Recep Ergenç

Recep Ergenç

Bakkallar Birleşin!

 

Bir kişinin gücü dünyayı değiştirmeye yeter

Mehmet Ataman; Trabzon’da da bakkalların sonunun geldiği sanıldığı bu günlerde, Trabzonlu 60 bakkalı bir araya getirerek süpermarketlere kafa tutacak bir güç oluşturdu.

Buna Trabzon Bakkalının yarattığı mucize bile diyenler var. Ama süreci içinden izleyen biri olarak bu sonuç 20 yıllık bir çabanın öyküsüdür.

Trabzonlu Kahraman Bakkallar, bu bölgenin insanı birlikte iş yapamaz, hatta ekonomik çıkarları bile olsa bir araya gelmezler, deyimini boşa çıkaran bir başarı öyküsünü yazıyorlar

Trabzonlu Kahraman Bakkallar

 

Önce “merkezi satınalma sistemi” kurdular. Satıcıların karşısına dev bir alım gücü ile çıkmayı başardılar. Mal alırken kazanılmalıydı. Bunun için büyük montanlı satın almalar yaparak, piyasayla rekabet edebilecekleri fiyatı oluşturdular.

 

Adlarına “Bizim Bakkal” dedikleri zincir içinde birleşmeye başladılar. Bizim Bakkallar;

modern teknoloji ile tanıştılar. Barkot, raf sistemleri ve kredi kartlı alışveriş ile modernleştiler.

Bizim Bakkallar ikinci adım olarak müşteri memnuniyeti yaratacak temizlik- düzene büyük önem vermeye başladılar. Kılık kıyafetleri ile fark yaratmaya başlayarak mahallelerinin bakkal amcası olmaya başladılar, imaj tazelediler.

Bizim Bakkal Projesi Türkiye’ye de örnek oldu

Merkezi satınalma birimi “Bizim Bakkal”ın 60 üye işyerinde düzenledikleri kampanyalı satışları büyük ses getirdi.

Trabzon Bakkalar Odasının da büyük desteği ile yürütülen bu proje,  süpermarketlere kafa tutacak proje haline gelince,  Türkiye’nin gündemine oturdu.

TRT, NTV ve neredeyse bütün kanallar ana haber bültenlerine bu başarı hikayesini taşıdılar.

Trabzon Bakkal Odası Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinden aranarak proje hakkında bilgi isteniyor.

DERS BİR

Trabzon Bakkallar Odası  “Bizim Bakkal” projesi ile üyelerine rekabet avantajı sağlıyor. Onları devler liginde rekabetçi yapmaya çalışıyor. Bir meslek odasının “üyelerinin hayatına nasıl dokunduğuna da” çağdaş bir örnek veriyorlar. Darısı diğer meslek odalarının da başına.

DERS İKİ

Bugün rekabet dediğimiz şey hesap kitapla bitmiyor. İster üretim yapan bir sanayi kuruluşu, ister hizmet sektöründe olun, yelkenlerini sürekli yenilik rüzgarı ile doldurmayanlar için “köyüne gitme, işletmeyi kapatma zamanının yakınlara kadar geldiğinin” söylenmesi zamanıdır.

 

Yeniliği rekabetin bir koşulu görmek kadar fırsatları da görmek önemlidir.

 Trabzon’dan- Batum’a “günlük tur kişi başı 70 TL” . Bu bir fırsatı görme ve değerlendirme operasyon fiyatıdır.

 İşten anlayan biri için yorum şudur; zarar etmese bile para kazanmaz. Para kazanmayan iş niye yapılır. Daha ne sorular ve yorumlar…

 Neler dahil 70 TL’ye: pasaportunuz varsa, (Gürcistan’a nüfus cüzdanı ile geçişler henüz başlatılamadı),

Batum’a otobüs ile gidiş geliş, yurt dışı çıkış harcı, öğlen yemeği, rehberlik hizmeti, ören yeri giriş ücreti fiyata dahil edilmiş.

 

Hesap ortada: Trabzon’dan- Batum’a otobüs bilet fiyatları gidiş 20TL, geliş için de 20 TL. Sadece gidiş- geliş etti mi  40 TL; 15 TL yurt dışı çıkış pulu, etti 55TL; 20 TL öğlen yemeği, 5 TL’de rehberlik ve ören yeri giriş ücreti etti mi sana 80 TL.

 Hesap hatası yok buna göre 70 TL’ye Batum’a bir günlük gezi için uygun bir fiyat.

 İyi de para kazanmaz deyip dudak bükmeyin.

 Gürcistan’da mazot yaklaşık 1 TL’ daha ucuz. 

İkinci ders notu: Rekabette yenilik çok ama çok önemlidir. Ama unutulmamalıdır ki rekabet bir de fırsatları görme işidir.  

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR