Trabzonspor Altyapı Koordinatörü Cihan: Türkiye'de antrenman yok

Trabzonspor Altyapı Koordinatörü Hamit Cihan Haber61 TV'de canlı yayın konuğu oldu.

Trabzonspor Altyapı Koordinatörü Cihan: Türkiye'de antrenman yok

Trabzonspor Altyapı Koordinatörü Hamit Cihan, Haber61 TV'de Haber61 Genel Koordinatörü Tuncay Lakot'un canlı yayın konuğu oldu. Cihan, altyapının işleyişinden Trabzonspor'un kurtuluş reçetesine kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Trabzon'un büyük bir futbolcu potansiyeli olduğunun altını çizen Cihan, iyi bir yapılanma sonucunda dünya geneline oyuncu üretimi yapılabileceğini söyledi. Cihan futboldan önce akademik başarının daha önemli olduğuna dikkat çekerek Trabzonspor altyapısında yaptığı araştırmada futbolcuların U14 kategörisinde okulda çok başarılı olduğunu ancak kategoriler yükseldikçe başarının düştüğünü hatta U21 kategorisinde okuma yazma bilmeyenler olduğunu dile getirdi.

Hamit Cihan'ın Haber61'e yaptığı açıklamalar şu şekilde;

Benim için en önemli antrennör seçme kriteri toplumsal kabullenme. Burası sadece benim değil Trabzonspor’un yeri. Uyumlu çalışabilmek de çok önemli. Ben de bu konularla ilgili  bir havuz oluşturdum.  3 havuz oluşturdum. Bunlardan biri daha önce çalışmış tecrübeli isimler. İkincisi profesyonel futbolu yeni tamamlamış teknik direktörler ki bunlardan biri de Yattara’dır. Onunla ilgili projemizde farklıdır. Gelecek günlerde gelişmeler olacaktır. Üçüncüsü de öğretmen grubudur. Öğretmenlik yapan aynı zamanda antrenörlük yapabilecek isimlerdi. Bu noktada yönetim asla bize karışmamıştır. Bu konuda kendilerine teşekkür ederim. Bize kırılmış olanlar olabilir ama kesinlikle akraba v.s bağıyla buraya birini getirmedim.

ALTYAPIDA SONUÇ HEDEFİ OLMAZ

Altyapıda şampiyonluk gibi sonuç hedefi yok. U11 turnuvasında Trabzonspor Kanuni’yi yenerse Soğuksu çıkacakmış, yenilirse çıkamayacakmış. Sonuç olarak Kanuni kazandı ve Soğuksu çıkamadı. Bunun üzerine Soğuksu’nun hocası sosyal medyada şike var tarzında bir şeyler yazmış. Burada bunlara gerek yok. Orada çocuklar feryat figan etmiş. Burada felsefemize uymayan hedef duygularına hakim olamayan iki hocanın takımları yarıştırması gibi yanlış bir tutum oluşmuş ben buna kırıldım. Ancak bu arkadaşlar ilerleyen dönemde yine burada çalışabilir. Bu arkadaşların görevine son verilmesi şike gibi lekeleyici bir suç yoktur,  sadece hedeflerle ilgilidir. Metin, Denizhan ve Kamil hocanın kulübede olması ortamı gerdi o nedenle kırgınım. Hakan hocaya ise geri dönmesi için teklif götürdüm. Arkadaşların kulübede oturması iyi niyetli ama maçın ilerleyen sürecinde idare edememeleri takımları yarıştırmaları sorundu. Olay tamamen yanlış anlaşılma.

TRABZONSPOR ALTYAPISININ YOL HARİTASI

Bizim yol haritamız, katma, eğitim ve entegrasyon. Yetenekli futbolcuyu katacaksınız. Doğru eğitim vereceksiniz. Ve iyi entegrasyon sağlayacaksınız. İyi oyuncuyu kattınız, iyi eğitim vermediğiniz de olmaz. Çocuğun iyi bir entegrasyonla profesyonelliğe hazırlanması gerekiyor. Mutlaka buradan A takıma katılım olması gerekiyor. Dünyanın izlediği yolu biz izleyemiyoruz. Dünya takip ediyor, biz u21’e kadar bekletiyoruz. Belki o çocukları başka yerlere göndermek daha iyi olacak.

U21’DE OKUMA VE YAZMA BİLMEYEN FUTBOLCU VAR

Eğitimi 3 sosyal ortamda ele almak gerekiyor. Aile, okul ve kulüp. Çocuğun 24 saati içinde 8 saat uyku, 8 saat okulu var geri kalanında biz çocuğa bir şeyler katmalıyız. Çocuk 4’de okulda çıkıyorsa alacağız buraya getireceğiz. Burada öğretmenleri tarafından belli saatlerde okul eğitimlerini almayı sürdürecek, ardından da idman yapacak. Ben oyuncularımın karnelerini alıp bakıyorum. Şok edici bir durum var. U14 çok iyi kategori ilerledikçe düşüyor u 21 takımında ise üniversiteyi kazanan 4 tane futbolcu var. Onlar da özel üniversite. Bu kategori içinde okuma yazma bilemeyenler var, siz bunlra ne öğretebilirsiniz. Burada veli toplantısı da yapacağım. Sadece futbol oynayarak olmaz. Bizim için akademik eğitim ilk sırada futbol ikinci sırada. Akademik başarının futbola nasıl yararlı olduğu bilimsel bir gerçek.

FUTBOL BASKETBOL GİBİ DEĞİL

Yetenek insana doğuştan gelen birşeydir. Boyunuz ve kilonuz sizin doğuştan yeteneklerinizdir. 1.90 boyunuz var, 100 kilonuz varsa jokey olamazsınız. 50 kilo olmalısınız. Bu demektir ki jokeylik için yeteneksizsiniz. Futbolda, basketbol gibi bir bakışta yetenek anlayamazınız. Basketbolda bakarsınız boyu çok kısaysa yeteneksiz diyerek elersiniz. Futboldaki yetenek seçimi ise bir süreçtir. Bunu doğru takip etmelisiniz. Bizim buradaki sorunumuz, çocuk Trabzonspor’a girdikten sonra veli istiyorki çocuk u21’e kadar burda kalsın. Bu sefer çocukta etkileniyor oynayamıyor, Trabzonspor için yetersiz, başka kulüplere yönlendirelim dediğimizde kavga kıyamet kopuyor. Sonra torpil var deniyor, eğer ispatlayan olursa burada olmak istemem.

“TÜRKİYE’DE ANTRENMAN YOK”

Türkiye’de antrenman daha doğrusu eğitim yok. Bir insanı sosyal gelişimi, fiziksel gelişimi olarak ele alamazsanız geliştiremezsiniz. Benim uzmanlık alanım olduğu için söylüyorum Türkiye’de antrenman yok. İnternette gördüklerimizi uygulayarak çocuklara fayda sağlayamazsınız. U14 takımı ile bakıyorsunuz ki A takım antrenmanı aynı. Veya U14 ile U21 antrenmanı aynı. Eğer böyleyse demek kimse çalışmıyor. Aynı antrenman iki farklı yaş grubuna fayda sağlamaz. Yarışma antrenmanı farklıdır. Mesela A takım bu şekilde çalışıyor. Pazar günü oynanacak maça 1 hafta hazırlanılır. U14’te daha farklı yüklemeler yapılması lazım. Biz maçı değil antrenmanı kontrol ederiz. Antrenmanı planlarken oyuncunun gelişimine göre planlamak lazım özellikle altyapılarda. Ne yazıkki yarışmacı takımları hazır antrenmanlar yapıyor. Oyuncular gelişime dirençli oyuncular. Kitap okumayan, film izlemeyen, öğrenmeyen yapıda insanlar.

BİZ BİR “YOGİYİZ”

Biz bir “yogiyiz” dedim arkadaşlarla ilk toplantımızda. Yediğini, Okuduğunu Gördüğünü İzlediğini konuş. Bunları konuş arkadaşlarınla. Bunlardan yaptığın çıkarımları konuş. Kültürel anlamda yaptıklarını paylaş. Bizim sporcularımız bunları yapmalı.  Bunlar seni geliştirecektir. Mesela bir yemek bir kültürden coğrafyadan çıkmıştır.

ANTRENMAN BİREYSELDİR

Ölçmeden hiç birşeyi takip edemezseniz. Biz basit yöntemlerle de olsa çocukları ölçüyoruz. Koşusunu, kuvvetini, aerobiğini, sıçramasını ölçüyoruz ona göre antrenman uyguluyoruz bunların da sonuçlarını takip ediyoruz. Aksi takdirde doğru bir antrenman ortaya koyamazsınız. Futbolcuların bireysel kapasitelerini bilerek antrenman yaptırmalısınız. Ben 10 saniyede 100 metreyi koşabiliyorsam, sen 15 saniyede koşabilirsin. Antrenmanlar bireyseldir.

AVRUPA’DA İZLEDİĞİMİZ TAKIMLAR VAR

Gerek Almanya, İngiltere ve Fransa’da izlediğimiz bazı takımlar var. Ben şunu yapmam. Bir kulübün ülkenin yöntemini alıp birebir uygulamak yanlıştır. Çünkü uyguladığınız insanlar farklı. Fiziksel olarak , kültürel olarak farklı. Düşüncelerden yararlanmak başka bir şey, alıp tamamen uygulamak başka bir şey. Siz kendi insan modelinize göre sisteminizi belirlemelisiniz.

ÇOCUKLARA TOLERANS TANIYORLAR

Köln’ün altyapısında çalışmış arkadaş geldi onların videolarını gösterdi. Okuldan kesinlikle taviz vermediklerini söyledi. Kesinlikle bir gün bile gitmemişliği yok. Bizimkine bakıyorum okulun yarısına gitmemiş ama matematiği 5. Benim kendi çocuğum sabaha kadar çalışıyor o kadar başarılı değil. Meğer o çocuklar okul takımında diye tolerans tanıyorlar.

ÇOCUKLAR AİLENİN ÜZERİNE ÇIKARILMAMALI

Gece sabaha kadar çocuğun telefonda konuşması nedir. Çocuk akşam belli saatte bırakacak, kitap okuyacak ondan bir çıkarım yapacak. Bunu burada oluşturmak istiyoruz. Benden sonra da devam etmeli. Burada sınıflar oluşturduk, bir çok uygulama var. Ben buraya 3 psikolog bir  de diyetiysen katıyorum. Babalar çocuklarına çok zarar veriyor. Daha önce de yaşadığım bir olay vardı. Bir çocuk vardı tamamen disiplinsiz. Ben psikolojik destek verdirdim.  En son 1 yılın sonunda büyük bir disiplinsizlik sonucu men edildi. Babasıyla görüştüğümde babası “Bu çocuğa verdiğim emeği kızıma versem doktor olurdu” dedi. Bakın babanın egosuna. Böyle olmamalı. Kendi geçmişte istediği şeyleri çocuğa zorla yaptırmaya kalkmamalı. Ailenin üzerine çıkarmamalı.

SİSTEM OLUŞMALI

Burada yetenekli oyuncuların kalma kültürünü oluşturmak gerekiyor. Benden sonrada bunun devam etmesi için sistem gerekiyor. Ben zaten uzun süre kalmak istemem. Maksimum 3-5 sene kalınır sonrasında zaten kalmamak lazım sistemin ilerleyebilmesi için.

HERKES KENDİNİ GELİŞTİRMELİ

 Teknik adam gelişimi konusunda TUFAD’ın bir çok çalışması var. Benden de fikir istediler. Bizim de bir düşüncemiz var. TUFAD’ın bir çabası var ama ekonomik tabloda tabiki yeterli değil. Zorunlu gelişim adı altında eğitim veriliyor. İnsanların zorunlu olarak gelişmesi diye bir şey söz konusu değil. Ülkemizde eğitim tamamen bireyseldir. Herkes kendi çabasıyla kendini geliştirmek zorundadır.

TRABZON TÜRKİYE’YE DEĞİL DÜNYA’YA ÜRETİM YAPABİLİR

Bu süreci yaşayabilirsek 5 yıllık anlaşma yaptım. En azından 3 yılını tamamlayabilirsek her şey güzel olacak. Ancak beni zorlayan konu veliler konusu. Çok acımasızca çocuğu sahiplenen veliler var, bunlar beni zorluyor. Bunları aşabilirsek, kendi doğrusunu kendinde araması gerektiğini göstereceğiz. Bizim buradaki oyuncumuzun rakibi Barcelona’daki İngiltere’deki oyuncu olmalı. Bu potansiyel bu ilgi hatta zararlı sevgi var. Trabzonspor altyapısından yararlanarak Türkiye’deki hatta iddia iddia ediyorum Dünya’ya üretim yapabilecek potansiyeli var. Bunları kimler yapacak antrenör arkadaşlarımız. Doğru bir rekabet yaparak gelişecek. Buradaki bütün kulüpler bizim altyapımız. Ben oyuncu seçmeyeceğim. Seçilmiş oyuncuları seçeceğim. Kulüpler kendileri seçecek ben bakacağım. Böyle bir sistem geliştirerek süreklilik haline getireceğiz. Biraz daha kafa yormak gerekiyor. Barcelona’nın modeli şu bizde onu yapalım . Bu değil. Takip et, ölç biç yap. Ben o bu anlamda buradaki potansiyele güveniyorum. Benim burada maaş alsam ne olur almasam ne olur, önemli olan verimli olmak. İnsanların bize saygı duyması gerekiyor. Bu bir süreç ve bu süreci takip etmemiz gerekiyor.

Trabzon’da futbol sahaları çok yetersiz. Yavuz Selim de yıkıldığı için çok yetersiz. Şimdi Beşirli’de idman yapıyorlar. Soyunma odaları vs yok. Kötü bir durum. Daha iyi tesisler gerekiyor. Belediye başkanımız daha önce söz vermişti, bekliyoruz.

KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor