Rıza Çalımbay’ı öldü sanıp kefene sarmışlar!

Rıza Çalımbay’ın yaşam hikayesinde ilginç detaylar var…

Rıza Çalımbay’ı öldü sanıp kefene sarmışlar!
Haber61 Spor Servisi - Doğan Alayoğlu

Trabzonspor’da teknik direktör Ersun Yanal’la yolların ayrılmasıyla göreve getirilen Rıza Çalımbay’ın dikkat çeken bir hayat hikayesi var.

Çıktığı ilk maçlarda kadrosunda gerek sakatlar gerekse cezalıların fazlalığı nedeniyle zor dönemler geçiren Çalımbay, Trabzonspor’dan önce 11 farklı kulübü çalıştırmıştı. Anadolu kulüplerinde hatırı sayılır başarılar sağlayan tecrübeli teknik adam bir dönem de efsanesi olduğu Beşiktaş’ta görev yaptı.

rıza çalımbayÖLDÜ DİYE KEFENE SARILDI

Teknik direktörlük kariyerinin dışında siyah beyazlı ekibin tarihinde unutulmaz futbolcuların arasına adını yazdıran Çalımbay, hayata gözlerini 2 Şubat 1963’te Sivas’ta açtı. Yazar Fatih Sultan Kar’ın aktardığına göre Rıza Çalımbay bebekken havale geçirdi. Öldü zannedilen Çalımbay kefene sarılıp mezarı açıldığı sırada, annesi Fatma Hanım bir kez daha oğlunu görüp sarılmak isteyince yaşadığı anlaşıldı ve aileyi büyük bir sevinç sardı.çalm

İstanbul’a göç ettikten sonra ailesinin durumunun iyi olmaması nedeniyle Trabzonlu Hasan Efendi’nin bakkalında çalışmaya başlayan Çalımbay, mahalle aralarında oynadığı futbolu ilerletmek istese de kapıcılık yaparak ailesini geçindirmeye çalışan babasının kızması nedeniyle bunu gizlice yapıyordu. Bakkal Hasan Efendi’nin idare etmesiyle denemelere giden Çalımbay seçmelerde Beşiktaş’a girmeyi başararak unutulmaz bir kariyerin başlangıcına adım attı.

Beşiktaş ve Milli Takım’ın değişilmez ismi olmayı başaran Rıza Çalımbay  1988-89 sezonunda da Dünya Karması’na seçildi.

FUTBOLCU OLMASAYDIM VE OKUYABİLSEYDİM…
Rıza Çalımbay yine verdiği bir röportajda futbolcu olmasaydı doktor olmayı çok istediğini dile getirdi. Tecrübeli teknik adam bu isteğini şöyle anlatıyor  “Doktorluk mesleği benim çok saygı duyduğum bir meslektir. Futbolcu olmasaydım ve okuyabilseydim doktor olmayı çok isterdim. İnsanlara yardım etmek, kötü duruma olan birini kurtarmak çok güzel bir şey. Bazı arkadaşlar şöhret oluyorlar günlerce orada burada konuşuluyorlar ama doktor birisinin hayatını kurtarıyor kimsenin umurunda değil. O işin yapıyor, evine dönüyor, ertesi gün yine birisini kurtarıyor. Aynı şekilde emniyet görevlilerini de takdir ederim. “ 
çalımbay
OKUYAMADI AMA…
Rıza Çalımbay ailesinin maddi imkansızlıkları nedeniyle eğitimine ilkokuldan sonra devam edemedi. Ancak buna takılıp kalmayarak, futbolculuk kariyerinin sonunda İngiltere’ye giderek aylarca kalıp İngilizce öğrenerek kendisini geliştirmeyi başarmış. Çalımbay bu konuyla alakalı olarak “ Okumak şart değil kendini öbür türlü de geliştirebilirsin. Hatta İngiltere dönüşünde   Daum'un yardımcısıyken aynı zamanda tercümanlığını da yaptım.” diyor.


Rıza Çalımbay’ın yaşam hikayesinde ilginç detaylar var…
Rıza Çalımbay’ın yaşam hikayesinde ilginç detaylar var…

(Haber kaynak gösterilmeden kullanılamaz)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler