Ruhsat alamayan işyerini taşıyacak

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) tarafından alkollü içecek ve tütün mamulü satan işyerlerine yönelik ruhsat yenilemesinde, Türkiye’de 54 bin işyerinin ’Tekel ruhsatı’ olarak bilinen yetki belgesi iptal edildi.Antalya Gazete Bayii ve Büfeci

Ruhsat alamayan işyerini taşıyacak

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) tarafından alkollü içecek ve tütün mamulü satan işyerlerine yönelik ruhsat yenilemesinde, Türkiye’de 54 bin işyerinin ’Tekel ruhsatı’ olarak bilinen yetki belgesi iptal edildi.

Antalya Gazete Bayii ve Büfeciler Odası Başkanı Adlıhan Dere, halk arasında ’Tekel ruhsatı’ olarak bilinen alkollü içecek ve tütün mamulü satış yetki belgesini yenileme süresinin 1 Nisan’da sona erdiğini hatırlattı.

TAPDK tarafından yönetmelik kapsamında ruhsatını yenilemeyen yaklaşık 54 bin işyerinin tütün ve alkol ürünleri satış yetki belgesinin iptal edildiğini kaydeden Dere, 1 Nisan tarihi itibarıyla Türkiye’de tütün ve alkol ürünleri satışı yapmaya yetkili 157 bin civarında esnaf bulunduğunu söyledi.

İPTALLERİN YÜZDE 80’İ KAPALI İŞYERLERİ

Adlıhan Dere, yetki belgesi iptal edilen 54 bin esnaftan yüzde 80’inin işyerini kapattığı halde TAPDK’ya bildirim yapmayan kişiler, kalanının da yetki belgesi almaya gerekli evrakı toplayamayan, ruhsat almaya yeterli kriterlere sahip olmayan, yönetmelik öncesinde aldığı belgeyle kafe ve bar gibi alanlarda satış yapan esnaftan oluştuğunu söyledi. TAPDK’dan yetki belgesi almak için esnafın işyeri açma ve çalıştırma ruhsatının olması gerektiğine dikkati çeken Dere, kiracı konumundaki esnafın gerekli belgeleri belirlenen süreçte toplayamadığı için yetki belgesi alamadığını dile getirdi.

TÜTÜN VE ALKOL BELLİ YERLERDE SATILACAK

Yönetmelik kapsamında TAPDK tarafından sadece işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı bulunan büfe, bakkal, kuruyemiş, market, süpermarket, grosmarket, hipermarkete yetki belgesi verildiğini aktaran Dere, belirlenen işyerleri haricinde tütün ve alkol ürünü satışı yapılamayacağını söyledi.

Dere, yönetmeliğe göre, yetki belgesi bulunmayan işyeri haricinde, tütün ve alkol ürünü satışı yaptığı tespit edilen kişilere 7 bin 300 lira ile ürünlere el koyma cezası verileceğini kaydetti.

RUHSAT ALAMAYAN İŞYERİNİ TAŞIYACAK

TAPDK’nın yönetmelikten önce yetki belgesi verirken işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı istemediğini belirten Dere, yönetmelikle ruhsat sahibi esnafa tütün ve alkol ürünleri satışına yetki belgesi verildiğini aktardı.

Yetki belgesi alabilmek için esnafın işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını ilgili belediyelerden, mücavir alan dışında ise İl Özel İdare’den alabildiğini hatırlatan Dere, imar, iskan, 2B ya da Hazine arazisi gibi alanlarda faaliyet gösteren işyerlerine ruhsat verilmediğine dikkat çekti.

Adlıhan Dere, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alamadığı için TAPDK’dan tütün ve alkol mamulü satışı için yetki belgesi alamayan esnafın, işyerini taşıyarak ruhsat almaya uygun işyeri oluşturması gerektiğini vurguladı.

ANTALYA’DA 3 BİN 400 RUHSAT İPTAL

Adlıhan Dere, yönetmelikle tütün ve alkol ürünlerinin sadece TAPDK tarafından yetki belgesi verilen işyerlerinde satış yapılacağı için uygulamayı olumlu karşıladıklarını belirtti.

Antalya’da yönetmelik kapsamında 3 bin 400 esnafın yetki belgesinin iptal edildiğini, bunların büyük bölümünün işyerini kapatan, ancak TAPDK’ya bilgi vermeyen işyerlerinden oluştuğunu anlatan Adlıhan Dere, 1 Nisan itibarıyla kentte yetki belgeli 7 bin 773 işyeri bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler