19 yıl sonra terk ettikleri mezraya geldiler

 Barış sürecine destek verdiklerini ve mezralarına dönmek istediklerini belirten grup, 19 yıl önce askerler tarafından götürüldükten sonra bir daha haber alamadıklarını öne sürdükleri 12 korucunun yerinin bulunmasını ve yaşananların ortaya çıkarılmasını i

19 yıl sonra terk ettikleri mezraya geldiler

 

Barış sürecine destek verdiklerini ve mezralarına dönmek istediklerini belirten grup, 19 yıl önce askerler tarafından götürüldükten sonra bir daha haber alamadıklarını öne sürdükleri 12 korucunun yerinin bulunmasını ve yaşananların ortaya çıkarılmasını istedi.
 
Şemdinli'nin Ortaklar Köyü Ormancık Mezrası'nda 24 Temmuz 1994'te iddiaya göre bir askeri operasyonda, mezrada oturanlardan köy meydanında toplanmaları istendi. Erkeklerden çırılçıplak soyunmaları istenirken, o dönem hamile olan Zübeyde Uslu ve Emine Çelik yapılanlara karşı çıktıkları için dövüldü ve düşük yaptı. İddiaya göre meydanda toplanmayı reddeden Kerem İnan köy meydanında, Aşur Seçkin ise yaylada öldürüldü, evler yakıldı. Köy korucuları Cemal Sevli, Reşit Sevli, Salih Şengül, Yusuf Çelik, Naci Şengül, Kemal İzci, Hayrullah Öztürk, Abdullah İnan, Mirhaç Çelik, Cabbar Sevli, Casım Çelik, Hurşit Taşkın de gözaltına alındı. Gözaltına alınan 12 korucudan ise bir daha haber alınamadı.
 
AİHM 1,5 MİLYON EURO TAZMİNATA MAHKUM ETTİ
 
Van Bölge İdare Mahkemesi'nde 18 Temmuz 2000'de dava açılmasına gerek olmadığına karar verilmesinin ardından kayıp yakınlarının avukatı Levent Kanat, 2002 yılında AİHM'e başvuruda bulundu. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki 'Yaşam hakkı' başlıklı ikinci, 'İşkence-fena muamele yasağını' içeren üçüncü ve 'özgürlük ve güvenlik hakkı'yla ilgili beşinci maddelerini ihlalden Türkiye suçlu bulunup, 1.5 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum edildi. 
 
MEZRADA 2 GECE
 
Kayıp 12 korucunun yakını 10 kişi, olaydan 19 yıl sonra köylerini ziyaret etmeye karar verdi. Ortaklar Köyü'ne kadar araçla, buradan da Ormancık Mezrası'na yaklaşık 7 saat süren bir yaya yolculuğunun ardından ulaşan grup, iki geceyi yıllar önce terk ettikleri mezrada geçirdi. Evlerinin ayakta kalan temellerine oturan grup üyeleri, duygulu anlar yaşadı. Tekrar köylerine dönmek istediklerini ve yetkililerden destek beklediklerini söyleyen gruptakiler, başlatılan barış sürecini de desteklediklerini belirttiler. Kayıp koruculardan Sıddık Şengül'ün oğlu Tamer Şengül, halen yerlerini bilmedikleri kayıplarının da artık yerlerinin bulunmasını ve yaşananların aydınlatılmasını istediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam