Trabzon UEFA Tehditi Altında

UEFA bundan 4 yıl önce, 2011-12 sezonundan itibaren Finansal Fair Play (FFP) kurallarını yürürlüğe koydu , 2013-2014 sezonundan itibaren de lisanslama sistemine başladı. Trabzonspor ’un Mali  finansal durumu her geçen gün bir önceki sezondan daha da kötüy

Trabzon UEFA Tehditi Altında

UEFA bundan 4 yıl önce, 2011-12 sezonundan itibaren Finansal Fair Play (FFP) kurallarını yürürlüğe koydu , 2013-2014 sezonundan itibaren de lisanslama sistemine başladı.

Trabzonspor ’un Mali  finansal durumu her geçen gün bir önceki sezondan daha da kötüye gidiyor.  İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığındaki bölük pörcük yönetim adeta ateşle oynarken,Trabzonspor Mali Fair Play konusunda ateş hattının içinde.

 Hacıosmanoğlu başkanlığındaki yönetim UEFA'ya verilen taahhütlerin hiç birini yerine getirmezken, tam tersi UEFA kriterlerinin dışında hareket etmeyi sürdürüyor, 

UEFA KİMSEYE ACIMIYOR

 UEFA Mali Fair Play kriterlerini tutturmayan kulüplerden ek bilgi isteyip takip sürecine geçerek duruma göre yaptırımda bulunuyor. Trabzonspor UEFA ile ceza yiyerek anlaşmaya varırken UEFA’ya verilen Mali Fair Play kriterlerine uyacağız sözüne rağmen yapılan bilinçsizce harcamalar nedeniyle hesaplar alt üst oldu

GİDER GELİRDEN 5 MİLYON EURO FAZLA ANTLAŞMASI İMZALANDI

16 Mayıs 2014 tarihinde UEFA ile yapılan anlaşma kapsamında, Trabzonspor 2014-15 sezonu boyunca çalışanlara sağlanan faydalara ilişkin giderleri (futbolcu ve teknik kadroya sağlanan toplam maaş ve maç başı, prim vb. faydalar ) arttırmayacağını ve başa baş açık sınırını kabul edilebilir yasal sapma olan 5 milyon € seviyesine çekeceğini taahhüt ederek, aynı sezonki UEFA gelirlerinden 200 bin €’nun da ceza olarak mahsup edilmesini kabul etti

GEÇEN SENEYE ORANLA 43MİLYON ARTTI

Trabzonspor'un KAP’a bildirdiği mali tablolara göre futbolcularına bir önceki yıla göre vergi ve stopajlar dahil 139.045.853 TL maaş ve prim ödemesi yaptı. Bunlara diğer personel harcamaları da eklenince tutar 144 milyona çıktı. Bordo mavililerde bu yılki mali tabloya bakıldığında geçen seneye göre 43 milyon liralık bir artış var.

BORCU İNDİRECEĞİZ ANLAŞMASINA RAĞMEN ARTTI

Trabzonspor kadrosunun geçen yıl % 95 olan maaşların gelire oranı bu yıl % 140 seviyesine çıktı. Hacıosmanoğlu başkanlığındaki yönetim UEFA'ya  2014 mali tablolarında vergi ve stopaj hariç futbolcu giderlerini 89 milyondan 80 milyon TL’ye inmesinin hedeflendiği beyan etmişti. Ayrıca son bildirimde ise 2015-2016 sezonu için yine vergi ve stopaj hariç futbolcu, teknik kadro ücret ve giderlerinin 105 milyon TL’den 100 milyona ineceği taahhüt edilmişti

MAAŞLARIN GELİRE ORANI SAĞLANMAZSA UEFA CEZA VERECEK

Futbol faaliyetleri üzerinden 99.4 milyon TL gelir elde eden bir kulübün, bunun yaklaşık % 20’sini Onur Kıvrak, Cardozo ve Mbia’ya garanti ücret olarak ödüyor Trabzonspor seneye maaşların gelire oranında  % 140 olan % 200 seviyelerine çıkarması halinde  UEFA’dan ceza yiyecek.

ZARAR 2 KATINA ÇIKTI

Trabzonspor’un özkaynakları negatif 56.345.978 TL olurken, ürettiği toplam gelir geçen seneye göre 2.7 milyon TL düşerek 104.238.738 TL ve net zararının da 51 milyon liradan 104 milyon TL’ye çıkarak gelirle başa baş noktasına geldiği görülüyor.

AVRUPA’DAN 35  MİLYON BEKLENİYORDU

Trabzonspor bu gideri denklemek için hâlihazırda 104 milyon TL futbol faaliyetlerinden üreteceği gelirde de 50 milyon TL’lik bir artış öngörüyordu.  18 milyon TL olan, son 32’ye kalınan UEFA Avrupa Ligi gelirlerini bu yıl 35 milyona çıkarmayı hedeflerken ,kupadan  400 bin €, yaklaşık 1,2 milyon TL tutarında dayanışma payı ile yetinildi.

Geçen dönem 5,8 milyon TL olan Spor Toto isim hakkı gelirlerinin, ön elemeler sebebiyle UEFA’da oynanacak maç sayısının artacağı düşünülerek 3.2 milyon TL artarak 9 milyona çıkacağı hesaplanmıştı ama geçen sene 10 maç oynayan bordo mavililer bu sene 4 maçta kaldı.

PAHALI ALIP ZARAR EDEREK SATIYOR

İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığındaki kulübün kısa vadede net 194 milyon TL ödemesi var. Bordo Mavililer -Yeni kredi kullanımı ve kredilerin yeni temlikle uzatılması ile vergi borçlarının ertelenmesinden 110 milyon TL tasarruf bekliyor Ancak  Trabzonspor son 3 senede gelirinin yaklaşık % 18’ini i aldığı futbolcularla sattıkları futbolcular arasındaki farka, akıtıyor.

 

İŞTE UEFA  FFP’NİN  EN KRİTİK 5 UNSURU

1-KULÜPLERİN GELİRİNDEN FAZLA HARCAMA YAPMAMASI.

2-KULÜPLERİN HİÇBİR FUTBOLCU, KULÜP YA DA YASAL OTORİTEYE VADESİ GEÇMİŞ BORCUNUN  BULUNMAMASI.

3-FUTBOLCULARA ÖDEYECEĞİ MAAŞ VE PRİMLERİN GELİRLERE ORANININ TERCİHEN % 70’İ GEÇMEMESİ.

4-YILLIK GELİR-GİDER TAHMİNİNDE BAŞA BAŞ NOKTASINI TUTTURMASI VE 5 MİLYON €’LUK KABUL EDİLEBİLİR SAPMA İÇİNDE KALINMASI.

5-NEGATİF ÖZ SERMAYEYE DÜŞÜLMEMESİ.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor