Ferdi Tayfur 'cenazemi belediye kaldırsın'

 Tayfur, "Millet cenazeye sanatçı fotoğrafı çekmeye gelmiş. Toprağı eze eze kayaya çevirdiler. Benim cenazemi belediye kaldırsın" dedi. O, Müslüm Gürses ve Orhan Gencebay ile birlikte arabesk müziği milyonlara sevdiren isim. Yaklaşık 300 şarkıyla milyonla

Ferdi Tayfur 'cenazemi belediye kaldırsın'

 

Tayfur, "Millet cenazeye sanatçı fotoğrafı çekmeye gelmiş. Toprağı eze eze kayaya çevirdiler. Benim cenazemi belediye kaldırsın" dedi.
 
O, Müslüm Gürses ve Orhan Gencebay ile birlikte arabesk müziği milyonlara sevdiren isim. Yaklaşık 300 şarkıyla milyonlarca plak, kaset ve albüm satmış, altın plaklar kazanmış, oynadığı filmlerle gişe rekorları kırmış bir sanatçı... Ferdi Tayfur ile Adana'da aynı mahallede büyüdüğü, Müslüm Gürses'i, geçtiğimiz günlerde başına gelen ikinci dolandırıcılk olayını, hanımlarını, çocuklarını ve hayatı konuştuk.
 
- Allah rahmet eğlesin Müslüm Gürses'i toprağa verdik. Siz onun hem meslektaşı hem arkadaşıydınız. Rahmetlinin arkasından ne demek istersiniz?
 
Soyadını gerçekten iyi taşıyan bir adamdı. Gür sesi vardı onun, ama sessiz biriydi. Kimsenin etlisine, sütlüsüne karışmazdı. Onunla çocukluğumuzdan tanışırız. İkimiz de Adanalı'yız. Rahmetli babasını tanırım, 'Antepli Mehmet' derlerdi bizim oralarda. Babasıyla kağıt oynardık. Müslüm motosiklete çok binerdi. Bar bar bağırtırdı o motosikleti. Kimi erken gelir, geç gider, kimi geç gelir erken gider. 59 yaşında bir adamdı, orta yaşlı bir adamdı.
 
- Cenazesine yaklaşık 5 kişinin katıldığı söyleniyor. İzdiham o kadar büyüktü ki imam, cenaze namazı kıldırmak için çok uğraştı. Allah gecinden versin, naşınızın böyle kalabalıklar tarafından uğurlanmasını mı istersiniz yoksa 'hayranlarım beni orada bari rahat bıraksın' mı dersiniz?
 
Yok, hayranlarıma öyle bir şey söyleyemem. O onların bileceği iş... Ben istesem de istemesem de o günü tayin edemem. Ancak bütün Müslüman aleminin duasını beklerim. Televizyonlarda cenazeye gidin diye anonslar yaptılar. Bizim hiçbir şeyimiz doğru gitmiyor. İlla birileri gösteriş yapacak. Müslüm'ün tabutunu kırdılar, mezarı çöktü. Durun kardeşim ne oluyor ya? Camiye gittim, namazını kıldım baktım çok sıkışıyor, mezarlığa gittim. Kalsam orada izdiham olacak. Yana geçtim, haydaaaa ellerinde telefonlarla çevremi sardılar. Adamlar mezara sanatçı görmeye gelmişler. İnan bana oradan da kaçtım. Gitmek zorunda kaldım. İnsanlar çok anlayışsız, halbuki her şeyin bir dozu var değil mi? Dua edersin, 'helal ettik' diye bağırırsın ama onu yapmaya imkan bırakmadılar ki? Müslüm Gürses'in mezarına toprak atmama imkan bırakmadılar. Toprağı çiğneye çiğneye kayaya döndü toprak. Mezarı çökerttiler. Benden sonra o toprağı gevşetmek için kazmalarla kazmışlar.
 
- Bir mukayese yaptınız mı, "Bu benim cenazem olabilirdi, onun yerine şu anda ben olabilirdim" diye...
 
 Tabii, o benim cenazem de olabilirdi. Ana rahmine düştükten sonra zaten ölüme yola çıkıyorsun. Ne yaparsan yap, önemli olan ana rahmine düşmeyeceksin. Çünkü bir canlı o, bitti. Ölüm dünyanın kanunu...
 
- Sizin cenazenizi nasıl kaldırsınlar?
 
Benim cenazemi kaldırmasınlar. Benim cenazemi belediye kaldırsın. Bana dua etsinler yeter.
 
* Müslüm baba'nın tabutuna Türk bayrağı sarılması gerekti. Devlet sanatçısı olduğun zaman sarılıyor
 
* Ölümden korkumuyorum. Niye korkayım ki. Dünyaya kazık çakmayacağız herhaldeb
 
Bir adamın karısı çoksa o adam iyidir
 
- Muhterem Nur cenazede perişan haldeydi. Müslüm Gürses ve Muhterem Nur'un arasında büyük bir aşk vardı. Bu manzarayı görünce keşke beni de bu kadar çok seven arkamda bir kadınım olsaydı dediniz mi? Gerçi sizin 3 tane hanımınız var!
 
Bak ben sana bir şey söyleyeyim mi? Bir adamın karısı çoksa o adam çok iyi bir insandır. İyi olmasa hiç bir kadın yanında durmaz, hiçbir kadın onu çekmez. Bunu böyle bil yani. Evde ne yemek ararım, ne ütü. Ne sinirlenirim, ne ters konuşurum. Çok sakin bir adamım, karnım doysun yeter.
 
- Ferdi Tayfur'un en büyük aşkı kim? 30 yıl beraber yaşayıp ayrıldığı Necla Nazır mı? Nikahlı karısı Zeliha Turan Bayburt mu yoksa oğlu Taha'nın annesi Habibe Ümyani Demir mi?
 
Hepsi iyi insanlarÖBen iyiyim ya hepsi de iyi insanlar. İyiliği de güzelliği de çirkinliği de kendinde arayacaksın. Sen iyiysen karşındaki de iyi olur.
 
Kadına şiddete tahammülüm yok
 
- Peki, kadınlara karşı müşfik oluşunuz, asla şiddet uygulamamanız annenizle birlikte yalnız büyümüş olmanızdan mı kaynaklanıyor?
 
Evet, sebep o. Annemle yetişmem beni kadınlara karşı saygılı sevgili olmamı sağladı.  Kadına yapılan şiddete katiyen tahammül edemem. Çünkü ana o. O doğurmasaydı biz dünyaya gelmezdik.
 
- Bu üç kadına da maddi anlamda destek oluyor musunuz? Hala eliniz onların ve çocuklarınızın üstünde mi?
 
Her zaman... Çocuklarım falan iyiler Allah'a şükür, İngilizce öğretmeni oldular. Kocaları iş adamları... Hepsini ayrı ayrı evlendirdim.
 
- En ufaklık Taha da şirin bir çocuk.
 
Şöhretli olmasan ayağından vurursun
 
- Şöhretten yorulup "Keşke fakir Ferdi olarak kalsaydım" diyor musunuz?
 
Evet diyorum. Çünkü yapmam gereken şeyi yapamıyorum. Dolandırıcılar etrafınızı sarıyor. Yaşlandığımızda rahat edelim diye girişimlerde bulunduk. Dolandırıldım. 22 tane tapu verdik Yalova'dan, bir fiyat biçtik. Kaba inşaat. Senet karşılığı verdik. Parayı ödemiyor adam... 700 küsur milyar. İsmin Ferdi Tayfur olmasa ne yaparsın? Gidersin ayağına bir tane sıkarsın, alacağını alırsın. Ama Ferdi Tayfur bunu yapamaz. 10 yaşındaki çocuk gelir bizi döver. Ha ha haÖ Böyle bükersin boynunu. Çünkü sen Ferdi Tayfur'sun. Sinirlenemezsin. Sinirlen "Koskoca Ferdi Tayfur'a yakışıyor mu bu?" derler, ayıplarlar seni, hatta yuhalarlar. Ben insanlara inanmak zorundayım. "Üşüdüm ceketimi ver" deseler, ceketimi çıkarıp veririm. "Ulan ben donuyorum" ama.
 
Biliyormusunuz benim hiç oyuncağım olmadı
 
- Ben fukaralıktan Allah'a bizi feraha kavuştur diye dua edemezdim. "Günahımı affet" diye dua ederdim. Biliyormusunuz benim Oyuncağım hiç olmadı.
 
'Oyuncaksız çocuk olur mu' demeyin. Evet benim hiç olmadı. Özlemim büyüktü ama ne yapacaktım ki? 15 liraya komşunun eski bisikletini annem bana alsın diye anamın ayaklarını çok öptüm. Hurda bir bisikletti. Gidip gelip "Ana ne olur?" diye yalvarıyordum. Bisikletin frenleri bile tutmuyordu. Ama şimdi oğlum Taha'nın çok oyuncağı var. Onları alıp fakir çocuklara veriyoruz. Allah kabul etsin.
 
Fazıl Say 200 bin kişiyi nerede toplayacak
 
- Kendinizi arabeskçi olarak kabul ediyor musunuz?
 
Evet, ben Türk arabeskçisiyim. Dünyanın bütün ülkelerinde arabesk vardır. Belki Orhan Ağabey oraları araştırmamıştır. Orhan ağabeyinin de çaldığı enstrümanlar Arap çağrışımıdır. Neyse o kendi daha iyi bilir de. Zencilerin Amerika'da yaptığı Soul müzik de bir arabesktir.
 
- Orhan Gencebay ile birbirinizi hiç rakip olarak görmediniz mi?
 
Benim tarzım başka, onun tarzı başka. Benim ki türkümsü, o orkestra, bilmem ne.
 
- Fazıl Say gibi bazılarına göre 'arabesk tu kaka müzik', siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Fazıl Say da iyi bir müzisyen arkadaşımız ama bazen aşırıya kaçıyor. O benim çıkmış olduğum sahneye çıkamazdı. 200 bin kişiyi bir arada nereden görecek? Konuşurken insanların biraz dikkat etmesi lazım....
 
Yüzümün düzelmesini bekliyorum
 
Yüzümün eskisine göre biraz daha iyi. Felçli tarafını artık daha rahat hareket ettirebiliyorum. Şoförlerin yüz felci 3 ay falan sürüyor. Benim beynime giden damarlarda pıhtı attı ve sonuçta felç geçirdim. Düzelmem biraz zaman alacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam