Trabzonspor tüzük değişikliğinin gerekçelerini açıkladı!

Trabzonspor'da yapılacak tüzük tadilinin gerekçeleri açıklandı.

Trabzonspor tüzük değişikliğinin gerekçelerini açıkladı!

Trabzonspor, bugün yapılan Olağanüstü Genel Kurul'da tüzük değişikliği ile ilgili açıklama yaptı.

Bordo mavili takım, kulüp tüzüğü 2023 tüzük tadil tasarısı genel gerekçesini yayınladı.

Gerekçede ise şu ifadeler yer aldı:

"Günümüz şartlarında değişimlerin oldukça hızlı olması, yaşayan bir organizma gibi tüzüğümüzün de değişime, gelişime gereksinim duyması ile birlikte, 26/04/2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Yasası uyarınca kulüp tüzüğünün idari ve mali açıdan, "Spor Yasasına❞ uyumlu hale getirilmesi ve bazı kanunlarla çelişen maddelerinin yaptığı domino etkisinin teknolojik konulara göre yeniden şekillendirilmesi ve Tüzük maddelerin Kulübümüzün ihtiyaçlarına göre revize edilmesi ile dilinin daha sade, daha anlaşılır olması amaçlanmıştır.

Spor Yasası'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Demekler Kanunu kapsamında kurulmuş ve Bakanlık ve/veya Federasyon tarafından tescil edilmiş olan spor kulüplerinin, İçişleri Bakanlığı nezdindeki dosya ve kayıtları, Gençlik ve Spor Bakanlığına devir ve teslim edilmiş spor kulüplerinin, Spor Yasası'nda verilen süre içinde tüzükler ile idari ve mali yapılarını Spor Yasası hükümlerine uygun hale getirmesi zorunlu tutulmuştur.

Verilen süre içerisinde Tüzüklerini Spor Yasası hükümlerine uygun hale getirmeyen Spor Kulüplerinin, Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdindeki tescillerinin iptal edileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla yenilenen tüzüğün, genel kurul tarafından kabul edilmemesi halinde, Kulübümüzün faaliyetleri yasa gereği durmak zorunda kalacağı, branş faaliyetlerinin sekteye uğrayacağı, sahaya çıkamama tehlikesi yaşayacağı öngörülmüştür.

Değerli Üyeler;

Tüzük tadil taslağımız hakkında; T.C Gençlik ve Spor Bakanlığından 'Bakanlık' görüşü alınmıştır. Bu görüşler sonrasında yapılan toplantı ve görüşmeler neticesinde ortaya çıkan tadil taslak tüzüğümüz, kulüp resmi internet sitesinden Genel Kurul üyelerimizin bilgisine sunulmuştur.

Dolayısla7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu gereğince Tüzüğümüzün tamamında Dernek ve Dernekler Kanunu atıfları tadil edilmiştir. Kulübümüz için kullanılan "dernek" ifadeleri "kulüp" olarak tadil edilmiştir.

Bununla birlikte Spor Yasası'nda öngörülen mali ve idari yapıya uygun olarak Tüzük tadil metninde birtakım değişiklikler yapmak gerekmiş; mali hükümlere açıklık getirmek amacıyla mevcut Tüzükte bulunmayan yeni düzenlemeler eklenmiştir. Spor Yasası doğrultusunda Tüzük tadil metni içerisinde: "Muhasebe İlkeleri" ve "Bütçe, Parasal, Harcama ve Borçlanma ilkeleri" ile "Gelir Kaynakları belirlenmiş, Kulüp yapısının Spor Yasası'na uygun hale getirilmesi ile idari ve mali görev ve yetkilerin belirlenmesi adına Genel Kurul un, Yönetim Kurulu'nun, Disiplin Kurulu'nun ve Denetim Kurulu'nun görev ye yetkilerinde düzenlemeler yapılmıştır.

Ayrıca, genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesi ve Spor Yasası'nda öngörülen şekilde Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne bildirimde bulunulması gibi düzenlemeler Tüzük tadil metnine işlenmiştir.

Tüzük tadil edilerek, Kulübün İhtiyaçlarına ve Günün Şartlarına Uygun hale getirilmesi, hükümlerin güncellenmesi, işlevsellik kazandırılması, mali ve idari yapı ile kurulların verimliliğinin artırılması, üyelerle ilgili düzenlemelerin fiiliyata ve günün koşullarına uyarlanması hedeflenmiştir.

Üyeler bölümünde, değişiklik olarak taraftar ve genç üye kavramları kaldırılmış yerine genç taraftar kavramı tanımlanmıştır.

Kulüp idari yapısının ve Kurulların daha efektif hale getirilmesi amacıyla, bazı Kurul üyeliklerinde uzmanlıkların aranması hedeflenmiştir.

İstişare Kurulu ile Arşiv ve Müze Kurulu kaldırılmıştır.

Divan üyeliği kabulü, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olarak belirlenmiştir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler