'Mahkemesiz adalet’ sistemi başlıyor

Hazirandan itibaren ticari anlaşmazlıklardan boşanmalara kadar birçok konuda bu sistem kullanılabilecek... Mahkemelerdeki aşırı yoğunluk nedeniyle sürekli eleştirilen Türk hukuk sisteminde yeni bir dönem başlıyor .Geçen yıl yasal altyapısı oluşturulan “ar

'Mahkemesiz adalet’ sistemi başlıyor
Hazirandan itibaren ticari anlaşmazlıklardan boşanmalara kadar birçok konuda bu sistem kullanılabilecek...
 
Mahkemelerdeki aşırı yoğunluk nedeniyle sürekli eleştirilen Türk hukuk sisteminde yeni bir dönem başlıyor .Geçen yıl yasal altyapısı oluşturulan “arabuluculuk” sistemi hazirandan itibaren resmen uygulanacak.
 
Özel hukuk sorunları 
 
Dünyada ‘mahkemesiz adalet’ olarak bilinen arabuluculuk sistemine göre iş, ticaret, tüketici ve aile uyuşmazlıkları gibi özel hukuk anlaşmazlıkları bu yolla mahkemelere gitmeden çözülebilecek. Arabulucular, hukuk mezunu olup bu alanda en az 5 yıllık deneyim sahibi kişilerden oluşacak. Bu işi yapmak isteyenler Adalet Bakanlığı’na başvuracak ve uygun görülenlere bakanlık belge verecek. Bu kişiler noter mantığıyla çalışacak.
 
Hasta ve tazminat işi kolaylaşacak 
 
ABD Columbus,Ohio Adliyesi’nde arabuluculuk yapan avukat Gizem Tan, Türkiye’de başlayacak yeni sistem hakkında şunları söyledi: “Örneğin Boyner’le YKM arasındaki hisse alımı uyuşmazlığı, Ali Ağaoğlu ile TMMOB arasında Maslak 1453 projesi nedeniyle yaşanan anlaşmazlıklar, İzmir’de katarakt ameliyatı sonrası kör olma riskiyle karşılaşan hastaların tazminat talepleri mahkemeye gitmeden arabuluculuk sistemiyle çözülebilecek.”
 
SORUNLU FUTBOLCU TRANSFERİ DE OLUR
 
Gizem Tan, bu sistemle ticari ve iş davalarında dava açılmadan ya da icra takibine başlanmadan önce tarafların sulhe davet edebileceğini, bu davetin ardından arabuluculuk başvurusuyla sistemin işlemeye başlayacağını anlattı. Tan, sistemin spor kulüpleri arasındaki transferlerden doğan uyuşmazlıklar, işçi-işveren anlaşmazlığından doğan grevler ve boşanma gibi aile uyuşmazlıklarında da arabuluculuğun uygulanabileceğini söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam