Vali'den süs bitkiciliği çalışması

Vali Nuri Okutan, yaptığı açıklamada, Trabzon çiftçisinin fındık, çay ve tütüne bağımlı kaldığını belirterek, ''Trabzon'da geçmişi olan ve bu bölgede çok rahat yetiştirilen birçok ürün maalesef unutuldu'' dedi. Yapılacak iyi bir planlama ve fizibilite çal

Vali'den süs bitkiciliği çalışması

Vali Nuri Okutan, yaptığı açıklamada, Trabzon çiftçisinin fındık, çay ve tütüne bağımlı kaldığını belirterek, ''Trabzon'da geçmişi olan ve bu bölgede çok rahat yetiştirilen birçok ürün maalesef unutuldu'' dedi.

Yapılacak iyi bir planlama ve fizibilite çalışması sonucu sadece fındığa ve çaya bağımlı kalmadan yeni alternatif ürünlerin üretilebileceğini ifade eden Okutan, ''Alternatif ürünlerin çiftçimize daha çok getirisi olacağına, çiftçimizin daha çok kazanarak milli ekonomiye katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu amaçla, Trabzon'da Tarımda Alternatif Ürün Yetiştiriciliği Projesini hayata geçirdik. Bu kapsamda yapılan her türlü çalışmaya da destek olacağız'' diye konuştu.

Okutan, Trabzon hurması, kocayemiş, kokulu üzüm, kivi, karayemiş, Trabzon hurması, Yomra elması, likapa gibi ürünler için başlattıkları çalışmaların olumlu bir şekilde sürdüğünü anlatarak, şöyle devam etti:
''Trabzon hurması için Artvin'den 10 bin adet aşılı fide alınacak. Yerli çeşidinden 30 bin tohum elde edilecek. Örnek bahçeler için 2 bin adet fidan satın alınacak. Vatanı Meksika olan kocayemiş meyvesinden 10 bin fidan üretilerek, çiftçilere dağıtılacak.''

Bölgede geçmişi olan kokulu üzüm fidanları da üreteceklerini belirten Okutan, şunları söyledi:
''Kapama bahçeler oluşturacağız. 1998 yılında başlayan kivi üretiminin geliştirilmesi için yerel kaynaklar harekete geçirilecek ve eğitim faaliyetleri sürdürülecektir. İlimizde bolca yetişen ve ürün veren karayemiş meyvesinin 30 bin adet fidanını üreteceğiz. Örnek bahçeler oluşturarak halkımızı bilinçlendireceğiz. Bölgemizde kendi başına yetişen likapa meyvesi ise ihracata açık gelir getirici bir meyvedir. Bugünkü piyasalarda kilosu 15-20 avro arasındadır. Bu konuda da çalışmalarımıza start vererek doku kültürü metodu ile sıfır ve iki yaşında 100 bin fide temin edeceğiz.''

-SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİ MODELİ UYGULANACAK-

Vali Okutan, süs bitkiciliği konusunda da çalışmalar başlattıklarını vurgulayarak, ''Süs bitkilerinin üretimini yapan başka illerde incelemeler yapıp ve üretimini yapan firmalarla irtibata geçerek çalışmalar başlatacağız. Bu dalda sözleşmeli çiftçi modeline geçmeyi planlıyoruz. Bölgede üretilecek fidan çeşitleri tespit edilerek üretilecek veya satın alınacak. Çiftçiler bu konuda eğitilecek'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam