Türkiye'de otellerin korkusu: Yasaklı siteler!

17 Aralık operasyonu sonrasında Türkiye’deki oteller kablosuz internet (Wi-Fi) hizmetinden yararlanan müşterilerinin yasaklı sitelere gireceği korkusu ile ‘nüfus cüzdanına’ sarıldı.İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde otel yönetimi konaklama yapanlar

Türkiye'de otellerin korkusu: Yasaklı siteler!

17 Aralık operasyonu sonrasında Türkiye’deki oteller kablosuz internet (Wi-Fi) hizmetinden yararlanan müşterilerinin yasaklı sitelere gireceği korkusu ile ‘nüfus cüzdanına’ sarıldı.

İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde otel yönetimi konaklama yapanların yanı sıra günübirlik müşterilerine Wi-Fi şifresini kimliği karşılığında vermeye başladı. Aslında 2007 yılında internet ortamında işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında yürürlüğe giren 5651 sayılı Kanun oteller gibi toplu kullanım yapan işletmelerin çalışanlarına ve müşterilerine internet erişim olanağı sunan yerlerdeki kullanımının kayıt altına alınmasını zorunlu kılıyordu. Ancak bu uygulama konaklama yapmayan müşteriler ile otelleri karşı karşıya getirdiği için sınırlı kalmıştı. Alınan bilgilere göre 17 Aralık operasyonunun ardından otellerdeki internet kullanımına yönelik olarak kayıt baskısı yoğunlaştı. Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçları Genel Müdürlüğü’nün başını çektiği denetleme kurumlarının istekleri karşısında özellikle İstanbul’daki birçok otel lobi ya da bünyesinde bulunan restoranlarda ağırladığı günübirlik müşterilerine Wi-Fi internet şifrelerini nüfus kâğıtlarının fotokopilerini alarak vermeye başladı. Bu yolla müşterilerin internet üzerindeki hareketleri IP üzerinden izlenebiliyor.

‘SORUMLU OLMAK İSTEMEYİZ’

Konuyla ilgili konuşan Turistik Otelciler (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, mevcut kanunun yılbaşından itibaren daha yoğun olarak takip edilmeye başlanıldığını ifade etti. Bayındır, “Yoksa terör eylemi veya çocuk pornosu gibi bilişim suçlarını oluşturan faaliyetlerden biz sorumlu oluruz. O nedenle nüfus cüzdanı karşılığında şifre veriyoruz. Yılbaşından sonra denetimin biraz daha yoğunlaştığını söyleyebilirim” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler