Devrim niteliğinde 'çocuk gelin' kararı!

Yargıtay, 15 yaşından küçük kızla rızasıyla kaçarak, bir de çocuk sahibi olan sanığın '15 yaşından küçük olduğunu bilmiyordum' savunmasını inandırıcı bulmadı. Kızın, "Rızamla birlikte oldum" ifadesini de dinlemeyen yerel mahkemenin, 8 yıl 4 ay hapse mahku

Devrim niteliğinde 'çocuk gelin' kararı!


Yargıtay, 15 yaşından küçük kızla rızasıyla kaçarak, bir de çocuk sahibi olan sanığın '15 yaşından küçük olduğunu bilmiyordum' savunmasını inandırıcı bulmadı. Kızın, "Rızamla birlikte oldum" ifadesini de dinlemeyen yerel mahkemenin, 8 yıl 4 ay hapse mahkum ettiği sanık, kararı temyiz etti.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, sanığın 'yaş' savunmasının 'hata' kapsamında hafifletici neden olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirterek, kararı bozdu. Bu karara itiraz eden Yargıtay Başsavcılığı, 'Bu uygulama, cinsel saldırı veya çocukların cinsel istismarı suçunu cebir veya tehdit ile gerçekleştiren sanıklar açısından da uygulanabilirliği düşünüldüğünde, kamu vicdanını zedeleyici kararların verilmesine yol açabilecektir.

Sanığın 1 yıldan uzun süredir tanıdığı ve defalarca cinsel ilişkiye girdiği kişinin yaşını bilmemesi hayatın olağan akışına aykırıdır' dedi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, itirazı kabul edince karar kesinleşmiş oldu. Yargıtay'ın emsal niteliğindeki bu kararı sonrası, cinsel istismar davalarında 'yaşını bilmiyordum' veya '15 yaşından büyük görünüyordu' savunmaları hafifletici neden olarak değerlendirilmeyecek.

DOĞUMDA ORTAYA ÇIKTI

Yargıtay'ın emsal kararına konu olay 2007 yılında İstanbul'da yaşandı. A.D. ile 14 yaşındaki C.A., bir yıl süren arkadaşlıkların ardından ailelerin kendilerini evlendirmeyeceğini düşünerek kaçtı. C.A. hamile kaldı. C.A.'nın 15 yaşından küçük olduğu doğum için gittiği hastanede ortaya çıktı. Durum hastane görevlilerince adliyeye intikal ettirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam