Bu iğrenç suçun cezası 406 lira

Fethiye’de yaşayan İngiliz uyruklu Andrew Trent (67) husky cinsi köpeği “Kia”yi bayan arkadaşı İngiliz uyruklu Mary Theresa Of'a (49) birkaç gün bakması için teslim etti. Bir ayağı alçıda olan köpek, Mary Theresa Of’un bahçesinde dolaşırken geçtiğimiz Kas

Bu iğrenç suçun cezası 406 lira

Fethiye’de yaşayan İngiliz uyruklu Andrew Trent (67) husky cinsi köpeği “Kia”yi bayan arkadaşı İngiliz uyruklu Mary Theresa Of'a (49) birkaç gün bakması için teslim etti. Bir ayağı alçıda olan köpek, Mary Theresa Of’un bahçesinde dolaşırken geçtiğimiz Kasım ayında gece geç saatlerde Mustafa D. (52) tarafından izinsiz şekilde alınıp eve kapatıldı. Bahçede köpeği arayan Mary Theresa Of bulamayınca sabahı bekledi. Günün aydınlanmasıyla birlikte köpeğin ismiyle sağa-sola bağıran Mary Theresa Of arka taraftaki komşusunun evinden köpeğin sesini duydu. Durumu polise bildirdi. Polis Mustafa D.’nin oturduğu eve girip köpeği alıp Mary’e teslim etti. Mustafa D. Bir başkasına ait köpeği alıkoyarak tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanıp cezaevine konuldu.

 Mustafa D. Hakkında Fethiye 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bir başkasına ait köpeği izinsiz şekilde alıkoyarak tecavüz ettiği iddiasıyla dava açıldı. Mustafa D., tutuklu yargılandığı davada köpeğin geceleyin üşümüş vaziyette olmasından dolayı yardım amacıyla içeriye aldığını, başka bir olay gerçekleşmediğini söyledi. Müşteki Mary Theresa Of ise “Duruşmada polisler kapıyı çalınca sanık kapıyı açmadı. Dava sonra savcı talimatı üzerine kapı çilingir vasıtasıyla zorla açıldı. Sanık çıkınca hepimize küfür etti. Şahıstan şikayetçiyim” dedi.

 Fethiye 1. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Kılıç, Mustafa D.’nin hırsızlık suçu işlediğinin anlaşıldığından 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Cezanın ertelenmemesi, infazının tamamlanmasına kadar uygulanması da kararlaştırıldı.

Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı Mary Theresa Of ve Andrew Trent’in şikayeti nedeniyle sanık Mustafa D.’yi 5199 sayılı yasaya aykırılık, 28/k Hayvanları Koruma Kanunu’nun maddesine muhalefet ve husky cinsi Kia isimli köpeğe tecavüzden dolayı 406 TL idari para cezası ile cezalandırdı.Fethiye 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Kia isimli köpeği çaldığı nedeniyle Mustafa D.’ye verdiği 10 aylık hapis cezası hakkında açıklamalarda bulunan müşteki Mary Theresa Of, Avukat Şule Beder ve HAYTAP Federasyonu Fethiye Şube Başkanı Gül Turan, kararı memnunlukla karşıladıklarını, bundan sonra emsal olacağını söylediler.

 Avukat Şule Beder, bu kararla hayvanları koruma adına çok önemli adım atıldığını savunarak, “Dünya kamuoyu açısından da önemli bir karar oldu. İngiliz şahıs müvekkile ait Mary’in bakımındaki köpeğe cinsen taciz amacıyla bulunduğu yerden rızası olmadan kendi evine almış. Burada cinsel tacizde bulunduktan sonra evinde tutmuş. Çatı arasında gizlemiş. Ertesi gün itibari ile müvekkil ve Mary’in müdahaleleri çerçevesinde polisler eve geliyorlar ve çilingir vasıtasıyla girilerek köpek geri alınıyor.

Fethiye Cumhuriyet Savcılığı’nca şahsa hem yaptırım uygulandı, hem 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden davamız vardı. Şahıs bu davada 10 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Karar şuanda verilmiş durumda. Bu çok önemli bir karar oldu. Canlı bir hayvana karşı yapılan cinsel saldırının gerçekleşmesi amacıyla hayvanın yerinden alınması üzerine bu kişi cezalandırıldı. Köpekle yaptığı cinsel ilişki gerekçesiyle de idari para cezası da almıştır. Bu şahsın yapmış olduğu hukuka aykırı eylemin canlıya zorla tecavüz etmiş olmasının bir başka görünümü olarak hayvanın bulunduğu yerden alınması neticesinde 10 ay hapis cezası ile de cezalandırılmıştır. Bu tür tacizin cezalandırılması ülkemiz hukuku açısından önemli bir karardır. Cumhuriyet Savcılığı 406 TL idari para cezası uyguladı. Hayvanları koruma kanunun yetersizliği ortadadır. Hayvanlara tecavüz etmenin bizdeki karşılığı sadece 406 TL para cezasıdır” diye konuştu.

 HAYTAP Federasyonu Fethiye Şube Başkanı Gül Turan ise kararın kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdi. Mahkemeye teşekkür eden Turan, şunları söyledi: "Bu adam potansiyel bir suç makinesi bu insanlar toplumdan tecrit edilmelidir, fişlenmelidir” diyerek, “Bu tür insanlar Avrupa’da 6-7 yıl hatta 16 yıla kadar ceza yerken bizim ülkemizde sadece idari para cezası almıştır. Bugün Fethiye’de yaşanan bu olay ilktir. Bundan sonra emsal gösterilecektir. Kanun yapıcılarına seslenmek istiyorum; bu adamın bundan sonraki adımı bir bebeğe, yaşlı bir kadına, kıza belki çocuklarımıza… Suç makinesi olarak işlev görecektir. Bu insanlardan Türkiye’de çok vardır. Kanunların çok genişletilmesi, bu gibi insanların psikolojik tedavi görmesini ve tecrit edilmelerini istiyoruz”.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler