Polisler görevini devredecek

 Milli Saraylar'a bağlı müzelerde güvenlik zafiyetinin bulunduğu ortaya çıktı. 'Güvenli Müze Çalıştayı'na katılan müdürlerden biri hırsızlara karşı satın alınan Alman çoban köpeğinin bile çalındığını söyledi. Polisin müzelerden çekilmesi kararı alındı. Mü

Polisler görevini devredecek

 

Milli Saraylar'a bağlı müzelerde güvenlik zafiyetinin bulunduğu ortaya çıktı. 'Güvenli Müze Çalıştayı'na katılan müdürlerden biri hırsızlara karşı satın alınan Alman çoban köpeğinin bile çalındığını söyledi.
 
Polisin müzelerden çekilmesi kararı alındı. Müzeleri özel güvenlik koruyacak.
 
TBMM, Milli Saraylar'a bağlı müze, köşk ve kasırların özel güvenlik tarafından korunması için çalışma başlattı. 2014'te hayata geçirilmesi planlanan projeyle Milli Saraylar'ın güvenliğini sağlayan 500 polis geri çekilecek. yerine 750 silahlı özel güvenlikçi istihdam edilecek. Dolmabahçe ve Beylerbeyi gibi sarayların güvenliğinin polisten alınıp özel güvenlikçilere devredilmesi düşüncesi Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde 3-5 Mayıs tarihlerinde Antalya'da düzenlenen Güvenli Müze Çalıştayı'nda gündeme geldi.
 
KAMERALAR GECE ÇEKİM YAPMIYOR
 
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Abdullah Kocapınar'ın da sunum yaptığı çalıştayda müze müdürlerinden biri "Müze güvenliği için satın aldığımız Alman çoban köpeği çalındı" dedi. Bir başka müze müdürü ise güvenlik kameralarından şikayet ederek, "Müzede yaşanan soygun sonrası kamera kayıtlarında hırsıza ait hiçbir kayda ulaşamıyoruz. Kameraların gece çekim özelliği olmaması hırsızlık ve soygun gibi olaylara karşı ciddi bir handikap yaratıyor" dedi.
 
Çalıştayda Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki müze ve ören yerlerinde güvenlikçi açığı olduğu dile getirildi. Ülke çapındaki müzelerde 8, ören yerleri için 12 saat üzerinden güvenlikçi istihdam edilmesi planlandı. Müze ve ören yerlerinde bin 934 özel güvenlikçi olması gerekirken bu sayının bin 175 olduğu ifade edildi. Bakanlık yetkilileri, üst düzey koruma için en az bin 200 yeni güvenlikçiye ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
 
KIYAFETLERİ DEĞİŞSİN
 
Çalıştayda müze ve ören yerlerinde çalışan özel güvenlikçilerin kıyafetlerinin yeniden tasarlanması ile özel güvenlik disiplin mevzuatının yeniden gözden geçirilmesi önerildi. Özel güvenlikçilere "müzecilik" konusunda eğitim verilmesi teklif edildi. Bir müze müdürü, "İhaleler deneyim kazanan personelden daha sağlıklı verim alınması için en az 3'er yıllık yapılsın" dedi.
 
Güvenlikçiden psikiyatri raporu alsın
 
Güvenli Müze Çalıştayı'na katılan bir bürokrat her düzeydeki ziyaretçi ile muhatap olan güvenlikçilerin ruh sağlığının da tespit edilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Bürokrat, güvenlik görevlisinin ruhsal açıdan sorunlu olmadığına dair hastanelerin psikiyatri kliniğinden sağlık raporu almasını istedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam