Bedava devre mülk tuzağı kurdular

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gelen şikayetler, binlerce kişinin ‘devremülk simsarlarının’ tuzağına düştüğünü ortaya çıkardı. Bakan Hayati Yazıcı, ‘bedava tatil kazandınız’ bahanesiyle aranan vatandaşlara,turizm bölgelerindeki tesislerde, psikolojik bask

Bedava devre mülk tuzağı kurdular
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gelen şikayetler, binlerce kişinin ‘devremülk simsarlarının’ tuzağına düştüğünü ortaya çıkardı.
 
Bakan Hayati Yazıcı, ‘bedava tatil kazandınız’ bahanesiyle aranan vatandaşlara,turizm bölgelerindeki tesislerde, psikolojik baskıyla ‘ruhsatsız devremülk’ sözleşmesi imzalatıldığını söyledi.
 
Yaz sezonunun başlamasıyla tatilini otellerde geçirmek istemeyen vatandaşların tercihi devre mülkler oldu. Ancak yazlıklara alternatif olarak geliştirilen devre tatil sistemleri, mağduriyetleri de beraberinde getirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptıkları sözleşmeler sonrası sorun yaşayan binlerce vatandaşın mağdur duruma düştüğünü belirtti.
 
Devre mülk ve devre tatil sistemleri ile ilgili 2012 yılının ilk 4 ayında 357 şikayet gelirken, bu rakamı 2013 yılının ilk 4 ayında yüzde 125 artarak 805’e ulaştığı açıklandı. Yaz aylarında artan şikayetlerle 2013 yılında mağdur vatandaş sayısı binlerle ifade edilir hale geldi.
 
BASKI İLE SÖZLEŞME
 
Bakan Yazıcı, dolandırıcıların vatandaşları ev telefonlarından arayarak “anket yapıyoruz” bahanesiyle kişisel bilgilerine ulaştıklarını kaydetti. “Bedava tatil kazandınız” veya “Tanıtım amacıyla sizi otelimizde ağırlamak istiyoruz” gibi söylemlerle otellere ya da tesislere davet edilen vatandaşlara, yoğun ses ve ışık altında psikolojik baskı uygulandığını anlattı. Yazıcı, bu tanıtımların etkisiyle mağdurlara devre mülk sözleşmesi imzalatıldığını vurguladı.
 
RUHSATLARI BİLE YOK
 
Bakan Yazıcı, turizm bölgesi ilan edilen Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Nevşehir ve Niğde illerine dikkat çekti. Bu illerdeki birçok firmanın ‘termal tesis’ adı altında ön ödemeli maket üzerinden kampanyalı satış yoluyla devre tatil ve devre mülk satışı yaptıklarını hatırlattı. Bazı firmaların inşaat ruhsatı, sondaj ruhsatı, ÇED raporu gibi zorunlu resmi ruhsatlarının olmadığını ifade eden Yazıcı, mali durumlarının bu tesisleri yapmaya uygun olup olmadığı bilinmediği için mağdur olma riski bulunduğunu dile getirdi.
 
Olmayan arsayı sattılar
 
2012-2013 yıllarında devre mülk firmalarıyla ilgili Bakanlığa gelen şikayetlerde; sözleşme ve tanıtım broşürü verilmemesi, tüketicilerin cayma hakkının kullandırılmaması, sözleşmelere eskiye dönük tarih attırılarak cayma hakkının kullanılmasının engellenmesi öne çıkıyor. Sözleşmeden yasal cayma süresi içinde vazgeçmek isteyen tüketicilerden ise yüzde 15-25 oranında kesinti yapılıyor.
 
Şikayetler devre mülk adı altında devre tatil satılması, yapımı tamamlanmamış veya arsası bulunmayan yerlerin varmış gibi gösterilerek satılması, ön görülen teslim sürelerinin aşılması, muhatap bulamama gibi konularda yoğunlaşıyor. Bakanlık, mağdur olmamak için firmaların resmi ruhsatlarının olup olmadığına bakılması gerektiğine işaret etti.
 
‘7 bine al 25 bine sat’ vaadi
 
Firmaların vatandaşa neler vadettiği hakkında Bakan Yazıcı şu bilgileri verdi: “Firmalar vatandaşa 7 bin liraya satın alınan yerin, bittiğinde 25-30 bin lira edeceğini söylüyor. Alıcı bulamazlarsa kendilerinin satın alacağını, bittikten sonra istenirse buraların bin 500-2 bin lira kira getirisinin olabileceğini taahhüt ediyor. RCI ve Interval International gibi değişim sistemlerinden yararlanarak dünyanın birçok ülkesinde bu tatil haklarını kullanabilecekleri, ne zaman isterlerse sözleşmeden cayabileceklerine dair sahte güvenceler veriliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam