31 saatlik işkence!

Başkent Ankara’da yargı tarihinde eşine az rastlanır bir skandal yaşandı.* İnşaattan hurda toplarken bekçinin açtığı ateşle göğsüne 5 kurşun isabet eden Türkan Toplayan, ameliyattan birkaç saat sonra çıkarılamayan 3 kurşunla karakol, adliye ve hastane ara

31 saatlik işkence!

Başkent Ankara’da yargı tarihinde eşine az rastlanır bir skandal yaşandı.

* İnşaattan hurda toplarken bekçinin açtığı ateşle göğsüne 5 kurşun isabet eden Türkan Toplayan, ameliyattan birkaç saat sonra çıkarılamayan 3 kurşunla karakol, adliye ve hastane arasında dolaştırıldı. 31 saat sonra cezaevine konulan kadının yaşadıkları savcıyı bile isyan ettirdi

* Savcı, ameliyattan yeni çıkmış kadına "Taburcu olabilir" raporu veren uzman doktorlar, hastane ve polisler hakkında görevi ihmalden suç duyurusunda bulundu. Kadını vuran bekçinin ifadesi, “Gördüğüm kadarıyla esmer şahıslardı” sözleriyle polis tutanağına girdi

Geçimini atık malzeme toplayarak sağlayan 7 çocuk annesi Türkan Toplayan (41) ve 3 yakını, Etlik’te bir inşaatın yanından aldıkları sac panoyu araçlarına yükledi.

 İŞTE 31 SAATLİK İŞKENCE...

5 KURŞUN İSABET ETTİ
İnşaatın yanındaki Semerkand Kültür Merkezi’nde gece bekçiliği yapan emekli başçavuş Abdulkadir Ö.’nün (51) kendilerini fark ettiğini gören Türkan Toplayan ve yanındakiler kaçmak istedi. Bekçi, silahıyla aracın arkasından ateş etti. Kurşunlardan 5’i Türkan Toplayan’a isabet etti. Toplayan, Hemen kaldırıldığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi’nde ameliyata alındı.

‘İYİLEŞİNCE GETİRİN’
Hastane polisi, bölge savcısına bilgi verdi. Savcı, “Durumunu izleyin, ifade vermeye engel bir durum yoksa adliyeye getirin” talimatı verdi. Ameliyatta 2 kurşun alındı. Kalbe yakın 2 kurşun ve göğsünün sağ tarafına isabet eden 1 kurşun riskli olduğu için çıkarılamadı.

TABURCU EDİLDİ
Ameliyattan birkaç saat sonra, operatör doktor C.K., “Mevcut haliyle taburcu olabilir” diyerek Genel Adli Muayene Raporu ile Toplayan’ı polislere teslim etti. Polisler, doktorlar C.B. ve D.B.K.’nın onayıyla ameliyat sargılı Toplayan’ı alarak Etlik Karakolu’na götürdü.

5 SAAT SORGU
Polis, Toplayan’ın yakınlarını da ifade için karakola getirdi. Türkan Toplayan üzerinde pijamasıyla, 5 saatlik sorguda avukatının nezaretinde olayı şöyle anlattı: “Boş alanda gördüğümüz hurdaları yükledik. Ayrılacağımız sırada aracın arkasından ateş edildiğini duydum. Göğsümde acı hissettim. Yanımdakilere ‘Beni yetiştirin’ dedim.”

‘NASIL TABURCU ETTİLER’
Akşam 19.30 sıralarında Türkan Toplayan ve beraberindekiler, Ankara Adliyesi Nöbetçi Savcılığı’na çıkarıldı. Suçüstü Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Namık Kemal Saltık, üzerinde pijama ve sargıları ile karşısında duran kadına, “Sen, daha bu sabah ameliyat olmuşsun. Seni nasıl taburcu ederler? Durumun nasıl?” diye sordu. Toplayan, “Üç kurşun daha var, göğsüm çok ağrıyor” dedi. Savcı, hemen polisleri çağırarak azarladı. Polisler ise savcıya, “Efendim biz zorla getirmedik. Hastane bize ‘Taburcu oldu, götürebilirsiniz’ deyince getirdik” yanıtını verdi.

İFADEYİ KISA TUTTU
Savcı Saltık, ayakta duran Toplayan’a, “Lütfen oturun. Sizin derhal hastaneye gitmeniz gerekir. Karakol ifadenize ekleyeceğiniz bir şey yoksa sizi serbest bırakıyorum” diyerek işlemleri süratle bitirdi. Ancak polis başka bir suçtan kesinleşmiş hükmü bulunan Toplayan’ı, Keçiören İlçe Emniyet Amirliği nezarethanesine koydu. 03.00’te aniden rahatsızlanan Toplayan, arka kapıdan çıkarılarak Keçiören Eğitim Hastanesi’ne kaldırıldı. Sabah erken saatlerde de Ankara Emniyet Müdürlüğü İnfaz Bürosu’na götürüldü. İkinci kez Ankara Adliyesi’ne götürülen Türkan Toplayan’ın gücü ve takati kalmamıştı. İnfaz işlemleri öne alındı. Saat 14.30’da kesinleşmiş 9 aylık hapis cezasını çekmek için yakınlarının kolları arasında güçlükle çıktığı adliye’den polis aracına bindirilerek Sincan F Tipi Kadınlar Cezaevi’ne gönderildi.

‘Mermiler çok derinde müdahale riskli olur’

“TABURCU olabilir” raporunda imzası bulunan doktorlardan C.B. Habertürk’ün sorusu üzerine, “Tüm mermilerin çıkarıldığını biliyoruz. Bu yüzden onayladık” dedi. Ancak gece yarısı kaldırıldığı Keçiören Hastanesi’nde çekilen röntgende mermilerin tespit edildiği belirtildi. Doktorların aileye, “Mermi çekirdekleri derinde, müdahale etmemiz risk oluşturur” dediği kaydedildi.
 

Savcı, polis ve doktorlara suç duyurusunda bulundu

Cumhuriyet Savcısı Namık Kemal Saltık, bekçi Abdulkadir Ö.’nün serbest bırakılmasına itiraz etti ve tutuklanmasını istedi. Aynı savcı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’na, Toplayan’ı yaralı olduğu halde taburcu eden Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve doktorlar hakkında görevi ihmalden suç duyurusunda bulundu. Savcı Alper Türközmende polisler hakkın da suç duyurusu yaptı.

BEKÇİ SERBEST BIRAKILDI

Bekçi Abdulkadir Ö., “birden fazla kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Türkan Toplayan’ın 3 akrabası ise “hırsızlık” suçlarından adli kontrol uygulaması kapsamında salıverildi.

Avukat: Cezaevine kurşun sokmaktan dava da açarlar

TÜRKAN Toplayan’ın avukatı Hasan Alper Avcı, yaşananlarla ilgili tüm haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirterek “Vücudundan henüz çıkarılamayan 3 kurşunla hapishaneye gönderilmesi, ‘cezaevine mermi sokmak’ suçuna girer. Eğer bundan da dava açılırsa ayrı bir ironi olur” diye tepki gösterdi.

Bekçi: Gördüğüm kadarıyla esmer şahıslardı

BEKÇİ Abdulkadir Ö. ifadesinde devriye gezerken şüphelilerin araçlarına bir şeyler yüklediğini gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Aracı üzerime sürdüler. Gördüğüm kadarıyla esmer şahıslardı. Kendimi korumak amacıyla meşru müdafaa sınırlarında zorunlu olarak sol arka tekerleğe doğru tahmini 4 veya 5 el ateş ettim. Bu esnada oğlumun geldiği otomobille peşlerinden gittim, yakalayamadım. Bana otomobil ile çarpmak suretiyle beni yaralamak veya öldürmek kastında bulunan şahıslardan ben de davacı ve şikâyetçiyim.”

TAHLİYE EDİLDİ
Toplayan, iki gün sonra denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye edildi ve hastaneye kaldırıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam