Alkol ve sürücülük dersleri geliyor

 Değişiklikle sürücü kurslarında teorik eğitimler sadeleştirildi. Sürücü kursları müfredatında da yenilik yapılarak, günümüzün şartlarına uygun bir müfredat hazırlandı. Önceden alkollü araç kullanmanın yasak olduğu ve alkollü araç kullananın ödeyeceği par

Alkol ve sürücülük dersleri geliyor

 

Değişiklikle sürücü kurslarında teorik eğitimler sadeleştirildi. Sürücü kursları müfredatında da yenilik yapılarak, günümüzün şartlarına uygun bir müfredat hazırlandı. Önceden alkollü araç kullanmanın yasak olduğu ve alkollü araç kullananın ödeyeceği para cezası anlatılırken artık ‘alkol ve sürücülük’ başlıklı yeni bir bölüm açıldı. Bu bölümde sürücü adaylarına alkol kullanma ve sürücülük, alkolün sürücülüğe olumsuz etkileri, alkollü diğer uyuşturucu ve uyarıcıların sürücülüğe olumsuz etkileri anlatılacak. Ayrıca bu dersler video ve filmlerle desteklenecek.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurs Programı’nı yeniledi. Motorlu taşıt sürücüleri kursu 'trafik ve çevre', 'araç tekniği' ve 'ilk yardım' derslerinin içeriğinde önemli değişiklikler yapıldı. Düzenleme ile birlikte ezbere dayalı konular kaldırılarak yerine beceri ve uygulamaya yönelik konular getirildi. Örneğin Trafik ve çevre dersinde eskiden sürücü adaylarına sadece alkollü araç kullanmanın yasak olduğu ve alkollü araç kullananlara verilen cezanın miktarı öğretiliyordu. Yeni düzenleme ile birlikte artık sürücü adaylarına alkol ve sürücülükle ilgili çok önemli dersler verilecek. Alkol kullanma ve sürücülük, alkolün sürücülüğe olumsuz etkileri, alkollü diğer uyuşturucu ve uyarıcıların sürücülüğe olumsuz etkileri tek tek adaylara anlatılacak. Ayrıca bu dersler video ve filmlerle desteklenecek.
 
Sürücü kurslarında adaylara, trafik ve çevre, ilk yardım ve araç tekniği dersleri teorik verilecek. Daha önce yer alan motor dersi ise araç teknikleri dersi olarak yer alırken çevre dersinde trafik psikolojisi eğitimi de verilecek. Daha önce 35 saat olan trafik dersi şimdi 16 saate, motorlu araç tekniği dersi 20 saatten 6 saate ve ilk yardım dersi 12 saatten 8 saate düştü. Ayrıca teorik sınavlar tek ders haline getirilip, 3’ünün toplamının değerlendirilmesi dikkate alınacak. Derslerin içeriğindeki birçok teknik bilgiler çıkarılarak yerine sürücülerin bilmesi gereken önemli bilgiler eklendi.
 
SÜRÜCÜLERE TEDBİRSİZ VE SAYGISIZ ARAÇ SÜRME YASAĞI ANLATILACAK
 
Trafik ve çevre dersi, trafik psikolojisi, trafik mevzuatı, trafik kazaları, cezaları, kusurlu davranışlar, araçların tescili muayeneleri, teknik şartları, sürücü belgeleri ve sürücülerle ilgili hususlar ve çevre olmak üzere 6 konuya ayrıldı. Konular öğretilirken günümüz teknolojisine uygun olarak görsel ve işitsel araçların kullanımına dikkat edilecek. Trafik psikolojisi başlıklı bölümde adaylara sürücü davranışlarının psikolojik açıdan incelenmesi, sürücü davranışlarını etkileyen faktörler, alkol ve sürücülük, yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullanma, güvenli sürücülük, kazaya karışmaya ve kural ihlallerine neden olan ‘risk alma eğilimi’ gibi dersler verilecek. Ayrıca taşıtlar ve sürücülerin etkisiyle meydana gelecek çevre kirliliği ve tedbirleri anlatılacak. Tedbirsiz ve saygısız araç sürme yasağı başlıklı bölümde ise kornanın kullanım kuralları, müzik ve haberleşme araçlarının kullanımı, gürültü ile ilgili yasal düzenlemeler ile ilgili bilgi verilecek.
 
Araç tekniği dersinde sürücü adaylarının kullanacağı aracın teknik özelliklerini tanıma ve gerekli bakım ve onarımı yapma ve yaptırmaları ile ilgili bilgiler yer alıyor. 6 saatlik derste aracı tanıma ve aracı kullanmaya hazırlık, araca periyodik aralıklarla yapılacak bakımlar, sürücüler tarafından yapılacak basit uygulamalar, yakıt tüketiminde ekonomi sağlanması ve ekonomik sürüş için alınabilecek önlemler anlatılacak.
 
25 YILLIK MÜFREDAT DEĞİŞTİ SÜRÜCÜ, ADAYLARI DERSLERİ ZEVKLE TAKİP EDECEK
 
Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü kurslarında veriler derslerle ilgili müfredatın 25 yıl sonra değiştirildiğini söyledi. 25 yıllık sürede birçok teknolojik gelişmenin olduğunu, 25 yıl önceki araç teknolojisinin de değiştiğini belirten Yılmaz, "Artık geçmiş dönemdeki araçlar yok. Yeni araçlara göre öğrencilere motor dersi anlatmamız gerekiyordu. Eskiden motorun içeriği ve tamire yönelik bilgiler vardı ama artık sürücünün araca müdahale şansı yok. Cihazlarla kontrol ediliyor araçlar ve servislere gidiyorsunuz. Sürücü olarak aracı tanıma, göstergeleri bilme, sinyalleri bilme, lastik havasını bilme ve günlük, haftalık, aylık basit bakımların öğrenilmesi gerekiyor. Teknik anlamda sürücünün kullanmasına yönelik yapması gereken şeyler anlatılacak araç bilgisi dersinde.” diye konuştu.
 
DÜZENLEME İLE BİRLİKTE ÖĞRENCİLER DERSLERİ SEVEREK TAKİP EDECEK
 
İlk yardım dersinin genel olarak değişmediğini ancak sürücü adaylarına hiç kimsenin olmadığı yerde hayat kurtarıcı önlemlerin anlatılacağını kaydeden Yılmaz, "İlk yardım dersi, araç tekniği ve trafik çevre derslerinden gereksiz konular çıkarıldı. Olması gerekenler kaldı. Sürücü psikolojisi gibi önemli bir bölüm konuldu. Herkes aşırı hız yapmayacağı ve kırmızı ışıkta geçmeyeceğini biliyor ama bunun psikolojik olarak anlatılması gerekiyordu. Sanki başkalarının acelesi yokmuş gibi bir mantık var insanımızda. Bu sürücü psikolojisi davranışları dersi en önemli ders. Trafikte bazı gereksiz konular var yükleme, boşaltma. Bunlar yine var ama ayrıntıya girilmiyor.
 
Eskiden 'alkollü araç kullanmak yasaktır, cezası şu kadardır' diyorduk derslerde yetiyordu. Şimdi alkollü araç kullanmanın psikolojik ve fizyolojik etkisi anlatılacak video ve filmlerle desteklenecek. Teknik ve ezberciliğe dayalıydı eskiden dersler şimdi uygulama ve beceri ağırlıklı olacak. Devamsızlıkların azalacağını inanıyoruz. Bu düzenlemeler öğrenciyi kursa sınıfa çekecek. Bu düzenleme ile öğrenciler derslere severek takip edecek. Müfredat dinamik oldu. Sorularda ona göre bilgi ölçme değil kişinin beceri ve derste öğrenimlerine göre değiştirilecek.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler