alamadı. Ancak elde edilen jeolojik veriler sonraki petrol arama çalışmalarına önemli katkı sağlayacak nitelikteydi.

UMUT KARADENİZİN DERİNLERİNDE DEVAM EDİYOR

2012 yılında ise sevindirici haber Karadeniz’in batısından geldi.

Yukarıdaki haritada görüldüğü gibi Romanya’nın Karadeniz açıklarında, derin sularda, NEPTUN Bloğunda, Domino 1 kuyusunun matkabı doğal gazın varlığını kanıtladı.

Ancak bulunan gaz rezervinin ekonomik boyutta olup olmadığı çalışmaları halen devam etmektedir. Bu amaçla 2014 yılında Romanya’nın 200km açığında 800m su derinliğinde Domino 2 petrol veya doğal gaz arama kuyusu planlanmıştır.

 KARADENİZ İKİNCİ BİR KUZEY DENİZ PETROL SAHASIMI?

2011 yılında Sürmene açıklarında sönen, ancak 2012 yılında batı Karadeniz de, Romanya da yeniden alevlenen petrol umudu aynı yıl Mayıs ayında Thessaloniki de yapılan petrol konferansında yeniden masaya yatırıldı.

Konferansta Karadeniz’in son bulgulara göre ikinci bir Kuzey Deniz Petrol Sahası olup olamayacağı tartışıldı.

Karadeniz ile Kuzey Deniz Petrol Sahasının karşılaştırılmasından aşağıdaki sonuçlar çıktı:

·         Karadeniz’in derin sularında bu güne dek yapılan sondaj sayısı 100

·         Kuzey Deniz Petrol sahasında açılan kuyu sayısı 700

·         Karadeniz’in derin sularında henüz çok geniş ve detay araştırmalar yapılmamıştır.

·         Kuzey Deniz Petrol Sahasında ilk 75 kuyu kuru çıkmıştır.

·         Karadeniz de bu güne dek bulunan yegâne en büyük rezerv Romanya’nın derin sularındaki NEPTUN bloğundaki doğal gaz yatağıdır.

·         Karadeniz’in derin sularına 3000 yıl gaz üretimi yapabilecek Gaz Hidratı vardır.

·         Kuzey Deniz Petrol Sahasında üretim gittikçe azalmaktadır.

Sonuç: Sürekli büyüyen ancak petrol bağımlılığı devam eden Türkiye’nin Karadeniz den beklentileri henüz tükenmemiştir. TPAO Karadeniz’de yalnız petrol arama kabiliyetine sahip olduğundan Karadeniz deki petrol arama çalışmaları aralıklı olsa da devam edecektir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR