Hırsızlığa karşı TSE standartları getiriliyor

Emniyet, evden hırsızlığa karşı TSE standartları getiriyor. Hazırlanan rapor doğrultusunda kapı ve pencerelere standart özellikler getirilmesini planladı.Emniyet, evden hırsızlığa karşı TSE standartları getiriyor.Çelik kapılarda 4 noktadan kancalı kilit o

Hırsızlığa karşı TSE standartları getiriliyor

Emniyet, evden hırsızlığa karşı TSE standartları getiriyor. Hazırlanan rapor doğrultusunda kapı ve pencerelere standart özellikler getirilmesini planladı.

Emniyet, evden hırsızlığa karşı TSE standartları getiriyor.Çelik kapılarda 4 noktadan kancalı kilit olacak; pencerelerde iki aşamalı kilit olacak; yeni binalara güvenlik kamerası şartı getirilecek
 
Emniyet Genel Müdürlüğü evlerden hırsızlıklara karşı yaptığı tüm çalışmalara rağmen istenilen düşüşü sağlayamadı. Emniyet, bunun üzerine apartmanlarda hırsızların kapı ve pencereleri en çok hangi yöntemle açarak içeri girdiğini, olay yeri raporlarından analiz etti. Hazırlanan rapor doğrultusunda kapı ve pencerelere standart özellikler getirilmesini planladı. Emniyet bu aşamada ise Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile ortak proje başlattı.
 
Buna göre kapı ve pencereler hırsızlıklara karşı TSE'ye uygun olacak. Çalışma kapsamında çelik kapılardaki kilit göbeği pense ile tutulamayacak şekilde kapı ile sıfır olacak ve 3-4 noktadan kilitlenebilecek. PVC doğrama pencerelerde ise iki aşamalı kilit sistemi kullanılacak. Ayrıca pencerelere maliyeti çok düşük olan harekete duyarlı sensör takılması da önerildi. Yeni binalarda güvenlik kamerası şart koşulacak. TSE'ye uygun güvenlik önlemlerini alan apartmanların sigorta primleri ise düşürülecek. 
 
1 Kapılar dört noktadan kilitlenecek
 
Çelik kapılardaki kilit göbeği dışarıda olmayacak. Göbek kapı ile sıfır olacak ve dışarıdan pense gibi aletlerle tutulmayacak. Yeni çelik kapılar en az 3-4 noktadan kilitleme özelliğine sahip olacak. Kapılarda kancalı dil kilit sistemi kullanılacak. 
 
2 Pencerelere iki aşamalı güvenlik
 
PVC doğrama pencerelere de iki aşamalı kilit sistemi yapılacak. Pencerelerin ön tarafında ikinci bir güvenlik kilidi bulunacak. Polis, pencerelere hareket "sensörü" takılmasını da önerdi. Sensörler pencere zorlandığında ya da içeri girilmeye çalışıldığında alarm veriyor. 
 
3 Güvenlik kamerası şart
 
Soyguna teşebbüs eden ya da gerçekleştiren hırsız ya da hırsızların kimliğinin tespit edilerek yakalanması için yeni binalara güvenlik kamerası zorunlu hale getirilecek. Eski apartmanlaraysa görüntülü diafon şartı getirilecek. 
 
4 Sigorta pirimi düşecek
 
TSE'ye uygun güvenlik önlemlerini alan apartmanlar ödüllendirilecek. Özel sigorta şirketleri çelik kapı, pencere sistemi ve güvenlik kamerası takan binalarda oturanların evlerini daha az ücretle sigortalayacak. Uymayanlar daha yüksek prim verecek. 
 
110 bin eve hırsız girdi 
 
İçişleri Bakanlığı raporlarına göre 2012'de 90 bin eve hırsız girdi. 
2011'de 110 bin olan bu rakam 2010'da 140 bin olarak gerçekleşti. 
Evden hırsızlıkların yüzde 40'ı faili meçhul kalıyor. İşyerinden ise yılda ortalama 40 bin hırsızlık meydana geliyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam