Trabzonspor'un GSGM'ye olan borcu 10 Milyon TL'yi geçti!

Trabzonspor'a GSGM'den icra geldiği yönündeki haberlerin perde arkasına Haber61 ulaştı.

Trabzonspor'un GSGM'ye olan borcu 10 Milyon TL'yi geçti!

Haber61 Spor Servisi - Özel

Tuncay Lakot - Doğan Alayoğlu

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün (GSGM) Trabzonspor’a icra takibi başlattığı iddialarının perde arkasına Haber61 ulaştı. Edinilen bilgilere göre borçlu olunan rakam 1 Milyon 352 Bin TL değil toplamda 10 Milyon TL’yi geçti.  Ayrıca borç yalnızca kiradan kaynaklı da değil…  

İşte detaylar…

1- TFF’nin 2009,2010 ve 2011 sezonlarını kapsayan dönemde bordo mavili kulübün Gençlik Spor Genel Merkezi  ödemesi gereken yüzde 10’luk engelliler payının ödenmediği iddiası üzerine  Gençlik Spor Genel Merkezi dava açtı. Dava sonucunda Gençlik Spor Genel Merkezi davayı kazanarak 977 Bin TL olan asıl borç yerine masraflar ve faizleriyle birlikte Trabzonspor’dan 1 Milyon 360 Bin TL alma hakkı elde etti.

2- Hüseyin Avni Aker Stadyumu’ndan kira ve diğer giderlerden kaynaklı olarak Trabzonspor Futbol İşletmeciliği A.Ş.’nin 2 Milyon 350 Bin TL, Trabzonspor Derneği’nin 1 Milyon 550 Bin TL ve Trabzonspor Futbol Sportif A.Ş.’nin 4 Milyon 382 Bin TL olmak üzere toplamda 8 Milyon 282 Bin TL borcu bulunuyor.

3- Ayrıca Akyazı Stadyumu'nun kira ve diğer giderlerin borcu da 1 Milyon TL’ye ulaştı.

Böylece 3 maddenin toplamında bordo mavililerin borco 10 Milyon TL'nin üzerine çıktı

TRABZONSPOR AKYAZI İÇİN NE KADAR ÖDÜYOR?

Trabzonspor, Akyazı Stadı’nda oynayacağı her maç için mevzuat gereği sezonluk anlaşmaya göre 42 Bin 900 TL kira ödemesi gerekiyor. Lig usulünde hesaplandığında Akyazı’da oynanacak 17 maçın toplam bedeli  729 Bin 300 TL’ye denk geliyor. Ayrıca bu bedele Türkiye Kupası ve oynanacak özel maçlar ve diğer etkinlikler dahil değil. Stadın her kullanımında bordo mavililerin kasasından 42 Bin 900 TL’nin üzerine ek kira bedelleri çıkacak.

MEVZUAT NE DİYOR?

“2018-19 Futbol Sezonunda Gençlik ve Spor Genel Merkezinin Kullanımında Bulunan Stadyum ve Statların Profesyonel Lig Kulüplerince Kiralanması Halinde Alınacak Kira Bedelleri” mevzuatında yer alan maddelerde bu konu açıkça belirtiliyor.

“Süper Lig Müsabakalarının oynanacağı stadyumlar” maddesinde seyirci kapasitesine göre belirlenen bedellere göre “C” bendinde belirtilen “30.001’den 45.000’e kadar olanlar” başlığında şu şekilde belirlendi;

  1. Sezonluk olarak kiralanması halinde her bir müsabaka için : 42.900.00 TL
  2. Sezonluk olarak kiralanmayıp da sadece belirli müsabakalar için kiralanması halinde her bir müsabaka için: 92.940.00 TL

mevzuat

BORÇLAR NEDEN OLUŞTU?

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün stat hasılatlarını (bilet satışı vs) toplayarak yüzde 7’lik payını kestikten sonra kulüplere göndermesini gerektiren yönetmeliğin geçtiğimiz yıllarda değişmesiyle bu borçların oluşmaya başladığı öğrenildi. Daha önce GSGM bu işlemi kendi yaptığı için kulüplerin borçlanması gibi bir durum söz konusu değilken yönetmeliğin değişerek hasılatı kulüplerin toplaması ve yüzde 7’lik payı GSGM’ye kendilerinin göndermesi aksaklıkların başladığı nokta oldu. Kulüpler stat hasılatlarını toplarken GSGM’ye ödenmesi gereken yüzde 7’lik payı ödemeyi aksatınca borçlanmalar başladı ve bugün Süper Lig kulüplerinin ve diğer profesyonel kulüplerinin çoğunun statlarla ilgili borcu bulunuyor.

GSGM'NİN MEVZUATINI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler