Recep Ergenç

Recep Ergenç

Kanuni Bulvarı Nereye?

Bütünşehir Yasası olarak adlandırılan düzenleme ile Trabzon da büyükşehir oldu;  

Sektör temsilcileri geçiş süreci ’yani 90 günde içinde’ belde ve ilçe belediyelerinden 38bin yeni bina ruhsatı aldı. Alınan inşaat ruhsatları 200bin kişilik yeni nüfus ya da nüfus başına ruhsatlı iki bina demekti.

Nüfus da artmadığına göre hedef dış pazarlar (Arap Pazarı) şeklinde ifade ediliyor.

Beton önce Boztepe’de; sonra Şana ve Yıldızlı başta olmak üzere tüm Trabzon’da kendi gösterdi.

Trabzon Büyükşehir yetkilileri şehrin bu ‘ÇİRKİN’ imarından ‘Şehir Plancıları Odası’nı ‘seyirci kalmakla’ sorumlu tutuyor.

Bir de Kanuni Bulvarı var; tünelleri, viyadük ya da köprüleri ile bağlantı yolları var.

İnşaat Mühendisleri Odası ve Büyükşehir Kent Konseyi başkanı Mustafa Yaylalı’nın önemli gördüğüm bir saptaması var; Karayolları ve TOKİ’yi şehre sokmayacaksın. Onların şehircilik anlayışları yok.

Beton ormanına dönen yapılaşma ve Kanuni Bulvarı Trabzon’un geleceğini etkileyecek nitelikte.

Anayasal Meslek Örgütü olarak; ilgi alanınıza giren konularda önce uyarıyor; sonuç alamadığınız uygulamaları ise yargıya taşıyor; başvuruların önemli bir kısmında da haklı bulunuyorsunuz.

Bütün bu olup bitenleri Şehir Plancıları Odası (ŞPO) başkanı Kadir Günay’a sordum.

(Bundan sonra Recep Ergenç ‘RE’; Kadir Günay ‘KG’ olarak ifade edilecektir.)

RE: Büyükşehir Belediye Başkanı bu iptal davalarını “emeğe saygısızlık” olarak görüyor. Emeğe saygısızlıktan ne anlamalıyız?

KG: Emek çok değer verdiğimiz kavramların başında gelir. Ancak bu emeğin niteliği de önemlidir. Plan ve projelerin hazırlanmasında meslek odalarının katkı ve uyarılarını dikkate almama yönündeki anti demokratik yönetim yaklaşımı, yerel yönetimlerin planlama birimlerinin yetersizliği ile de birleşince harcanan zaman ve emeğin verimli kullanımına engel olmaktadır.

Yargının “yoğun bir emek harcayarak” bilimsel ve teknik incelemeler sonucunda hukuka uygun karar verdiğini göz ardı etmek, hem odamızı hem de yargıyı karalama, itibarsızlaştırmaktır.

Anayasal bir kuruluş olan TMMOB Şehir Plancıları Odası çalışmalarını emekten, insandan, doğadan ve kamu yararından yana yapmaktadır. Bu özelliği ile bilimi ve tekniği halkın hizmetine sunan, kamu görevi yapan bir meslek odasıdır. Anayasal bir görev olarak da hükümetler ve yerel yönetimlerin uygulamalarına yönelik  kamusal denetim  görevine sürdürmektedir.

RE:  Yola karşı mısınız? Kanuni Bulvarını da yargıya taşıdınız mı?

Kentleri biçimlendiren yol sağlıklı kentleşme için çok önemlidir. Şehir plancıları odası olarak yola karşı olmamız mümkün değildir.

Kanuni bulvarı odamız tarafından yargıya taşınmıştır.

Plan bütünlüğü açısından bu yolun anlam ve önemi 2002 yılında onanan revizyon imar planı ile tanımlanmıştır.

Ancak yapılan plan değişikliği ile bu yolun, niteliği ve teknik özellikleri hiçbir bilimsel veri ve planlama ilkeleri göz önüne alınmadan değiştirilmiş, kent planı bütününde sorunlu olan, gelecek kuşaklara aktarabileceğimiz Trabzon kenti mekânsal planlama anlayışından uzak bir yapılanma içinde tanımlanmıştır. Bu yol ile mevcut planlı yol güzergâhı kesiti büyütülmüş, yol kapasitesi artırılmış, yolun başlangıç ve bitiş noktaları dikkate alındığında ise yolun kent içi ulaşım ana arteri dışında başka fonksiyonlar üstlendiği görülmüştür. Bu yönüyle Trabzon kentine ulaşım açısından, yapılmış olan transit bir yol niteliği dışında plan anlamında bir fayda vermeyeceği düşünülmektedir.

RE: Sizin Kanuni Bulvarı ile ilgili saptadığınız eksikler ve önerileriniz nedir?

KG: Trabzon kentinin yürürlükteki nazım imar planı ile uyumlu yol planlaması yapılmamıştır. Bu planlama yapılınca ana arterlerin ve ulaşım sisteminin çözümlerinin kente katkısı olacağı açıktır.

Aksi takdirde, transit geçiş niteliğindeki bu yolun (Kanuni Bulvarının) kente olumsuz katkısı daha fazla olacaktır.

Söz konusu yol güzergâhı, kentin arazi kullanımlarına bakıldığında kent içi yol olması gerekirken transit yol gibi planlanmaktadır.

Kent-transit (geçiş) yolu ilişkisinin bağlantı yolları ile sağlanması, arada kalan alanlar için tercihen yeşil alan olmak üzere doğru arazi kullanım kararlarının alınması ve uygulanması sağlanmalıdır.

RE: Kanuni yolu tünelleri, köprüleri,  viyadükleri…  ortaya çıkan durumu Nasıl değerlendirmek lazım?

KG: Bu yolun kentin kuzeyi ile güneyi arasındaki erişimi engelleyici ve zayıflatıcı özelliği bulunmaktadır. Yüksek duvarların ve sanat yapılarının oluşturulması kaçınılmaz olacaktır. Bu yönüyle de kentin yaya erişimini kısıtlayan bir durum ortaya çıkacaktır. 

Kanuni Bulvarı; ulaşım planlaması yapılmadan yol kesitleri büyütülmekte ve kavşak bağlantı düzenlemeleri ile ahtapot gibi her yana kollar atmaya başlamıştır. Bu yaklaşım bütüncül planlamaya aykırı, tamamen parçacı bir proje uygulamasından öteye geçmeyecektir.

RE: Kanuni bulvarını değerlendirmeye çalıştığımız söyleşi için teşekkürler. 

KG: Bu yolun tahribatlarını uzun yıllar sonra göreceğiz. Ben de teşekkür ederim.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR