Özkan Sümer için anma töreni düzenlendi

Trabzonspor'un efsane ismi Özkan Sümer unutulmadı

Özkan Sümer için anma töreni düzenlendi

Trabzonspor’un efsane ismi Özkan Sümer Trabzon’da törenle anıldı.

Geçen yıl hayatını kaybeden Özkan Sümer için Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde anma töreni düzenlendi.

Geniş bir katılımın olduğu töreni Sunay Akın sunarken,  Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen, Kurucu isimlerden Nizamettin Algan, TUFAD Kurucusu İsmail Dilber , Özkan Sümer’in kardeşi Rasim Sümer, Trabzonspor ve A Milli Takım eski teknik direktörü Şenol Güneş, eski futbolcular Serdar Bali, Hami Mandıralı, Lemi Çelik, Mehmet Aurelio, Hüseyin Çimşir, Eski asbaşkan Erol Tuna, eski yardımcısı Ömer Uzun, eski yardımcısı teknik direktör Sadi Tekelioğlu, Baro Başkanı Sibel Suiçmez, yazar Metin Tükenmez, arkadaşı Murat Özdemir, Prof. Dr. Feyyaz Özdemir(doktoru), İsmail Yavuz, İbrahim Can, Hamit Cihan, Genç futbolcular Zeliha Şimşek ve Süleyman Cebeci açıklamalarda bulundu

VTR olarak da Lale Orta, Reşit Kalfa, Ergün Gürsoy, Ekrem İmamoğlu, Erdal Atalay, Hamdi Aslan, Faruk Özak, Eşay Öngür, Uğurcan Çakır, Şevki Gençosmanoğlu ve Yusuf Yazıcı katılarak mesajları gösterildi.

Özkan Sümer için anma töreni düzenlendi

AHMET AĞAOĞLU: FELSEFESİNDEN AYRILMAYACAĞIZ

Programda konuşan Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu “Felsefesinden hiçbir zaman ayrılmayacağız” ifadelerini kullandı.

Ahmet Ağaoğlu “70li yıllardı Şenol Hocamda takım kaptanıydı, İstanbul’da takım kampına gitmiştim imza istemiştim hocamda vermemişti. İlk kez Özkan Sümer’i orada gördüm. Daha sonra Galatasaray’ı çalıştırdığı dönem bir restoranda gidip tanıştım hayranı olduğumu söyledim. Trabzon’u İstanbul’da temsil ettiği için gurur duyduğumu söyledim. 10 dakika konuşmuştuk.

Trabzon’da ise ilk kez İskender’in jübilesinde sıcak bir temasımız oldu. Şenol hocamda teknik direktördü. Sonra ASKF Başkanlığı yaptı orada hayran olduğum yönü altyapı felsefesiydi. Başkanlığı döneminde yardımcılığını yaptım. 96’larda altyapının ne kadar önemli olduğu, sporun temeli olduğunu, yapılması gerekenleri onu izleyerek konuşarak öğrendik.

Kendisiyle ilgili cümlelerle çok uğraşmak istemiyorum. Futbolun her kademesinde hizmet etti. Trabzon’un değil ülkenin çok önemli bir değeri. Çok önemli bir değeri kaybettik ama felsefesi yaşıyor. İçinde bulunduğumuz şartlar o felsefenin dışında bıraksa da hiçbir zaman uzaklaşmayacağız.

Özkan Sümer Futbol Akademisini hizmete açtık. Avrupa’dan bir çok spor yazarı buradaydı, Trabzon’da futbolun nasıl bir noktaya geldiği konusunda söyleşi yapmak istediler. Kısa bir konuşma yaptıktan sonra kendilerini bu akademiye götürdük. Trabzon’un futbol gerçeği bu.” İfadelerini kullandı.

ALİ SÜRMEN: ONU ÖZKAN SÜMER YAPAN...

Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen ise yaptığı konuşmada "Özkan hocamızın felsefesi vardı. O felsefeyi anladık mı, anladıysak gereğini yaptık mı? Asıl tartışmamız gereken konular.  Atatürk’ün bir yazısı vardı az önce burada. Birçok şeyi oradan alabilirsiniz ama iki tanesini herkes yapabilir mi diye düşünmeye başladım. Bunlar, görebildiğinden mana çıkarmak ve zekayı terbiye etmek İşte bu iki önemli konu Özkan Sümer’i Özkan Sümer yapan ve idol yapan özelliklerdir.  Bana Trabzonspor tarihinde ilk defa yöneticilik teklif eden, ben Baro Başkanı seçildiğimde bana ilk gelen sivil toplum örgüt lideriydi. Bu çok önemli benim için bir hatıradır. Kendisini saygıyla minnetle anıyorum." dedi

Özkan Sümer için anma töreni düzenlendi

AĞABEYİ RASİM SÜMER: ONU ÇOK ÖZLÜYORUM

Özkan Sümer’in ağabeyi Rasim Sümer yaptığı konuşmada bir çocukluk anılarını anlattı. Sümer şöyle konuştu;

Özkan Sümer ile sporculuğu döneminde daha sonraki yıllarda birçok kişi benden daha fazla anılar paylaşmış hatıralar biriktirmiştir. Bu sebeple ben bu üzüntülü günde bir tebessüm için çocukluk anımızı anlatmak istedim. 12-14 yaşlarındayız, o zamanlar her zaman yaptığımız gibi dereyi farklı bir yere akıtarak suyunu azaltıp balıkları alırdık. Yine bir gün aynısını yaptık, Özkan “Ağabey balık avlayalım mı” dedi. Suyunu azalttığımız derede ben balık aldım Özkan uğraşıyor. Ne yapıyorsun yardım edeyim mi dedim “Yuva buldum, bir çıkış noktası var” dedi. Kaçırma sakın dedim. Biraz sonra bir çıkardı ki koca bir yılan. Sonra bir baktı yılana bağırarak evin yolunu tuttu. Ben de gülerek peşine gittim. Biraz sonra eve gittiğimde divanda uzanmış yatıyor kollarına kolonya sürüyor. Böylesine çok güzel çocukluk anılarımız vardı. Özkan hoca benim için de çok farklıydı. Duygularımı anlatmam mümkün değil. Her duyumla onu çok özlüyorum.


GÜNEŞ: BİR KİŞİ FARKLIYDI O DA SÜMER
Trabzonspor ve A Milli Takım eski teknik direktörü Şenol Güneş törende konuşanlar arasında yer aldı. Güneş şu ifadeleri kullandı;

Sorması kolay ama anlatması zor. Çünkü birlikteliğimiz uzun yıllar sürdü. Seyirci olarak başladık onu izledik, onunla beraber oynamak, ona karşı oynamak, onun kaptanlığında hocalığında oynamak başkanlığında hocalık yapmak birlikte çalışmak. Kendimi ayıramıyorum hikayelerimiz çok fazla. Unutmadık, özleyeceğiz. Özkan Sümer yapacağını yaptı zaten. Trabzon çok değerli bir kent, yarınlarda da iyi olması gerekir. Bunu siyasette, genel kültürde her şeyde söylemimiz gerekir.

Trabzonspor bir aile hep öyle olacaktır. Ben 3 kişiye imza verdim, iki tanesi başarılı oldular o imza alamadığı için çok çalıştı başarılı oldu bugünlere geldi. Hiçbir zaman tek başına büyümüyor hep etrafındakilerle büyür. Bir kişi farklıydı o da Özkan Sümer’di. Hakarette yedi hoşgörü gösterdi, küllerinden doğdu başarılı oldu.

Geçmişteki kırılmayan Özkan Sümer gibi sizde dik durun, kırılmayın, birbirinize alınmayın, birlikteyiz beraberiz. Onu kaybettikten sonra değerini anlıyoruz.  

Çok üretken bir insan ve antrenördü. Onun ürettiklerini biz yakaladık o yüzden usta çırak ilişkisi olarak bakıyorum. Hikayemiz çok. Ağabey diyordum hoca diyordum. Çok sigara içiyordu, kendisi getiriyordu depoluyordu. Bıraksın diye iddiaya girdik. 1 sene o sigarayı bıraktı bir daha hiç içmedi. Çok kararlıydı. İlkeleri vardı. 

Başkan Ağaoğlu da altyapıdan geldi. Özkan Sümer’le çalıştı. Altyapıda sadece futbolcu değil yönetici de yetişti. Çok başarılı oldu. Şahsında onu Abdullah Hocayı ve futbolcuları tebrik ediyorum.

Özkan Sümer için anma töreni düzenlendi

SERDAR BALİ: BEN ÖZKAN SÜMER'E DOĞDUM

Trabzonspor’un eski futbolcularından Serdar Bali de konuşma yaparak anılarını anlattı;
Ben Özkan Sümer’e doğdum desem doğrudur. Genç takıma gittiğimde oradaydı. Özkan Sümer Trabzon genç takımının antrenörüydü diye Sebat Genç’e gitti. Benim kafamı keserdi, dayanamadı Trabzonspor’da buluştuk orada kesti. Çok prensiplyidi diye anlatılıyor ama bütün cezaları ondan ben yedim. Şenol hoca da 1 tane yedi. Kızılcahamam’da kamptayız. Özkan hoca yeni geldi, kimse tanımıyor tabi. 7’de toplantı var. Disko falan far gittik oturduk. Biz ceza verdiğini biliyoruz Hüseyin 7’yi bir geçek toplantıya girdi. Özkan Hoca “ceza” dedi. Hüseyin olur mu 1 dakika geçti dedi o da”Senin saatin değil benim ki önemli” dedi. 

Yine 1 hafta geçti oturuyoruz, “Ceza yediğini düşünen var mı” dedi. Ben elimi kaldırdım Alptekin kaldırdı, Cengiz kaldırdı “Nasıl da bilirler kendilerini” dedi. O ara Şenol hoca da gülüyor. Hoca saydı saydı “Şenol Güneş, Necati” böyle sıradan başladı yazmaya. Önemli bir şey yapmaya gerek yok ceza için. Sonra affa uğradı.

Anlatınca bitmez. 2001 yılında  evde yatıyorum aradı başkan adayı olduğunu yönetime hazırlanmamı istedi. Seçime girdi kazandık.  “Antrenör seçmemiz gerekiyor ben TUFAD’dayım isim vermem ayıp olur siz isimler söyleyin” dedi. Ama bir katkı vereyim dedi “Altyapıda çalışmış olacak, kısa boylu olacak, kel olacak” dedi. Ahmet başkan da “İsmi de Sadi mi olacak” dedi. Özkan Hoca da “Sen ne demek istiyorsun Ahmet” diye yanıt verdi. İsmi böylelikle bize verdi.

Bir gün, Ali Kemal yardımcı hoca idman bitmiş gidiyor Özkan hoca nereye diyince yemek yemeğe demiş ve birlikte gitmişler. Konuşurken Özkan Hoca Ali Kemal Konfiçyüs der ki demiş devam etmiş, sonra Arşimed der ki demiş yine anlatmaya devam etmiş. Sonra Heredot der ki demiş anlatmış. Ali Kemal hoca da “Hocam hep onlar mı anlatacak sen anlatmayacak mısın” demiş.

EKREM İMAMOĞLU: BENİM İÇİN ÖZEL BİR YERDE DURUYOR

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu "Özkan Sümer benim için çok özel bir yerde duruyor. Sadece spor adamı olarak değil. Futbol oynamış teknik direktörlüğü yapmış Milli Takımı Galatasaray’ı Konyaspor’u çalıştırmış spora futbola hizmet etmiş. Aynı zamanda Trabzonspor başkanlığı da yaparak bunu taçlandırdı. Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş bir kariyer. Onu minnetle anmamın bir diğer sebebi, bir insanın yokluktan sıkıntı bir ortamdan belki eğitim almadan kendisini böyle üst seviyede yetiştirip olduğu ortama olağanüstü katkı sağlayan biri. Farklı, fark yaratan Trabzon’da yetişmiş evrensel düşünen, Dünyanın her fikrine açık, o fikirlerden oluşturduğu akıl ile bulunduğu ortamda bunu aktarmayı başarabilen iyi bir eğitici ii bir lider ve spor insanı olmuştur. 2 yıla yakın onunla çalıştım yöneticilik yapma şansım oldu. 31-32 yaşındaydım. Nasıl bir Türk futbolu istediğini özellikle takip ettim. Hayatım boyunca iyi bir öğrenci olmaya çalıştım ve bu öğrenciliğin en önemli bölümü o dönemdi. Kendi öz kaynağından insan yetiştirip başarılı olma bilincine sahip, yapabileceğinin en iyisini yapma konusunda prensiplerinden vazgeçmeme karakterini ortaya koymuştur. İyi zamanlarda kutlama anlarıyla arası olmayan bir lider örneği" ifadelerini kullandı.

Mehmet Aurelio: “Özkan Sümer hocamıza çok teşekkür etmek istoyurm. Sonsuz saygıyla anıyorum. Brezilya’ya geldi ve beni buldu. O nedenle teşekkür ediyorum”

Hüseyin Çimşir: “Özkan hoca ile 94 yılında tanıştım. Onu anlatmak kolay değil. Önce hocam sonra başkanım ardından öğretmenim oldu. Her düştüğümüzde kaldırdı. Onu minnetle anıyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor