Cinsiyet uçurumu artıyor!

Küresel ekonomik kriz ve uygulanan kemer sıkma politikalarıyla işsizlikte cinsiyet uçurumu giderek artıyor. Kadın ile erkek arasında işsizlikteki cinsiyet uçurumu 2012'de 0,7 puan arttı. Kriz kadınlar için 13 milyon işi ortadan kaldırdı. Erkekler için işs

Cinsiyet uçurumu artıyor!


Küresel ekonomik kriz ve uygulanan kemer sıkma politikalarıyla işsizlikte cinsiyet uçurumu giderek artıyor. Kadın ile erkek arasında işsizlikteki cinsiyet uçurumu 2012'de 0,7 puan arttı. Kriz kadınlar için 13 milyon işi ortadan kaldırdı. Erkekler için işsizlik oranı yüzde 5,7'ye çıkarken, kadınlar için bu oran yüzde 6,4'e yükseldi.

DEĞİŞİM İÇİN DAHA ÇOK ZAMAN VAR
Bu tabloda 2017 yılından önce herhangi bir gelişme beklenmiyor. Krizle birlikte gelişmiş ya da gelişmemiş, krize uzak ya da yakın hiç fark etmeden işsizlikteki cinsiyet uçurumunda tüm bölgelerde durum daha da kötüleşti. Kriz öncesi cinsiyet uçurumu, krizle birlikte tersine dönerek Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Afrika'da daha da arttı. Gelişmiş ekonomiler ile Orta ve Doğu Avrupa'da eksi olarak seyreden cinsiyet uçurumu giderek sıfır düzeyine yaklaştı.

Cinsiyet uçurumu, Orta Doğu, Latin Amerika ve Karayipler'de pozitif düzeyde ve fazla. Doğu Asya'da ise krizden etkilenmemiş şekilde negatif düzeyde devam ediyor.

ILO/Dünya Bankası Envanter Politikaları verilerine göre, 55 düşük ve orta gelirli ülkenin 39'u, 22 yüksek gelirli ülkenin 17'si, istihdam ve işgücüne katılımda cinsiyet uçurumuna dair yeni önlemlere başvuruyor. Ayrımcılık, eşitlik, cinsel taciz, seçme ve seçilmede tam eşitlik, istihdamda eşitlik gibi konularda yeni önlemler alınıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam