Vatandaşa güzel haber

 Türkiye et ve süt üreticileri önemli bir karara imza attı. Bundan böyle et-süt ürünleri tüketicilere doğrudan ulaştırılacak... Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç,yaptığı açıklamada, hükümetin 2,5 yıl önce ülkeye et getirilm

Vatandaşa güzel haber

 

Türkiye et ve süt üreticileri önemli bir karara imza attı. Bundan böyle et-süt ürünleri tüketicilere doğrudan ulaştırılacak...
 
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç,yaptığı açıklamada, hükümetin 2,5 yıl önce ülkeye et getirilmesi ve insanlara ucuz et yedirilmesine ilişkin canlı hayvan ve et ithalatı kararı aldığını hatırlatarak, ithalatın ardından Brezilya, Uruguay, Arjantin, Avustralya ve Avrupa'dan Türkiye'ye canlı hayvan getirildiğini söyledi.
 
İthalata rağmen karkas etin kilogramının 17-18 liradan 12 liraya düştüğünü anımsatan Tunç, şöyle konuştu:
 
"Fiyat 6 lira düşerken bu, tüketiciye 1 kuruş dahi yansımadı, tüketiciye ucuz et yedirilmedi. Üreticinin elindeki 17-18 liralık mal, 12 liraya kadar düştü, yem fiyatları çıktı, üreticiler de zarar etti. Bu noktada üreticiler üzerine düşeni fazlasıyla yaptı ama bu, tüketicilere yansıtılmadı.
 
Et, üreticilerden tüketiciye giderken en az 5 el değiştiriyor. Aracıları ortadan kaldırmak için Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ile ortak karar aldık. Ortak marka oluşturarak üreticiden aldığımız et ve süt ürünlerini oluşturacağımız marketlerde satacağız."
 
Tunç, aracıları kaldırarak insanlara ucuz et yedireceklerini ifade ederek, mağazalarda kıyma, kuşbaşı, peynir, kaşar, kaymak ve günlük taze süt satacaklarını anlattı.
 
Sütlerin pastörize olmayacağını anlatan Tunç, "Kıyma ve kuşbaşı et 18-20 lira, sucuk 20 lira olacak. Ürünlerimizi tüketiciye sağlıklı ve ucuz satacağız. Yaptığımız bu çalışmayla insanlar hem ucuz ve sağlıklı ürünler yiyecek hem de dışa bağımlı olmayacağız. Kesinlikle ithal ürünler koymayacağız, yerli ürün satacağız" ifadesini kullandı.
 
"Üretici 'malımı üretiyorum, pazarım var' diyecek"
 
Çalışmayı ülke genelinde yaygınlaştırma kararı aldıklarını kaydeden Tunç, büyükşehirler başta olmak üzere her ay 5-10 şube açacaklarını kaydetti.
 
Tunç, üreticilerin ürünlerini satarken ithal ürün korkusu yaşamayacağını belirterek, "Üretici 'ben malımı üretiyorum, pazarım var' diyecek. 'İthal mal gelir, fiyatlar düşer veya çıkar' gibi endişesi olmayacak. Ürettiğim bir ürünün fiyatını taşın altında eli olmayan ve risk almayan insanlar belirlememeli. Bu noktada hem üretici hem de tüketici kazanmalı. Artık yüzde 60, yüzde 70 karlar bu memlekette yok, bu karlar olmamalı. Hala ısrarla bu karları talep eden insanlar bir şekilde aradan çıkartılmalı" şeklinde konuştu.
 
"Yüzde 100 yerli ürünler üreticilerden tüketicilere ulaştırılacak"
 
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu ise Türk tarımında üreten insanların para kazanamadığını, yem, süt ve et sanayicisinin para kazandığını savundu.
 
Koyuncu, yüzde 100 yerli ürünlerin üreticilerden tüketicilere ulaştırılması için çalışma başlattıklarını dile getirerek, "Tüketicilere sağlıklı ürünlerin ulaştırılmasıyla ilgili çalışma yapıyoruz. Tüketiciler hem et hem de süt ürünlerini marketlerimizden alabilecekler. Ürünlerimiz daha kaliteli olacak, daha cazip fiyatlarda satılacak. Peynir çeşitleri, yoğurt ve süt satacağız, fiyatlarımızda en az yüzde 20 oranında ucuzlama olacak" diye konuştu.
 
Kendilerinin 90 kuruşa sattığı sütü aracıların litresini 3 liraya tüketiciye sattığını aktaran Koyuncu, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Peynir ve yoğurt fiyatlarına bakınca üreticiden çıkan fiyatla tüketiciye ulaşan fiyat arasında çok ciddi sıkıntı var. Aracılar fazlasıyla kazanıyor ama üreten insanlar fazla kazanamıyorlar. Bugün bir litre sattığımız süt miktarıyla 1,5 kilogram yem almamız gerekiyor ama bugün sattığımız süt fiyatıyla 1 kilogram yemi almakta zorlanıyoruz. İnsanlarımız sütü ve peyniri direkt üreticiden alacak araya aracı girmeyecek."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam