Konutta sabıka kaydı dönemi

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gayrimenkul alımlarında hayal kırıklıklarına son verecek uygulama için düğmeye bastı. Coğrafi bilgi bankası hazırlıklarının tamamlanmasıyla 1 taşla 5 kuş vurulacak Nitelikli bilgiye kolay ulaşımı sağlamak ve mağduriyetlerin

Konutta sabıka kaydı dönemi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gayrimenkul alımlarında hayal kırıklıklarına son verecek uygulama için düğmeye bastı. Coğrafi bilgi bankası hazırlıklarının tamamlanmasıyla 1 taşla 5 kuş vurulacak
 
Nitelikli bilgiye kolay ulaşımı sağlamak ve mağduriyetlerin önüne geçmek için oluşturulan veri bankalarına bir yenisi daha eklendi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak coğrafi bilgi bankası ile vatandaş, ev almadan önce yapının tarihini, ruhsat durumunu, tapunun kat mülkiyeti ya da kat irtifakında olup olmadığını internet üzerinden görebilecek.
 
1) Mağduriyetler yaşanmayacak   
 
Sistem için düğmeye basan bakanlık, konu ile ilgili belli kriterlerin bulunduğu yazışmaları Türkiye genelinde il, ilçe ve belde belediyeler ile kamu kurumlarına gönderdi. İstenilen nitelikli bilgilerin en kısa sürede veri tabanına eklenmesi ile birlikte arsa ve konut alımı yapan kişiler sürprizlerle karşılaşılmayacak ve mağduriyet yaşanmayacak.
 
2) Zamandan kazanılacak  
 
Gayrimenkul ile ilgili bilgiye tek tuşla ulaşım alıcı ve satıcı açısından ciddi bir zaman tasarrufu sağlayacak. Bilgiye kolay yolla ulaşım ilgili kamu kurumlarındaki yığılmaların da önüne geçecek.
 
3) Kentsel dönüşüm hızlanacak
 
Bir bölgenin imar planında değişiklik yapılması durumunda tüm hak sahiplerinin telefonuna konuyla ilgili kısa mesaj gönderilmesi mümkün olacak. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan binalarla ilgili bilgiler de sisteme dahil edilecek.  
 
4) Yabancıya satış artacak  
 
Mülkün değerinden koruma alanında kalıp kalmadığına varana kadar birçok bilgiye buradan ulaşılabilecek.  Bilgiye kolay ulaşan yabancı konut alımını hızlandıracak.
 
5) 6 bin kişiye iş imkânı sağlayacak
 
Sistemin sağlıklı işlemesi için 2 bin 950 belediye en az en az iki coğrafi bilgi sistemi uzmanını bünyesinde çalıştıracak. Bu da 5 bin 900 kişiye iş yaratılmasını sağlayacak. Uzmanlar verilerin güncellemesini de yapacak.
 
Görüntüleme ücretsiz dosya ücretli
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tüm bakanlıkların, ellerindeki verileri yılsonuna kadar sisteme gireceklerini söyledi. Bakan Bayraktar, görüntülemenin ücretsiz dosyanın ise ücretli olacağını aktardı. 
 
Sektör tam not verdi
 
Bakanlığın çalışması müteahhitleri de heyecanlandırdı. Ancak müteahhitler verilerin belediyeler tarafından girilmesinde sürecin hızlanması için yasal bir yaptırıma ihtiyaç olduğunu söyledi. GYODER Başkanı Aziz Torun ise, sistemin bilgileri mal sahibinin rızası doğrultusunda paylaşmasına olanak tanıması gerektiğine vurgu yaparak, sağlıklı işlemesi durumunda sistemin çok faydalı olacağını aktardı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam