"Trabzonspor kendinden vazgeçti"

Eski futbolcular Serdar Bali ve Ali Kemal Denizci bordo mavili kulübün durumunu değerlendirdi.

"Trabzonspor kendinden vazgeçti"
Kuruluşunun 50. yılında sezona şampiyonluk parolasıyla başlamasına rağmen büyük bir hayal kırıklığı yaşayarak beklentilerin bir hayli gerisinde kalan Trabzonspor’da, yönetim kongre kararı aldı. Tarihinin en zor dönemlerinden birini geçiren bordo-mavili camiada eski futbolcular Serdar Bali ve Ali Kemal Denizci sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

TRABZONSPOR'DA DUYGU BİTTİ

Serdar Bali: (Eski Trabzonspor ve milli takım futbolcusu)

* Trabzonspor’un başarısızlığındaki en etkin neden nedir sizce?

Trabzonspor’un bugünkü durumunu şöyle tarif edebiliriz. Hani o medeniyet dediğimiz canavar var ya; İşte Trabzonspor bu medeniyete yenildi. Ananelerini, gelenek ve göreneklerini koruyamadı. Yani GDO’su değiştirilmiş metabolizma olduk. Geriye bir dönüp bakıldığı zaman nasıl ve hangi şartlarda şampiyon olduğu incelenirse ve oralardan ders çıkarılırsa Trabzonspor iki yıl sonra yine şampiyon olur. O şampiyon olunamadığı ve gerilemeye doğru gittiği zamanlar zaten kendini gösteriyor. Atay Aktuğ zamanında, Faruk Özak zamanında ve Özkan Sümer zamanındaki sürece baktığımız zaman kadro içerisindeki alt yapı oyuncuları ağırlıkta ve yine bir yükseliş var Trabzonspor’da. Yani bu üç başkan döneminde aidiyet duygusu var ve başarı da var.

Yani bir karşılaşmada takım mağlup olduktan sonra evine gidip üzüleceksin, dert edineceksin. “Efendim biz profesyonel futbolcuyuz.” Biz değiliz. Biz profesyonel olmadığımız için şampiyon olduk. Şu andaki en büyük eksiklik duygu eksikliği.

ÇÖZÜM: ESKİ FUTBOLCULAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
 
Trabzonspor, Bayern Münih modelini uygulayacak. Beckenbauer başkan ve altında eski futbolcular. Şimdi Trabzonspor’a da eski futbolculardan bir başkan çıkacak, altına şemsiyeyi açacak ve camia da bunu kabul edecek. Bu model Trabzonspor’u şampiyonluğa taşır. Tabi borç bir yere kadar çıktıktan sonra hamle yapma şansın az oluyor. O yüzden belki biraz sıkıntı çekilir. Ama süreç içerisinde bu da aşılır. Bir önemli şey daha. Bu modele taraftar da saygı ve sabır gösterecek. Bence bunun başka yolu yok.

Bakın Türkiye’de de Başakşehir bunun en güzel örneğidir. Başakşehir bugün doğru hamleler yaparak ve iyi futbol oynayarak buraya geldi. Örneğin; şu anda Trabzonspor’a Şenol Güneş başkan olsa veya bir başka eski futbolcu başkan olsa ve biz eski futbolcularda o başkanın şemsiyesinin altına girse ve taraftarda sabretse Trabzonspor eski günlerine geri döner. Bence çıkış yolu bu.

TRABZONSPOR KENDİNDEN VAZGEÇTİ

* Ali Kemal Denizci (Eski Trabzonspor ve milli takım futbolcusu)

*Trabzonspor nasıl geldi bu duruma?

Kendinden vazgeçersen buraya gelirsin. Biraz açarsak; o dönemdeki başarılar kendi evlatlarının mücadelesi ile gelen bir başarı. O dönem Trabzonspor’da oynayan futbolcular kendi takımına sahip çıktı, kendi takımı için oynadı, kendi şehri için oynadı. Para pulu hiç düşünmeden oynadı ve başarılar öyle geldi. Şimdiki mantalite ise Avrupa’dan Afrika’dan alınan futbolcularla günü kurtarma başarısı. Yabancı bir futbolcunun takıma sahip çıkması takımı için oynaması mümkün değil. Paramı alırım işime bakarım mantığı hakim. Türlü hokkabazlıklar yaparak bir başarı elde etmeye çalışırsan olacak olan budur. Ve olmuyor da.

ÇÖZÜM: KUCAKLAYICI BİR YÖNETİM ŞART

Çözüm çok iyi bir yönetimden geçiyor. Onun adamı, bunun adamı değil, Trabzonspor’un adamı olacak bir yönetim. Bu yönetimin başına da camianın saygı duyduğu bir başkan. Önemli olan camiayı kucaklayacak bir yönetim ve başkan. Bu olduktan sonra başarı üç dört sene sonra gelir. Tabi taraftarda buna sabredecek. Taraftar sabretmez ise bu iş olmaz. Fazla harcamayacaksın ve kendi alt yapına döneceksin. Bu alt yapıyı bir iki dış transferle de desteklediğin zaman başarı elde etmemek mümkün değil. Trabzon diğer takımlara pek benzemez. Bu taraftar ve bu takıma küs olan insanlar azıcık heyecan duysun akın akın akın peşine gider Trabzonspor’un. Trabzonspor şampiyon olur. Ancak akıllı ve kucaklayıcı bir yönetimin iş başına gelmesi ile olur.

Aydınlık

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor