Mustafa Akbaş: “Ersun Hoca ile Rıza Hoca arasındaki tek fark”

Mustafa Akbaş’tan Haber61’e önemli açıklamalar.

Mustafa Akbaş: “Ersun Hoca ile Rıza Hoca arasındaki tek fark”

Haber61 – Spor Servisi – Tuncay Lakot – Soner Doksanbir - Trabzonspor’un başarılı oyuncusu Mustafa Akbaş futbola başlaması, Trabzonspor’a seçilmesi, Rıza Çalımbay ile yaşadığı komik anısı ve özel hayatı ile ilgili her şeyi Haber61’e anlattı.


Mustafa Akbaş, Ersun Yanal ile Rıza Çalımbay dönemleri arasındaki tek farkın birlikteliği sağlamak olduğunu belirterek, "Ersun Hoca ve Rıza hoca arasında sadece şunu söyleyebilirim. Rıza hoca yardımcıları ile birlikte o takımdaşlığı sağlamış durumda. Oynayan, oynamayan, kadro dışında olan herkes şuanda bir bütün halindeyiz. Fark sadece o diyebilirim” dedi.

RÖPORTAJIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Mustafa Akbaş: “Ersun Hoca ile Rıza Hoca arasındaki tek fark”

Mustafa Akbaş’ın açıklamasında su ifadeleri kullandı;

FUTBOL HAYATINA NASIL GİRDİ?

Ben Trabzonluyum. Küçüklükten beri mahalle aralarında futbol oynuyorduk. Futbola ilk başlama olayın ortaokulda beden eğitimi hocam sayesinde Zafer Yener, onunda kulaklarını çınlatalım. O da şöyle oldu. Köyde ortaokula gidiyoruz. Geldi bir gün bana resim ve nüfus cüzdanını getir dedi. Öyle bir şey hiç akılımızdan geçmiyor. Getirdik, bir hafta sonra lisansım falan çıktı. Bahçecikspor’da idmanlara çıktım. Öyle başlamış olduk.

FUTBOLCU OLMASA NE OLURDU?

Futboldan başka spor olarak düşünmezdim, yapmazdım. Ama benim okul yaşantım da iyiydi. Üniversite hayatım başlamıştı. Futbolda seviye arttıkça üniversitede derslere gitmek zorlaştı. O yüzden bırakmak zorunda kaldım ama futbol olmasaydı spor değil de daha çok okula ağırlık verirdim. Üniversite de Kimya Mühendisliği okuyordum.


TRABZONSPOR’A NASIL GELDİ?

Lise ikinci sınıftayım. Üniversiteye hazırlanıyoruz. Dersler var. Emin diye bir arkadaşım. Hala kendisiyle görüşürüm. Dostum diyebileceğim bir insan. Liseye giderken bir gün geldi, Trabzonspor’un seçmeleri var. Bilgisayar üzerinden başvurular yapılıyor ama bizde çok fazla bilgisayar yok. O ağırlık veriliyor ama ben daha çok okula odaklanmışım. Meydanda bir internet kafeden yapmıştık başvuruyu. Seçmeler burada tesislerdeydi. İlk gün çok kalabalıktı. Pazartesi günüydü. Ogün Trabzon içinden gelenleri yolladılar. Biz giremedik seçmelere dışardan gelenleri aldılar. Bize Salı günü sabah 8’de gelin dediler. Bu yaz dönemi, uykuyu da seviyoruz. Salı günü 8’de kalkmakta sıkıntı yaşıyoruz. Annemde o güne kadar tamamen okul yaşantımı devam ettirmek istiyor, babam da hep futbol. Annem normalde hiç yollamaz. Ogün ne olduysa bu işte yiyecek ekmeğin varsa bir şekilde önüne çıkıyor. Annem kaldırdı beni, gitmeyecek misin dedi. Yok gidemem falan dedim. O da bana git bir şansını dene dedi. Salı günü geldik. İdmanlara başladık. O zaman PAF Takımın hocası Ahmet Özen, çocuk geliştirme Özkan Sümer’deydi.  Oradan başladık. 3-4 idmana çıktık. Elemeler oldu ve oradan PAF takıma seçilmiştim.

“YILMADAN ÇALIŞTIM KARŞILIĞINI ALDIM”

Burada ailenin katkısı da çok büyük. Bana o dönemde dışarıdan da teklifler vardı ama gerçi bir senede Kayserispor’da da oynadım ama gerçekten buranın durumu çok faklı. Dışarda oynamakla Trabzonspor’da tuttuğun takımda oynamanın duygusu çok farklı. Bana da bir gün forma şansının geleceğini biliyordum. Hiç yılmadan çalıştım, karşılığını aldım.

Mustafa Akbaş: “Ersun Hoca ile Rıza Hoca arasındaki tek fark”

“BU ARTIK BİLİNSİN, ASIL MEVKİİM STOPER”

Benim asıl mevkiim stoper. Asıl kendimi rahat hissettiğim yer stoper. Ama tabi o dönemde hocamız bize nerede görev verirse onu elimizden gelenin en iyisi olarak yapmaya çalışıyoruz. Bazı dönemlerde taraftarın da tepkisi oldu bana. Şuna açıklık getireyim. Benim en rahat ettiğim mevki stoper. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. Sorsan taraftara falan sol bek olarak görüyorlar ama asıl mevkiim stoper. Hocamızın görev verdiği yerde elimizden gelenin en iyisini yapmak istiyoruz ama asıl mevkiinin dışında çıktığında bazı zorluklar yaşıyorsun.

“ERSUN HOCA İLE RIZA HOCA ARASINDA TEK FARK”

Bizim takımımız bu sene hem bireysel hem de takım olarak baktığında çok kaliteli bir takım. Bu başarıyı yakalayacak bir takım. Ersun Hocanın döneminde de kötü sonuçlar aldık ama en sonunda bu takımın bir düzene gireceğini, oturtacağımızı biliyorduk. Ersun Hoca ve Rıza hoca arasında sadece şunu söyleyebilirim. Rıza hoca yardımcıları ile birlikte o takımdaşlığı sağlamış durumda. Oynayan, oynamayan, kadro dışında olan herkes şuanda bir bütün halindeyiz. Fark sadece o diyebilirim. Fark sadece bu diyebilirim.

“ÖZELEŞTİRİ YAPMAK LAZIM, BİZİMDE SUÇUMUZ VAR”

Burada bir özeleştiri yapmak gerekiyor. Son dönemdeki 7-8 hafta gibi başlasaydık bence bu stoper transfer göz önüne alınmazdı. Bunda öz eleştiri yapmak gerekirse bizimde suçumuz var. İlk 8-9 haftada kötü başladık ve 4 stoperle bu takımı çok rahat götürebilecek isimler var bizim takımda ama ilk 9 haftada göstermiş olduğumuz performans, bizim de beklemediğimiz bir performanstı. Son haftalarda gösterdiğimiz performansı ilk devreye yayabilseydik bence hiç bu konuşulmazdı ama bunda biraz bizimde suçumuz var.

HER TAKIMDA OLABİLECEK ŞANSSIZLIKLARI BİR ARDARDA YAŞADIK

Bu durum sadece gol yediğimizde savunma sadece gol attığımızda forvetlerin işi değil. Tamamen takımın genelinin yapmış olduğu bir iş. O dönemde bizde yediğimiz golleri 10-20 kez izliyoruz. Kendi kalemize attığımız goller olsun şansızlıkları ardarda yaşadık. Sene içinde böyle şansızlıklar olur ama biz bunları ardarda yaşadık. 7-8 hafta yaşadık. Her takımda olabilecek şeylerdi ama biz bunu biraz fala yaşadık. Ama şimdi onu düzelttik. Sahaya çıkan çıkmayan oyuncuların birliği takım olarak yaptığımız iyi savunma bizi bu duruma getirdi.

“FUTBOL DÂHİLİNDEKİ ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ”

Gerçeği söylemek gerekirse saha içinde o anki konsantre ile tribünlerden gelenleri duymuyorum. Hoca bazen dışardan bir şey diyor. Onları o anda maçın içine konsantre olduğumuz için duymuyoruz. Maçtan sonra tabi ki o haberleri okuyoruz. Arkadaşlarımızla konuşuyoruz.  Biz futbol oynuyorsak eleştiriye açık olacağız sıkıntı yok. Ama bu futbol dâhilinde olan bir eleştiri. Bunun dışına çıktığında tabi ki bizimde ailemiz var, çevremiz var. Futbol içinde eleştiri olduğunda kimseye bir şey demiyoruz.

GALATASARAY MAÇI BİZİ HAVAYA SOKTU

O maçtan önce bize yakışmayan bir puan durumu vardı. 9 puanımız vardı. Galatasaray maçı ile o hafta tesislerden hiç çıkmadık zaten.  Hoca da yardımcıları da aynı şekilde sağolsunlar. Birebir herkesle toplantı yaptı. Artık bizimde silkinip uyanmamızın zamanı gelmişti. 9 puan ve sıralamada da çok alt düzeydeydik. Galatasaray maçı bize diğer maçlarda olduğundan daha fazla havaya soktu. Diğer maçlar bizi ve taraftarı o kadar havaya sokmazdı.  Taraftara çok teşekkür ediyorum. O puan durumunda o sıralamada gerçekten taraftar çok iyiydi. Onların desteği de bize her zaman artı bir çıkış sağladı. Maç seçme demeyelim de üst sıradaki takımlara karşı ayrı bir motivasyon olur. O maç Galatasaray maçıydı. Galip gelmemiz halinde nelerin değişebileceğini biliyorduk. Takım arkadaşlarım ve taraftar ile çok iyi mücadele verdik. Galip geldik ve ondan sonra her şey zaten peşpeşe geldi.



“RIZA HOCA KASIMPAŞA’DA VE ANTALYA’DA BENİ İSTEDİ”

Rıza hoca beni Kasımpaşa’da çalışırken de Antalyaspor’da çalışırken de istemişti. Ben takım kampa gideceği gün işim bitmişti. Ben kampa gitmeyecektim. O dönemde sözleşme yenileme davaları oldu. O yönden Ersun Hocaya teşekkür ediyorum. O sözleşmeyi o sağlamıştır. Sonra kampa gittik, yeni sözleşme yaptık. Antalyaspor’dan sonra Rıza Hoca buraya geldi. Şöyle bir konuşmamız geçti. Odasına çağırdı beni. Dedi ki; Kasımpaşa’ya çağırdık gelmedin, Antalya’ya çağırdık gelmedin, artık biz gelelim de beraber çalışalım dedi. Öyle komik bir anımızda olmuştur.

“ELBETTE FORMA ŞANSI GELİYOR”

Şuanda bizim o dönemde de yaşadığımız şey. Oynayıp oynamamak, oynatılmadığında küsmemeleri gerekiyor. Bizde o dönemleri geçirdik. Bende ilk çıktığım dönemde forma şansı bulamıyordum. O forma şansı bulamadıkları dönemi çok iyi geçirmeleri lazım. Şimdi altyapıdan direk çıkıyorsun. Trabzonspor gibi büyük bir camiada o formayı kademe kademe kendin çalışarak özel idmanlar yaparak, belki kendine özel hoca tutarak çalışmak gerek. Bu bizim işimiz artık. Bizim futboldan başka yapabileceğimiz fala bir iş de yok. Onu tamamen meslek haline getirmeleri lazım. Oynamadıkları dönemde bile küsmemesi lazım çalışmasına devam etmesi lazım. Elbette o forma şansı geliyor. En önemli şey forma şansı geldiğinde artık onu kendin vermeyeceksin.

EN İYİ ANLAŞTIĞI FUTBOLCULAR KİMLER?

Şuanda benim arkadaşlık yaptığım kişilere gelirsek odalarımız karşılıklı olduğu için girip çıkıyoruz. Onur abi, Uğur abi, Volkan abi, oda arkadaşım Batuhan, onlarla aram çok iyi. Diğer arkadaşlarla da aram çok iyi ama oda arkadaşlığı farklı oluyor.  Sezon balında Ersun hocanın en dikkat ettiği konu aldıracağı futbolcuların ego sahibi olmaması. Sezon başında buna çok dikkat ediyordu. Zaten o dönemde gelen futbolcular olsun, altyapıdan gelenler olsun herkes saygı çerçevesinde. Hiç kimsenin egosu yok yükseklerden bakmıyor. O konuda takımın içinde sırıtan kimse yok.

“ŞAMPİYONLUĞUN EN BÜYÜK ADAYI BİZİZ

İkinci yarının ilk 8 haftasında oynayacağımız maçları iyi bir şekilde bitirdiğimizde, bunu kesinlikle söylüyorum şampiyonluğun en büyük adayı biziz. O 8 haftalık bölümdeki rakiplerimizle oynayacağımız maçları iyi geçirdiğimizde şampiyonluğun en büyük adayı biziz. 

ŞAMPİYONLUK BURADA ÇOK BAŞKA OLACAK

Dışardan gelen futbolcular bunu daha çok yaşıyor. Trabzon taraftarı galibiyeti de çok üst noktada yaşıyor, mağlubiyeti de. Dışardan gelen futbolcular buna şaşırıyor. Şuandaki iyi gidişimiz var. Ben zaten Trabzonluyum, burada yaşıyorum. Taraftarın o nabzını ölçebiliyorum. Gerçekten inanılmaz bir havaya büründü. Şampiyonluğu gerçekten burada düşünemiyorum. Çok başka olacak yani.

“BU SENE EN BÜYÜK BASKIYI GALATASARAY MAÇINDA YAŞADIK”

Biz bu seneki en büyük baskıyı Galatasaray maçına çıkarken yaşadık. Çünkü Galatasaray’ın o zaman durumu çok iyiydi. O zaman oynayabileceğimiz en güçlü rakiplerden biriydi. Ve 9 puanımız vardı içerdeydi. Herkes onu düşünüyordu. Kötü bir sonuçta nasıl bir tepki gelecek. O baskıyı kaldıran futbolcu bundan sonraki her baskıyı kaldırır yani.

Mustafa Akbaş: “Ersun Hoca ile Rıza Hoca arasındaki tek fark”

RIZA HOCA BUNU BAŞARDI

Şunu kesinlikle söyleyebilirim. Diyalog olarak futbolcuyla kurduğu konuşma olsun, maç öncesi ve sonrası olsun, bunda yardımcı hocalarında çok büyük etkisi var. Bunu başardı Rıza hoca. Oynayan futbolcu, oynamayan futbolcu, kadro dışı kalan futbolcuyu, o birliği sağladı. Oynayan kulübede oturan herkes 90 dakika boyunca kazanmak istiyor. O duyguyu yardımcıları ile beraber sağlamış durumda.

TEK İSTEĞİM TRABZONSPOR’DA ŞAMPİYONLUK YAŞAMAK

Değişik hocalardan öğrenebileceğimiz şeyler olduğuna inanıyorum. Şuandaki tek arzum isteğim Trabzonspor ile şampiyonluk yaşamak. Taraftarlara bize destekledikleri için teşekkür ediyorum. İnşallah 2018 Trabzonspor için, onlar için bizim için her şeyin en hayırlısı olur. 2018’de hep beraber inşallah şampiyonluğu kutlarız.

EVLİLİK HAZIRLIĞI VAR

Evlilik hazırlığı şuanda var. Ama o kadar. Vakti var biraz daha.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor