Trafik cezallarına af kapıda!

Emniyet Genel Müdürlüğü trafik cezalarının elektronik ortamda düzenlenmesine olanak sağlayacak bir yönetmelik taslağı hazırladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından Emniyet, Karayolları, Maliye Bakanlığı ve PTT arasında bir ''elektronik ağ'' kurula

Trafik cezallarına af kapıda!

Emniyet Genel Müdürlüğü trafik cezalarının elektronik ortamda düzenlenmesine olanak sağlayacak bir yönetmelik taslağı hazırladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından Emniyet, Karayolları, Maliye Bakanlığı ve PTT arasında bir ''elektronik ağ'' kurulacak. Bu sayede ceza tutanakları, vatandaşa tebliğ edildiği anda tahsilatı yapacak olan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi sistemine düşecek. İdare de elektronik tebligatla birlikte tutanakları 'on line' olarak vatandaşa iletecek.

8 MİLYON TUTANAK

Alınan bilgiye göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 8 milyon trafik ceza tutanağı hazırlanıyor. Birçok şehirde kurulan MOBESE sistemi ve denetimler sayesinde ceza sayısının daha da artması öngörülüyor.

Mevcut sistem ceza makbuzlarının elle hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Buna göre ceza tutanağı 4 nüsha halinde elle hazırlanıyor. Bu nüshalardan ikisi posta yoluyla vatandaşa iletiliyor. Mazbatalı tebligat zarfının vatandaşa imzalatılmasının ardından bu nüshalardan biri tekrar emniyet müdürlüklerine getiriliyor. Bu nüsha daha sonra vergi dairelerine götürülerek burada tek tek sisteme işleniyor.

SÜRÜCÜYE 46 SORU

Mevcut sistemde bir trafik polisinin ceza yazabilmek için ceza makbuzunun üzerinde anne, baba adı, doğum tarihi gibi vatandaşa ait 46 bilgiyi elle eksiksiz doldurması gerekiyor. Bu da hem görevli, hem de vatandaş açısından zaman kaybına neden oluyor. Mevcut yönetmelik, MOBESE kameralarınca tespit edilen trafik ihlallerine ilişkin ceza tutanaklarının da elle hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Bu durum çok sayıda polisin zamanını bu işe ayırmasına yol açıyor. Bu nedenlerle trafik cezalarının vatandaşa tebliğ edilmesi işlemi de bazı durumlarda 1,5-2 yılı buluyor.

BÜROKRASİ AZALACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü, hem bürokrasiyi azaltmak, hem de tebligattaki gecikmeleri önlemek için cezaların tahsiline yönelik işlemlerinin 'on line' ortamda yürütülmesine dönük çalışma başlattı. Buna göre, trafik cezaları, köprü ve otoyollardan kaçak geçenlere uygulanan cezalar ve Karayolları Taşıma Kanunu İdari Para cezaları, manuel bilgi girişi yerine ''Elektronik Ağ'' ile takip ve tahsil edilecek.

ELEKTRONİK AĞ SİSTEMİ

Elektronik Ağ Projesi kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve PTT arasında elektronik bir ağ kurulacak.

Polis, trafik kontrolü sırasında el bilgisayarından sürücü bilgilerine ulaşabilecek. Trafik cezaları da bilgisayar üzerinden hazırlanarak anında elektronik ağ sistemine kaydedilecek. MOBESE sistemiyle tespit edilen ihlallere ilişkin ceza tutanakları da bilgisayar ortamında hazırlanarak sisteme kaydedilecek.

TAHSİLAT HAREKETİ 1 AY SONRA

Emniyetin ya da Karayollarının kestiği ceza tutanakları, elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezinde de görülecek. Başkanlık, vatandaşın bu cezaları 1 ay içinde ödeyip ödemediğine bakacak. Daha sonra tahsilat için harekete geçerek, tebligat ve tahsilat işlemlerini yürütecek.

Gelir Vergisi ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapan 6009 sayılı Kanun ile Gelir İdaresi Başkanlığı ''elektronik tebligat'' uygulamasına geçecek. Bu uygulamaya geçilmesiyle, trafik cezaları ile köprü ve otoyollardan kaçak geçenlere verilen cezalar için de elektronik tebligat devreye girecek.

SON SÜRAT TAHSİLAT

Böylece trafik cezalarının çok daha hızlı şekilde tebliği ve tahsili sağlanacak.

Yeni sistem, vatandaşların trafik cezalarını internet üzerinden anında takip etmesine de olanak sağlayacak. Sürücüler, vatandaşlık numaralarıyla sisteme girerek trafik cezalarını öğrenebilecek. Sistem ayrıca cezanın mail yoluyla ya da cep telefonu üzerinden vatandaşa bildirilmesine de olanak verecek.

CEZALARA AF MI GELİYOR?

Borçların yeniden yapılandırılması kapsamında trafik cezalarıyla ilgili önemli bir ayrıntı dikkat çekiyor. Buna göre 31 Temmuz tarihinden önceye ait 120 liranın altındaki trafik cezaları silinecek. Bu rakamın üzerindeki cezalar ise eksiksiz tahsil edilecek.

AĞIR CEZALARA AF YOK

15 Kasım'da duyurulan tasarının ilk halinde trafik cezalarının yüzde 50'sinin tahsil edilmesi öngörülüyordu. Zaman gazetesinden Ercan Baysal imzalı haberde maddenin değiştirilip 120 lirayı aşan cezalarda indirim yapılmaması kararlaştırıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından 15 Kasım'da duyurulan borç yapılandırma tasarısında idari para cezalarının yüzde 50'sinin tahsil edileceğine ilişkin maddede değişiklik yapıldı.

120 TL ÜSTÜNE AF KALKTI

Buna göre 120 liranın üzerindeki tüm trafik para cezalarının tahsilinde herhangi bir şekilde indirim olmayacak. Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen tasarının ilk halinde cezanın yüzde 50'sinin tahsilinden vazgeçilmesi ve kalan miktara TÜFE veya ÜFE'ye endeksli enflasyon oranında faiz hesaplanması yer alıyordu.

DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR

Değişikliği değerlendiren ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili, tasarının dün itibarıyla son şeklinde maddenin böyle olduğunu belirterek, değişiklik olabileceği sinyali verdi. Düzenleme hakkında değerlendirmede bulunan yetkili, "Tasarı ne zaman Başbakanlık tarafından yayınlanırsa o zaman son şeklini almış demektir. Başbakanlık'a gidene kadar yeni değişiklikler olabilir. Mevcut maddelerde değişiklik olabileceği gibi yeni maddeler de eklenebilir." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam