Şota'dan Trabzonspor sözleri: Şampiyonluk için...

Teknik direktör Şota Arveladze, Trabzonspor ile ilgili sorulara yanıt verdi

Şota'dan Trabzonspor sözleri: Şampiyonluk için...

Trabzonspor'un unutulmayan isimlerinden eski golcü ve teknik direktörü Şota Arveladze, bordo mavili takım ve futbola dair değerlendirmelerde bulundu.

Şota'nın Ajansspor'daki röportajı şu şekilde;

"ARÇİL FORVET, BEN KALECİYDİM"
-Vaktinizi almadan ilk olarak futbol tutkunuzun ne zaman başladığını öğrenmek istiyorum.

6 yaşında futbol oynamaya başladım. Önce abim daha sonra ben ve Arçil futbola merak sardık. Ben kaleciydim, Arçil ise forvetti. Daha sonra ben de forvete geçtim. 

"ÖNCE DAVİD KİPİANİ SONRA MARADONA"
-Örnek aldığınız bir futbolcu var mıydı?

Gürcistan'da David Kipiani isminde efsane bir oyuncu vardı. O benim idolümdü. Kendisi 2001'de vefat etti. Bir de Diego Maradona'ya hayrandım. 

"BİZİ SADRİ ŞENER TRABZONLU YAPTI"
-Kardeşiniz Arçil ve sizin Trabzonspor'a transferiniz nasıl gerçekleşti?

Biz 1993'te Dinamo Tiflis ile Türkiye'ye bir kampa geldik. Orada hazırlık maçları oynadık. Trabzonspor'un başkanı Sadri Şener idi. Başkan Sadri Bey ile birlikte Süleyman Hurma ve Cafer Hazaroğlu bizimle görüşmeye geldi ve Trabzonspor'a transfer olduk. 

"ARACI HAKEM ERMAN TOROĞLU"
-Eski hakem Erman Toroğlu'nun Dinamo Tiflis ile oynadığınız bir Avrupa maçında sizi beğendiği ve Trabzonsporlu yöneticilere tavsiye ettiği söyleniyor. Doğru mu?

Ben bu soruya binlerce kez cevap verdim. (Kızıyor) Fakat yine de cevap vereyim. Evet, doğru... 

"YABANCILIK ÇEKTİRMEDİLER"
-Trabzon'a adapte olmakta zorlandınız mı?

Her insan evini değiştirdikten sonra zorluk çekiyor. Allah'tan hem kulüp her taraftar hem de şehir bize destek verdi. Sonunda her şey  güzel oldu. 

ŞAMPİYONLUK NEDEN KAÇTI?
-1995-1996 sezonunda Trabzonspor  ile şampiyonluğa çok yaklaşmıştınız. Sizce o sezon şampiyonluk neden kaçtı?

Fenerbahçe bizden daha iyiydi. Biraz da şans faktörü vardı.

"AVNİ AKER'DE 1 PUAN İÇİN OYNANMAZ"
-Fenerbahçe'ye Avni Aker'de kaybettiğiniz 2-1'lik maçta teknik direktör Şenol Güneş'in gereğinden fazla takımı ofansif oynattığı için eleştirenler var. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?

Lütfen ya...! Trabzonspor, kendi sahasında beraberlik için mi oynar? Bırakın Allah aşkına...Kadro ve taktiğimiz her zamanki gibi aynıydı. Ama olmadı. Şans yanımızda değildi. Fenerbahçe de acayip iyi bir takımdı. 

"EN ANLAMLI GOLÜMÜ GAZİANTEPSPOR'A ATTIM"
-Siz Türkiye'de gol kralı tacını takan ikinci yabancı futbolcusunuz. Trabzonspor forması ile en anlamlı golünüz hangisiydi?

Bence ilk golüm çok önemliydi. Gaziantepspor'a atmıştım.  Onlar cezalı olduğu için maç İstanbul'da oynanmıştı.

"FUTBOLUMUZ KEYİF VERİYORDU"
-Trabzonspor'da birlikte oynamaktan keyif aldığınız takım arkadaşınız kimlerdi?

Çok kaliteli oyunculardan kurulu bir takımdı. İyi bir gruptuk. Birlikte oynamaktan hepimiz zevk alıyorduk. O nedenle sadece bir kaç isim veremem.

"HOLLANDA'DA HERŞEY TAKTİK  ÜZERİNE"
-Trabzonspor'dan ayrıldıktan sonra Ajax'a gittiniz. Hollanda futbolu ile Türk futbolu arasındaki en belirgin fark neydi?

Hollanda'da taktik daha fazlaydı. İdmanlar daha çok taktiksel anlamda çalışmalarla geçerdi. 

"TRABZONSPOR'A HOCA OLMAK DAHA ZOR"
-Siz kısa süre Trabzonspor'da teknik adamlıkta yaptınız. Trabzon'da futbolcu olmak mı daha zor yoksa teknik direktörlük mü?

O kişiye ve döneme bağlı tabi...Belki bazıları futbol oynarken zorluk çekti. Ben hoca olarak zorluk çektim. 

"BASKI OLMAZSA UYKUNUZ GELİR"
-Baskı  mı vardı?

Hayır...Baskı sorun değil. Tam tersi güzel birşey. Baskısız uykunuz gelir. 

"ŞAMPİYONLUK İÇİN PLANLAMA ŞART"
-Size göre Trabzonspor'un şampiyonluk reçetesi nedir?

Ben uzaktayım şimdi. Ne desem bilmiyorum ki? Her şey lazım. Öncelikle moral. Herkesin farklı bir planı var. Bence belli bir dönem lazım. En az iki üç senelik bir planlama şart. 

"TÜRKİYE'NİN KADROSU DAHA İYİSİNE LAYIKTI"
-Türk Milli Takımı'nın Euro 2020'deki performansı sizi şaşırttı mı? Neden başarılı olamadı?

Neden olmadı, bilmiyorum. Ama üzüldüm tabi...

-Oyuncu kadrosu yeterli miydi?

Yeterli mi? İki tane kadro yapardın. 2002'deki Dünya Kupası'nın meşhur kadrosundan kötü değildi bence. Futbolcuların oynadıkları takımlara bakın? Nerede oynuyorlar, nasıl oynuyorlar? Bence inanılmaz zengin ve güzel bir kadro vardı. Bazen olmuyor. Kolay değil. 10 günlük bir süreçti. Ve kötü sonla bitti. Bunlar doğal şeyler. Sonra Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Zeki Çelik gittiler ve PSG'yi tekrar yendiler. PSG, Avrupa'da oynasaydı bence en az yarı finale çıkardı. 

"YABANCI KURALI HER GÜN DEĞİŞMEMELİ"
-Kulüpler bazında da Türk takımları Avrupa'da bekleneni veremiyor. En son Galatasaray, PSV Eindhoven karşısında hayal kırıklığı yaşattı.

O da tarihsel bir olay. Aradan 30 sene geçti. O sistemin doğru olmadığı anlaşıldı. Kişilere bağlı kalırsanız maalesef böyle gider. Çünkü Avrupa'da başarılı olmak için bir takım çalışması gerekiyor. Gelişme programı yok, o yok şu yok...Her gün kural değişiyor. Yabancılı yabancısız... Yabancı limiti olmasaydı bu kadar Türk futbolcu Avrupa'da oynayabilir miydi? Siz ne düşünüyorsunuz?

-Oynayamazdı herhalde. Tam emin değilim. 

Bugün yabancı limiti var, yarın yok...Öyle olmuyor işte bu işler. Programsız çalışmalar her zaman böyle kötü sonuçlar getirir. Avrupa'da başarılı olamazsınız, milli takımlarda da. Çünkü günlük planlarla başarı gelmez. 

"İZLANDA'DA LİG, TÜRKİYE'DE ALT YAPI YOK"
Siz Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı olsaydınız yabancı sayısı kuralı nasıl uygulardınız?

2020 Avrupa Şampiyonu kim oldu? İtalya mı?

-Evet, İtalya kupayı kazandı.

Eee...İtalya Ligi'nde kaç tane yabancı oynuyor? İnter'de Milan'da kaç yabancı var? Hakan Çalhanoğlu'na sorun Milan'da kaç tane yabancı oynuyor. İzlanda'nın ligi yok ya...! 300 bin insan yaşıyor. Herkes İzlanda dışında oynuyor. Alt yapı çok önemli. Onu kimse önemsemiyor. Ciddi bakmıyor. Alt yapıdaki hocalara bakın. Kim çalışıyor, hangi şartlarda çalışıyorlar? Ne kadar kendilerini zorluyorlar? Maaşları nedir? Kulüplerin alt yapıya ayırdığı bütçe ne kadar? Bunlar size net cevap verecek. 

"BALOTELLİ BAŞARILI OLSA NE DEĞİŞECEK?"
-Yakın zamanda Galatasaray Falcao'yu, Fenerbahçe Mesut Özil'i ve en son Adana Demirspor da Balotelli gibi dünyaca ünlü yıldızı kadrosuna kattı. Size göre bu tarz transferler Türk futboluna katkı sağlıyor mu?

Roberto Carlos veya Hagi başarılı mı oldu? Size göre olmadılar mı? 

-Oldular...

Peki ya Alex? Futbol işte...Birisi başarılı olacak biri olmayacak. Kaka Milan'dan Real Madrid'e gitti ama başarılı olamadı. Shevchenko Milan'dan Chelsea'ye transfer oldu, başarılı mı oldu? Hayır...Balotelli belki başarılı olacak belki de olmayacak. Bu neyi değiştirecek ki? Olaya yanlış yerden bakıyorsunuz. Türkiye'de her şey günlük. Pazartesi şöyle, salı böyle...Program yok, sistem yok.

"HAGİ, ALEX'TEN DAHA İYİYDİ"
-Son dönemde çok tartışılan bir soru var. Türkiye'ye gelen en iyi 10 numara Hagi mi  Alex mi şeklinde. Sizin bu konudaki tercihinizi merak ediyorum.

İkisi de çok büyük futbolcu ama Hagi bir adım önde bana göre. Çünkü Hagi, Avrupa'da da inanılmaz işler yaptı. Kupalar getirdi.  UEFA ve Süper Kupa gibi. Bir de Hagi sadece 5 sene oynadı, Alex ise 8 sene...

"ÇALIŞMAK İÇİN TEKLİF BEKLİYORUM"
-Kariyerinizde unutamadığınız maç var mı?

Çok var...Yaklaşık 700 maç oynadım. Ama aklımda kalan özel bir maç yok. 

-Gelecekle ilgili planlarınız nedir?

Kulüplerden teklif bekliyorum. İyi bir teklif alırsam bunu değerlendireceğim. Tekrar çalışmak istiyorum. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor