28 Şubat'ın komutanlarından ilginç savunma

 Post modern darbenin aktörleri, soruların çoğuna, "Görmedik, duymadık, bilmiyoruz" yanıtını verdi. Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat soruşturmasını yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli savcılar Mustaf

28 Şubat'ın komutanlarından ilginç savunma

 

Post modern darbenin aktörleri, soruların çoğuna, "Görmedik, duymadık, bilmiyoruz" yanıtını verdi.
 
Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat soruşturmasını yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin, geçen yıl başlatılan ve 72 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında post modern darbenin aktörlerine yönelik ele geçirilen belgeler ışığında birbirinden farklı 100 soru hazırladı.
 
28 Şubat sürecinde Genelkurmay İkinci Başkanı olarak görev yapan ve dönemin en önemli aktörleri arasında yer alan Çevik Bir başta olmak üzere süreci organize eden emekli Orgeneraller Fevzi Türkeri, Ahmet Çörekçi, emekli Korgeneral Çetin Saner ve emekli Tümgeneral Erol Özkasnak gibi komutanlar dahil, 28 Şubat sürecine ilişkin soruların büyük bir kısmına, "Görmedik, duymadık, bilmiyoruz" cevabını verdi.
 
EMİR KOMUTA ZİNCİRİ...
 
Savcılık ifadelerinin büyük bir kısmında 28 Şubat sürecinde yaptığı görevi anlatan emekli komutanlar, kendi adlarına düzenlenmiş ıslak imzalı belgelerin gösterilmesi üzerine ise, "Emir komuta zinciri içinde hareket ettik" sözleriyle üstlerini işaret ederek kendilerini savundu.
 
İŞTE O SORULAR VE YANITLADI
 
Savcıların hazırladığı çarpıcı sorular ve komutanların verdiği bazı cevaplar şöyle:
 
* Batı Üst Kurulu nedir? Kurul'a kimler katılıyor?
 
Bilgim yoktur.
 
* Çevik Bir tarafından 10 Nisan 1997 tarihli hazırlanan belgeyle ilgili bildikleriniz nelerdir?
 
Belgeyi ilk defa görüyorum.
 
* Batı Çalışma Grubu konulu yazının EK-A'sında BÇG'nin çalışma fiziki alanı gösterilmiştir konuyla ilgili ne biliyorsunuz?
 
Konuyla ilgili bilgim yoktur. Belgenin oluşturuluşundan haberim yok.
 
* Batı Eylem Planı'nın 12 nolu faliyet planı (d) bendinde siyasi parti ve belediyelere karşı tedricen artan örtülü psikolojik harekat tedbirlerinin uygulanacağı ifade edilmektedir. Bundan amaçlanan nedir? Bu kapsamda gerçekleştirilen faaliyetler nelerdir? Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız hakkında basında çıkan haberler ve neticesinde gerçekleşen yargılama süreçleri böyle bir çalışmanın sonucumudur?
 
Bu konuda bilgim yoktur.
 
* Batı Eylem Planı'nın 18 nolu faaliyet planında "a. Üniversitedeki irticai faaliyetleri tespit etmek, b. Suç unsuru tespit edilen militan konumundaki öğrenciler hakkında işlem yapılmasını sağlamak " ifadeleri yer almaktadır. Bu tedbirlerin yasal dayanağı nedir? Bu kapsamda ne tür faaliyetler icra edilmiştir?
 
Bu konuda bilgim yoktur.
 
* Batı Eylem Planı'nın 2 nolu faaliyet planı b bendinde sivrilmiş fanatik irticai lider ve yöneticileri pasif hale getirmek maksadıyla uygun harekat tarzı geliştirmek ifadeleri yer almaktadır. Sivrilmiş fanatik irticai lider ve yönetici ne demektir ? Sivrilme kriteri nedir? Bu kapsamda kimleri nasıl tespit ettiniz? Tespit edilen sivrilmiş fanatik irtiaci lider ve yöneticilere pasifize etmek için geliştirilen hareket tarzları nelerdir? Pasifize etme çalışmaları arasında öldürmek de var mıdır?
 
Bilgim yoktur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam